Milletvekillerinden "kan ve kök hücre bağışı kampanyası"na destek

TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop:- "Çeşitli hastalıklardan muzdarip vatandaşlarımıza deva olacak bu ulvi görev için kampanyanın TBMM'de, milletvekillerimizin öncülüğünde gerçekleştirilmesinin vatandaşlarımız üzerinde olumlu ve teşvik edici etkisinin olaca
Milletvekillerinden "kan ve kök hücre bağışı kampanyası"na destek

TBMM (AA) - TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, TBMM ve Türk Kızılayı iş birliğinde başlatılan "kan ve kök hücre bağışı kampanyasına" ilişkin, "Çeşitli hastalıklardan muzdarip vatandaşlarımıza deva olacak bu ulvi görev için kampanyanın TBMM'de, milletvekillerimizin öncülüğünde gerçekleştirilmesinin vatandaşlarımız üzerinde olumlu ve teşvik edici etkisinin olacağına inanıyoruz." dedi.

TBMM ve Türk Kızılayı iş birliğinde "kan ve kök hücre bağışı kampanyası" başlatıldı. Meclis Halkla İlişkiler binası önünde oluşturulan platformda milletvekilleri ve Meclis çalışanlarının katılımıyla bugün ve yarın yapılacak kan ve kök hücre bağışıyla bu konuda toplumdaki farkındalığın artırılması amaçlanıyor.

Kampanyanın açılışında konuşan Şentop, TBMM ve Türk Kızılayı iş birliğinde milletvekillerinin katılımıyla kan bağışı kampanyasının gerçekleştirildiğini ifade etti.

Türk Kızılayı tarafından bin 300 hastanenin kan ihtiyacının karşılandığını dile getiren Şentop, kurumun hastanelerde, hasta ve hasta yakınlardan kan talep etmediğini söyledi.

Şentop, "Çeşitli hastalıklardan muzdarip vatandaşlarımıza deva olacak bu ulvi görev için kampanyanın TBMM'de, milletvekillerimizin öncülüğünde gerçekleştirilmesinin vatandaşlarımız üzerinde olumlu ve teşvik edici etkisinin olacağına inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Meclisin 2003'ten beri bu konudaki toplumsal duyarlılığa öncü olduğunu belirten Şentop, milletvekilleri ve Meclis çalışanlarının yanı sıra vatandaşlardan Türk Kızılayının kan bağışı kampanyasına destek vermelerini istedi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Şenel Yediyıldız, Türk Kızılayının Türkiye'de önemli bir görev üstlendiğini vurgulayarak, kurumun kan ve kan ürünlerinde yeterli malzemeleri kullanarak belli bir mesafe almaya başladığını ifade etti. Kızılay gibi kurumlara destek olmanın, sağlık alanına önemli katkı sunacağını söyleyen Yediyıldız, vatandaşlardan kök hücre kampanyasına katılmalarını talep etti.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de Meclisteki siyasi grupların, milletvekilleri ve Meclis çalışanlarının güzel ve hayırlı bir işe öncülük edeceğini söyledi. Öykü Arin de dahil olmak üzere birçok hastanın umut içinde bu kan örneklerini beklediğini belirten Adıgüzel, "Kemik iliği nakillerinde bağışçı olarak hayat kurtarıcı olmak için ihtiyacı olanlara umut olmak için toplumda bu farkındalığı yükseltmemiz ve bu aileyi büyütmemiz lazım." diye konuştu.

Türk Kızılayı Genel Sekreteri Hüseyin Can, 150 yıldan beri insanlığın hizmetinde, hayır ve hasenatta milletle birlikte devletin her zaman yanında olarak görevlerini ifa ettiklerini belirterek, Meclis'te düzenlenen bu kampanyayı çok anlamlı bulduklarını söyledi.

Bireysel olarak yapılan kan bağışlarında belli bir ünite üzerinde kan veren vatandaşlara bronz, gümüş, altın ve platin gibi madalyalar takdim edildiğini anımsatan Can, "Bugün bir ilki gerçekleştiriyoruz; artık kurumlarımıza da ödüller ve plaketler vereceğiz. İlkini, bugüne kadar yaptığı kan bağışlarıyla üniversitelere, sivil toplum kuruluşlarına örnek olan TBMM'ye takdim edeceğiz." dedi.

Türk Kızılayının önemli ödevlerinden birinin de TÜRKÖK projesi olduğunu dile getiren Can, ilik nakli konusunda kurumun ilk defa 2014'te harekete geçtiğini, bugün gelinen noktada 480 bin stok numune örneği alındığını kaydetti.

- Meclise "Kurumsal Kan Bağışçısı Altın Madalya" ödülü

Türk Kızılayı Genel Sekreteri Can, programda TBMM Başkanvekili Şentop'a, Meclisin kan bağışındaki öncülüğünden dolayı "Kurumsal Kan Bağışçısı Altın Madalya" takdim etti.

Konuşmaların ardından Şentop, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, milletvekilleri ve Meclis çalışanları Türk Kızılayının kan alma tırına geçerek kök hücre için kan bağışında bulundu.

Özel, burada yaptığı konuşmada, Meclis çatısı altında farklı düşüncede olan kişilerin bir amaç için bir araya gelmesinin önemine dikkati çekerek, "Türk Kızılayı, Türkiye'nin kan bağışı konusundaki ihtiyacına cevap verir bir noktaya geldi. Kök hücre teminiyle ilgili de önemli bir adım attı. Bizim burada yapacağımız gibi küçük küçük 3 tüp kan vererek bu kök hücre bankasına dahil oluyoruz." diye konuştu.

Bu işlemde korkulacak, uzak durulacak bir şeyin de olmadığını belirten Özel, "Sözümüze kıymet veren herkesi bu kampanyaya destek vermeye, Kızılaya giderek hem kök hücre bağışı hem de kan bağışına destek olmaya çağırıyoruz." dedi.

Bu arada, Meclis Başkanvekili Şentop'un bağışladığı kanı, doktor olan CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Özel'in bağışladığı kanı da doktor olan AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer aldı.

Kaynak: