Milli füze geliyor

Türkiye'nin ilk milli hava savunma füzesi Hisar'ın test süreci devam ediyor. Dünyadaki örnekleriyle yarışır nitelikte olarak ülkemize kazandırılacak milli füzenin 2020 yılına kadar TSK envanterine katılması planlanıyor.
Milli füze geliyor

Enerji, sağlık, havacılık, uzay, otomotiv, raylı sistemler, bilişim ve savunma sanayi gibi öncelikli alanlarda teknolojik yatırım çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Özellikle son yıllarda hükümet desteğiyle yapılan çalışmalarda savunma sanayinin geldiği nokta dikkat çekiyor. Hayata geçirilen milli projeler ülkemize ekonomik anlamda katkı sağlarken, dünya çapında da büyük ilgi görüyor.

Milli ihtiyaçlarımızı temin etmek için gerçekleştirilen projeler tamamlandığında savunma sanayi ihracatımızın artması ve Türkiye'nin bu sektörde küresel düzeyde önemli aktör haline gelmesi sağlanacak. Bu dev projeler arasında yer alan Hisar Hava Savunma Füzeleri ise Türkiye'nin ilk milli hava savunma füzesi geliştirme faaliyetleri kapsamında önem taşıyor.

Dünyadaki örnekleriyle yarışır düzeyde

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne kazandırılması amacıyla 2011 yılında Savunma Sanayii Müsteşarlığınca başlatılan projenin radar, komuta kontrol ve atış kontrol sistemleri ASELSAN, füze sistemleri ROKETSAN firmaları tarafından geliştiriliyor. Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma ihtiyacına cevap verecek Hisar ile dünyadaki örnekleriyle yarışır nitelikte bir hava savunma füzesinin ülkemize kazandırılması sağlanacak.

Hisar Füzeleri; askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacı ile sabit ve döner kanatlı uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı kullanılacak.

İlk uçuş testine tam not

Farklı platform entegrasyonlarına, değişen atış kontrol ve komuta kontrol altyapılarına uyumlu şekilde tasarlanan Milli Orta İrtifa Hava Savunma Füzesi Hisar-O'nun, ilk uçuşlu testi olan Balistik Test Füzesi atışı, 23 Temmuz 2014 tarihinde, Aksaray'da başarıyla gerçekleştirildi.

Tamamlanan testlerde füze, fırlatma aracından başarılı bir şekilde ayrıldı ve hesaplanan yörüngesinde kararlı bir şekilde uçtu. Böylelikle Türkiye'nin ilk milli hava savunma füzesi geliştirme faaliyetleri kapsamında önemli bir kilometre taşı daha başarı ile gerçekleştirildi.

Taktik ve teknik özellikleri

·Yüksek İnfilaklı Parçacık Etkinlikli

·Ataletsel Navigasyon ve Veri Bağı ile Ara Safha Güdüm Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık ile Terminal Güdüm

·Çift Kademeli Roket Motoru

·Görüntüleyici Kızıl Ötesi Arayıcı Başlık

·Hedef Tipleri (Sabit Kanatlı Uçak, Döner Kanatlı Uçak, Seyir Füzeleri, İnsansız Hava Araçları (İHA), Havadan Karaya Füzeler)

Alçak İrtifa Hava Savunma Füzesi Hisar-A : irtifa 16 m menzil 20 km.

Orta İrtifa Hava Savunma Füzesi Hisar-O : irtifa 18-20 km menzil 40 km.