Milyonların buluşma adresi: Yenikapı

Yapımına Nisan 2013'te başlanan Yenikapı Miting Alanı, hizmete girdiği 2014'ten bu yana ev sahipliği yaptığı 4 miting ve 2 fetih şöleninde yaklaşık 14 milyon kişiyi ağırladı.
Milyonların buluşma adresi: Yenikapı

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Yenikapı Miting Alanı'nda bugüne kadar 6 büyük etkinlik düzenlendi. Söz konusu mitinglere milyonlarca vatandaş katıldı.

Haziran 2012'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağı duyurulan alan için çalışmalara Nisan 2013'te başlandı. Alan, günde yaklaşık 200 hafriyat kamyonu ile 518 bin metrekare denizin doldurulmasıyla oluşturuldu.

Deniz altındaki kayaların temizlenmesiyle başlayan, ardından deniz tabanına dökülen binlerce kamyonluk dolgu malzemesiyle oluşturulan meydanda, temiz ve sağlıklı bir çevre hedeflendi.

6 etkinlikte yaklaşık 14 milyon kişi

Yenikapı Miting Alanı, tarihinin ilk mitingine 23 Mart 2014'te ev sahipliği yaptı. Yerel seçimler öncesinde AK Parti'nin düzenlediği "Yeniden Milli İrade Mitingi"ne başbakan olarak katılan Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 2 milyon vatandaşa hitap etti.

Söz konusu mitingle Türkiye demokrasi tarihinde önemli meydanlardan biri olacağı izlenimini veren Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlen ikinci en büyük etkinlik ise 29 Mayıs 2015'te Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen İstanbul'un fethinin 562. yılı kutlamasıydı.

Yenikapı'daki kutlamalar görsellik açısından birçok ilke sahne olurken, törende Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği ile Tarihi Osmanlı Birliği'nden 562 kişilik mehter takımı sevilen marşları seslendirdi.

Türkiye'nin o güne kadarki en büyük sahnesi fethin 562. yılı için kurulurken, alanda 500 metrekarelik bir led ekran, lazerler, 3D uygulamaları, alevler ve Pyro teknik malzemesi yer aldı.

Fetih kutlamasına yaklaşık 1,5 milyon vatandaş katıldı.

Milyonlar, teröre karşı tek ses olmuştu 

Yenikapı'nın ev sahipliği yaptığı bir başka organizasyon ise Cumhurbaşkanlığı ve Sivil Dayanışma Platformu tarafından organize edilen "Milyonlarca Nefes, Teröre Karşı Tek Ses" mitingiydi.

Şanlıurfa'da 22 Temmuz'da 2 polisin şehit edilmesiyle Türkiye uzun bir aradan sonra terör saldırılarının hedefi haline geldi. Başta PKK ve DAEŞ olmak üzere küresel güçlerin taşeronluğunu üstlenen terörist gruplar, Türkiye'nin en büyük metropollerinde sivil halkı da hedef alan eylemler gerçekleştirmeye başladı.

Türkiye, güven ve istikrarına yönelen bu saldırılara karşı yeniden meydanlara çıktı.

Sivil toplum örgütlerinin büyük destek verdiği 20 Eylül 2015'teki mitingi 1 milyon 500 binden fazla vatandaş takip etti.

1 Kasım'a bir hafta kala milyonlar yine meydanlarda

7 Haziran'daki genel seçimler sonrasında hiçbir partinin iktidar için yeterli çoğunluğu sağlayamaması üzerine 1 Kasım 2015'te erken seçim kararı alındı.

Bütün siyasi partiler yurt içi ve yurt dışında mitinglerini tamamlarken, AK Parti son mitingini Yenikapı'da yapacağını ilan etti. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun çağrısı üzerine 25 Ekim 2015'te 1 milyon 500 bin vatandaş, "Sen Ben Yok Türkiye Var, Yenikapı'da Birlik Var, Kardeşlik Var" temasıyla hazırlanan İstanbul mitingine katıldı.

Fethin 563. yılında kalyon çekildi

Yenikapı Miting Alanı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen en görkemli organizasyonlardan biri de "Yeniden Diriliş Yeniden Yükseliş" temasıyla düzenlenen İstanbul'un fethinin 563. yılı kutlamalarıydı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlene fetih kutlamalarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım ile yaklaşık 2 milyon vatandaş katıldı.

Gerçek boyutlarda bir Osmanlı kadırgası, 3D mapping gösteriye entegre olarak, leventler tarafından sahnede çekilirken, canlı işaret dilinin yanı sıra İngilizce, İspanyolca, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerine çevrildi.

Darbe girişimine karşı 5 milyon vatansever meydana indi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından vatandaşlar tüm yurtta sokaklara çıkarak demokrasi nöbeti tutmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla meydanlara inen vatandaşlar gece-gündüz tuttukları nöbetin en büyüğü için 7 Ağustos'ta Yenikapı'da bir araya geldi.

Türk siyasi tarihi açısından birçok ilkin yaşandığı "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanları, yüksek yargı mensupları, iş, sanat ve spor dünyasından tanınan isimler katıldı.

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ve en yüksek katılımlı etkinliği "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne resmi rakamlara göre yaklaşık 5 milyon kişi katıldı.