Mimar Sinan, vefatının 429’uncu yılında Fatih’te anıldı

Dünya mimarlık tarihinde önemli bir yeri ve eserleriyle birçok mimara ilham kaynağı olan Mimar Sinan, vefatının 429'uncu yıl dönümünde Süleymaniye Camii avlusunda düzenlenen etkinliklerle anıldı.
Mimar Sinan, vefatının 429’uncu yılında Fatih’te anıldı

Fatih Belediyesi, dünyanın en önemli mimarları arasında yer alan ve eserleri birçok mimara örnek teşkil eden Mimar Sinan'ı vefatının 429'uncu yıl dönümünde Süleymaniye Camii avlusunda düzenlediği etkinliklerle andı. Etkinliğe Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve çok sayıda vatandaş katıldı. Eserleriyle birçok mimara ilham kaynağı olan Mimar Sinan'ın kalfalık eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii avlusunda cuma namazı sonrası gerçekleşen etkinlikte vatandaşlara etli pilav, ayran ve tatlı ikramı yapıldı. Başkan Demir'in vatandaşlara ikramda bulunduğu etkinliğe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Ayrıca mehter takımının mini konserini de vatandaşlar beğeni ile izledi.

"21'inci yüzyılda bile bütün mimarların hayranlıkla takip ettiği biri"

Mimar Sinan'ın çok önemli bir değer olduğuna dikkat çeken Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "99 yıllık hayatında 50 yaşından sonra mimarbaşı olan mimarımız yaşamına 375 tane eser sığdırmış. Bunlara baktığımızda Osmanlı coğrafyasının her tarafında Halep'ten Belgrad'a kadar Şam'dan Rodos'a kadar Mimar Sinan'ın eserleri var. Sadece camiler değil, medreseler, köprüler, tekkeler, su yolları tüm insanların kullanabileceği sadaka-i cariye olarak da amel defterinin sürekli açık olacağı muhteşem eserler. Çalışkanlığıyla olağanüstü becerileriyle yad ediyoruz. Osmanlı'ya tarz kazandıran Mimar Sinan ki şu zamanda 21'inci yüzyılda bile bütün mimarların hayranlıkla takip ettiği biri. Böyle bir değeri tabi ki bütün fırsatları değerlendirerek yad ediyoruz" şeklinde konuştu.

"Eserleri muhteşem her girdiğimizde tüylerimiz diken diken oluyor"

Mimar Sinan'ın eserlerinin günümüzde bile incelendiğini ifade eden Fahrettin Gürkan, "Ecdadımız bize çok büyük eserler kazandırmış bunu minnetle anıyoruz. Böyle insanların bizde çok büyük maneviyatı var. Böyle bir toplumda yetiştiğimiz için şükrediyoruz. Eserleri muhteşem her girdiğimizde tüylerimiz diken diken oluyor" ifadelerini kullandı.

"İnsanların huzur bulduğu mekanlar yapmış"

Mimar Sinan'ın anılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Nihat Engin, "Camiler, medreseler çok büyük eserler yaptı Mimar Sinan, insanların huzur bulduğu böyle mekanlar yapmış, bizde ibadet ediyoruz. Allah razı olsun, belediye başkanımız da pilav dağıtıyor" dedi.

Mimar Sinan, vefatının 429’uncu yılında Fatih’te anıldı