Minibüs ve otobüslerde büyük değişim

Şehir içi toplu taşımada kullanılan yüz binlerce minibüs ve otobüs, teknolojinin sunduğu olanaklarla daha güvenli hale getirilecek.
Minibüs ve otobüslerde büyük değişim

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Araçların İmal, Tadi̇l ve Montajı Hakkında Yönetmeli̇k ile sürücü ve yolcu güvenliğine yönelik bir dizi düzenlemeye gidildi.

İstanbul Kadıköy'de bir yolcunun şemsiyeyle metrobüs şoförüne saldırması nedeniyle yaşanan kazanın ardından gündeme gelen sürücü güvenlik kabinleri zorunlu hale getirildi.

Sürücü güvenlik kabini oluşturulacak

Buna göre, sürücü dışında 8'den fazla oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik motorlu araçlarda, sürücü güvenlik kabini oluşturulacak.

Sürücü güvenlik kabini darbeye karşı dayanıklı yapıda ve sürücüyle yolcunun fiziksel temasına imkan vermeyecek şekilde tasarlanacak.

Özel güvenlik donanımları geliyor

Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın bir minibüste öldürülmesiyle gündeme gelen toplu taşıma araçlarındaki güvenlik sorunlarının önüne "Özel Güvenlik Donanımlı Toplu Taşıma Araçları" ile geçilmeye çalışılacak.

Şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılığıyla servis ve turizm taşımacılığı yapan araçlar dışında şehir içi yolcu taşıma hizmeti yapan araçlar ek şartları karşıladıkları takdirde Özel Güvenlik Donanımlı Toplu Taşıma Araçları olarak adlandırılacak.

Söz konusu araçlarda araç takip cihazı, acil durum butonu, kamera sistemi ve görüntü kayıt sistemi bulunacak.

Enerji kesilse de 5 saatlik takip

Araç takip cihazı, dahili olarak gerçek zamanlı araç konum/durum takibi sağlayacak. Konum bilgisi (enlem, boylam), hız bilgisi, zaman (tarih, saat), yön bilgisi, toplam mesafe bilgisi üretecek. Pozisyon, hareket edilen yön, anlık hız gibi bilgilerin otomatik takibi yapılacak.

Talep edildiğinde cihaz içinde güzergah ihlali kontrolü yapılabilecek. Enerji kesilmesi durumunda sistem en az 5 saat boyunca çalışacak.

Kameralar delil üretecek

Araçlara kurulacak kamera sisteminde kullanılacak cihaz, yapı ve özellik olarak hareket halindeki araçlar için tasarlanmış olacak. Kameranın resim sensörü özelliği hareketli ortamlarda sabit görüntü almak için geliştirilmiş olacak.

Kameranın araç içini görüntülemesi ve herhangi bir olayın incelenmesinde yolcu kimliğinin tanımlanabilmesine yardımcı olabilmesi için çözünürlüğü en az 480 TV-Line düzeyinde bulunacak.

Kameranın kendi içinde video üzerine işlenebilen ve yedeklenen videonun mahkemelerde delil amaçlı kullanılabilmesini sağlayan Watermark özelliği olacak.

Acil durum butonu "imdat" diyecek

Toplu taşıma araçlarındaki bir diğer önemli değişim ise "acil durum butonu" olacak.

Acil durum butonları asgari acil çıkış yerleri kadar bulunacak ve acil çıkış yerlerinin konumuna uygun yerleştirilecek.

Şoför mahallinde 1, bunun dışında her 4 metrede asgari 1 adet olmak üzere araç içinde eşit olarak dağıtılmış acil durum butonları konumlandırılacak.

Onaylı cam film serbest

Öte yandan, sürücüler, araçlarına onaylı cam filmi takabilecek.

Uygulama araç içinden yapılan filmleri kapsayacak. Araç ön emniyet camına hiçbir şekilde cam filmi uygulaması yapılamayacak.

LPG dolum yerleri değişiyor

Araçlardaki bir diğer önemli değişiklik de LPG/CNG yakıt sistemi tadilatında olacak.

Araçların altına konumlandırılan ve dolum yapan personelin mağduriyetine yol açan dolum ağızları, bundan böyle aracın farklı bölümlerinde yer alacak.

Söz konusu düzenlemeler, 6 ay sonra yürürlüğe girecek. AA