Minibüsü cep telefonu ile komuta ediyor!

Henüz 17 yaşında olan Cihad Can Eroğlu, geliştirdiği sistem ile cep telefonunu uzaktan kumanda gibi kullanarak minibüsün birçok özelliğini kontrol ediyor
Minibüsü cep telefonu ile komuta ediyor!

Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 3'üncü sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Cihad Can Eroğlu, geliştirdiği sistem ile cep telefonunu uzaktan kumanda gibi kullanarak babasına ait minibüsün birçok aksamını kontrol ediyor.

Eroğlu, yaklaşık 1 yıllık çalışması sonucu hazırladığı düzenek sayesinde bluetooth bağlantısı ile cep telefonundan verdiği sesli komutlarla minibüsü çalıştırıyor, sisteme entegre ettiği malzemeler ile gaz pedalını harekete geçiriyor, aracın farları ile kornasını devreye sokabiliyor. Eroğlu, okulun bahçesinde 'Eski Araç Uzaktan Kontrol Sistemi' adını verdiği sistemi basın mensuplarına tanıttı. Eroğlu, komutlar vererek minibüsü hareket ettirip diğer aksamlarını çalıştırdı.

SİSTEM 800 TL'YE MAL OLDU

Gazetecilere açıklama yapan Eroğlu, cep telefonundaki uygulama sayesinde aracına sesli komutlar verdiğini söyleyerek şöyle dedi, "Kız arkadaşımdan ayrıldıktan sonra aklımı meşgul etme amaçlı başladım bu işe. Sistemdeki her şey tamamen bana ait. Ne bir elektrikçi ne de bir usta kimsenin eli değmedi. Sistem 800 liraya mal oldu. Kaputun içine yerleştirdiğim kutuya işlemci koydum. Sinyal gönderince kutu içerisindeki röle harekete geçiyor, böylece araçta bazı fonksiyonları yönetebiliyorsunuz. Düzenekteki motor ve piston gibi parçalar sayesinde araç 'gel' komutuyla hareket edebiliyor. Diğer komutlarla da aracın diğer aksamlarını çalıştırabiliyorum."

Eroğlu, siteme direksiyon yönetimini de entegre etmek için çalıştığını kaydetti.