Miryokefalon'daki ruh Kılıçarslan Meydanı'nda yaşayacak

Konya’da yapıldığı belirlenen Miryokefalon Zaferi’nin 840. yıldönümü kutlama etkinlikleri, Şehir Meydanı’na “Kılıçarslan Şehir Meydanı” isminin verildiği törenle başladı.
Miryokefalon'daki ruh Kılıçarslan Meydanı'nda yaşayacak

Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfı (KOTEV) işbirliğiyle organize edilen Miryokefalon Zaferi’nin 840. yıldönümü kutlama etkinlikleri Şehir Meydanı’na "Kılıçarslan Şehir Meydanı" isminin verildiği törenle başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuklu ecdadımıza çok şey borçlu olduğumuzu belirterek, onların bıraktığı mirası yaşatmak için bu manaya uygun çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bize bu toprakları miras bırakan Selçuklu ecdadımızı ve Selçuklu Sultanlarını tam olarak tanımadığımızı kaydeden Başkan Akyürek, “Bastığımız topraklarda, Selçuklu sultanları yürüdüler. Kılıçarslanlar, Alaeddin Keykubatlar, Sultan Mesutlar buralardan bu ülkeyi yönettiler. Aynı zamanda Selçuklu’nun en zirve devlet adamı olan Celaleddin Karatay burada üniversiteni kurdu. Birçok üniversite ile birlikte burayı ilim ve irfan yuvasına çevirdi. Bütün bu hatıraları farklı şekillerde yaşatacağımız bir sürece girdik” dedi.

Sultan Kılıçarslan’ın adeta Anadolu’nun ikinci fatihi olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Sultan Kılıçarslan, Miryokefalon Zaferi ile Anadolu’yu bizlere kalıcı olarak vatan yapmaya vesile olan şanlı Selçuklu Sultanıdır. Sultan Kılıçarslan ismi buraya çok yakışacaktı. Sayın Valimiz, milletvekillerimiz ve arkadaşlarımızla istişare ederek buranın adını Sultan Kılıçarslan Şehir Meydanı olarak düzenledik. Bu manaya iştirak etmek önemli, bu manayı paylaşmak, bu mirasın sahip olduğu duyguyu buralarda hissetmek önemli. Miryokefalon Zaferi’nin yeniden anılması, gün yüzüne çıkarılması, gündeme getirilmesinde katkısı bulunanlara teşekkür ediyorum” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Konya’nın tarih dolu bir şehir olduğunu vurgulayarak, “Ama ne yazık ki bunları değerlendiremiyoruz. Tarih bize bir sorumluluk yüklüyor. Bu bakımdan meydana bu ismin verilmesi çok güzel olmuş. Şükürler olsun şimdi artık tarih yeniden canlanıyor. Biz ne kadar derine inersek dallarımız da o kadar güçlü olur. Köklerimiz ne kadar derinde olursa dallarımız da o kadar göğe yükselir, geleceğe yükselir. Bu nedenle bu çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Konya Valisi Yakup Canbolat ise, Miryokefalon Savaşı’nın Konya’da yapıldığının tarihi ve bilimsel gerçekler ışığında ortaya çıkarılmasından sonra zafer kutlamalarının Konya’da yapılmasını anlamlı ve isabetli bulduğunu söyledi. Vali Canbolat, şunları söyledi: “Bugünü iyi anlayabilmek, yarını daha iyi inşa edebilmek için geçmişimizi iyi bilmemiz gerekiyor. Şüphesiz geçmişini iyi bilen nesiller geleceğine daha emin adımlarla yol alacaktır. Bu büyük zaferi hafızalarda canlı tutmak, özellikle milli ve manevi hassasiyetlerimizi en üst düzeyde yaşadığımız bu günlerde milletimize verilebilecek en büyük hizmetlerden birisidir.”

Kılıçarslan Şehir Meydanı’na isim verme töreninin ardından Alaeddin Camii’nde Cuma namazını kıldıran İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, hutbede Anadolu Selçuklular ve Bizans arasında yapılan Miryokefalon Savaşı’nın tarihimiz açısından önemine vurgu yaptı. Cuma namazının ardından Alaeddin Camii Haziresi Sultan Türbeleri alanında zaferin 840. yılı için okutulan hatimlerin duası yapıldı.

Programa AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu, AK Parti İl Başkanı Musa Arat, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KSO Başkanı Memiş Kütükcü, ilçe belediye başkanları, İl Jandarma Komutan Vekili, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, akademisyenler ve davetliler katıldı.

MİRYOKEFALON ZAFERİ’NİN 840. YILI ANMA ETKİNLİKLERİ

Etkinlikler kapsamında bugün “Miryokefalon Zaferi, Yeri ve Tarihi Önemi” konulu sempozyum yapılırken gece de Derbent Bağırsak Boğazı’nda zaferin ruhuna uygun sabaha kadar anma programları tertip edilecek. Etkinlikler, 17 Eylül Cumartesi sabahı Bağırsak Boğazı’nda yapılacak zafer yürüyüşü ve kapanış programı ile sona erecek.