Misafirhane değil müze olsun

Konya Tren Garı’nın yanında bulunan ve mimarisi ile ilgi çeken tarihi Bağdat Oteli’nin misafirhane olarak değil de artık Konya turizmine katkı sunacak bir müze olması gerektiği belirtiliyor.
Misafirhane değil müze olsun

Konya’da turizm alanında önemli çalışmalar yapılıyor. Tarihi yönden Türkiye’nin en önemli şehirlerinden olan Konya’da müze sayısının artması gerektiği hep ifade ediliyor. Bu kapsamda Konya Tren Gar’ının yanı başında bulunan ve mimari yapısıyla dikkat çeken tarihi Bağdat Oteli’nin de müze olarak hizmet verebileceği söyleniyor. 1980 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından misafirhane olarak kullanılan otel, Konya’nın en dikkat çekici binaları arasında bulunuyor. Tarihi otelin Konya turizmine büyük katkı sunabileceği düşünülürken, bina yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. 

FİLMLER İÇİN MEKÂN OLDU

Konya’nın ilk Avrupai oteli olarak tarih kaynaklarına geçen, hizmete ise 1895 yılında giren ve hizmete girdiği yıllarda da bölgesine canlılık getiren Bağdat Oteli, o yıllara ait izler taşıyor. Tarihi otel, birçok seyahatname, roman ve hikâyelere konu olurken bazı filmler için de mekân görevi üstleniyor. Bina, Kurtuluş Savaşı yıllarında hastane ve komutanlık karargâhı olarak kullanıp, savaş sonrası yıllarda ise Demiryolları İşletme Müdürlüğü’ne devrediliyor İlkokul ve kolej olarak da kullanılan tarihi otel, 1980 yılından itibaren devlet demiryollarına ait misafirhane olarak hizmet veriyor.

tarihi-bagdat-oteli.jpg

KONYA’YA KATKI SAĞLAR

Birçok tarihi olaya şahitlik eden ve o dönemde ülkede en lüks otellerden biri olan tarihi otel günümüzde, gerekli ilgiyi maalesef görmüyor. İlgi çekici tanıtımlar ile Konya turizmine kazandırılması beklenilen otelin, özellikle yabancı turistler tarafından büyük ilgi göreceği düşünülüyor. 1800’lü yılların sonunda otelde yapılan balolar ile o yılların önemli kişileri Konya’ya gelirken, birçok önemli etkinliğe de Bağdat Oteli ev sahipliği yapıyor. Tarihi otelde, o dönemin net anlatılması adına,  birçok ülkede de örneği bulunan bal mumu heykelleri ile canlandırmalar yapılabileceği ifade ediliyor. Ayrıca Konya için önemli bir mimari yapı olan Bağdat Oteli’nin Konya’nın turizm yelpazesini genişletmesinde önemli yer tutacağı da savunuluyor.

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER GAZETESİ