Mısır'da ölümler örtbas edilmeye çalışıldı

Uluslararası Af Örgütünden, 25 Ocak Devrimi'nin 4'üncü yılı dolasıyla düzenlenen gösterilerde Mısırlı yetkililerin 20'den fazla kişinin öldüğünü örtbas etmeye çalıştığı, buna dair kanıtların bulunduğu bildirildi.
Mısır'da ölümler örtbas edilmeye çalışıldı

Uluslararası Af Örgütünden, 25 Ocak Devrimi'nin 4'üncü yılı dolasıyla geçen hafta sonu düzenlenen gösterilerde Mısırlı yetkililerin 20'den fazla kişinin öldüğünü örtbas etmeye çalıştığı, buna dair kanıtların bulunduğu bildirildi. 

Af Örgütünden yapılan açıklamada, "Savcılar görgü tanıklarını tutuklamakla tehdit etti ve iki engelli kişi ile çocukların da arasında bulunduğu en az 500 göstericiyi ülke genelindeki resmi olmayan merkezlerde gözaltında tuttular. Protestoları takip eden iki gazeteci de gözaltına alındı" denildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Af Örgütünün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, "Yetkililer sadece gereksiz ve aşırı güç kullanmamış, aynı zamanda Mısır güvenlik güçlerinin acımasızca uygulamalarını örtbas etmeye çalışmışlardır" iddiasında bulundu. 

Mısır'ın Sina Yarımadası'nda meydana gelen bombalı saldırıları da hatırlatan Sahranoui, bu saldırıların Mısır'daki güvenlik tehdidini bir kez daha hatırlattığını kaydetti. Hassiba Hadj Sahraoui, "Mısırlı yetkililer güvenliği sağlamaları gerekirken, insan hakları ihlallerinde bulunuyorlar ve uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmiyorlar. Herkesin tutuklanmadan ya da devlet şiddetine maruz kalmadan barışçıl protesto yapma ve görüşlerini ifade etme hakkı vardır" değerlendirmesinde bulundu. 

Af Örgütünden, 23-26 Ocak'ta Mısır'daki protestolarda en az 27 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.