Mistik Müzik Festivali kapılarını açıyor

Bu yıl 14.’sü düzenlenecek olan Konya Müzik Festivali kapılarını açmaya hazırlanıyor.
Mistik Müzik Festivali kapılarını açıyor

Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2004 yılında başlatılan “Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali”nin 14.’sü, Hz. Mevlâna’nın 810. Doğum Yıldönümü Etkinlikleri 22 - 30 Eylül tarihleri arasında kapılarını açmaya hazırlanıyor. Konya Mistik Müzik Festivali’nin dünyadaki büyük kültür ve müzik lobileri tarafından dünyanın en önemli mistik müzik festivalleri arasında gösterildiğini ifade eden Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, “Konya Mistik Müzik Festivali artık dünyanın her yerinde bilinmekte, kendi alanındaki büyük organizasyonlarla yarışmaktadır. 22-30 Eylül tarihleri de Türkiye’deki kültür ajandalarında Konya’ya ayrılmıştır. Bu yıl 22 Eylül’de başlayacak festival için dünyadan ve Türkiye’den bize ulaşan rezervasyonlar göstermektedir ki festival bu yıl da dolu dolu geçecektir.” dedi.

2-1-1-015.jpg

İSLAM COĞRAFYASI KONYA’DA BULUŞACAK

Mistik Müzik Festivali’nin Konya için çok büyük öneme sahip olduğuna değinen Yarar, “İslam Tasavvuf tarihinde Mevlana kadar müziğe ve semaya önem vermiş başka bir mutasavvıf yoktur. O’nun eserlerinde özellikle de Divan-ı Kebir adlı eserinde, müzik sadece müzik değil, aynı zamanda manevi hallerin dilidir.  Mistik Müzik Festivali Konya ve medeniyetimiz için büyük bir değer olan Hazret-i Mevlana ve Mevlevilik geleneğinin Konya’ya katkısı açısından bambaşka bir öneme haizdir. Dünyanın farklı coğrafyalarından, bugüne kadar 43 ülkeden 112 grup ile 500’ü aşkın sanatçının katıldığı festivalin 14. yılında İslam coğrafyasının en batısı ile en doğusundan ekipler ve sanatçıların katılımı ile daha da zenginleşecektir. Makedonya’dan, Bosna Hersek’ten, Azerbaycan’dan, İran’dan ve Tunus’tan katılacak ekiplere ve sanatçılara, Türkiye içinden farklı tasavvufi geleneklerin zikirleri ve ayinleri eşlik edecektir.”  şeklinde konuştu. 

FESTİVAL YENİ LOGO İLE GELİYOR

Bu yıl 14.’sü düzenlenecek Mistik Müzik Festivali için yeni bir logo hazırlandı. Yeni logoda daha önce kullanılan ama yetersiz görülen Mevlevi dervişi aslına uygun olarak daha sade çizgilerle hazırlandığını aktaran Yarar, “Logoda tasavvuf terbiyesinin özü ve merkezi olan gönlün üzerine elimizi koyduk. Logoda sağdan sola doğru Sema Mukabelesinde olduğu gibi içe doğru bir dönüş olmasını özellikle vurguladık. Bu sayede aşkın ve musikinin kaynağını gönül merkezinde birleştirmiş olduk. Mistik Müzik Festivali’ne ev sahipliği yapacak, bu birleşimin mekanı olan Konya’yı da Selçuklu kültürünü ve mimarisini yansıtan beyzi taçlı pencere ile sembolize ettik.”  ifadelerini kullandı.

2-1-2-014.jpg

PROGRAMLAR ÜCRETSİZ OLACAK

14. Mistik Müzik Festivali programı hakkında bilgi veren Yarar, “Festivalimiz 22-30 Eylül tarihleri arasında Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda icra edilecektir. 9 günde gerçekleştirilecek 9 performansın tamamı ücretsiz olup, konserler saat 20.30’da başlayacaktır. Tüm halkımızı festivalimize bekliyoruz.” diye konuştu. 

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ

2-1-3-010.jpg