Mistik Müzik Festivali yoğun katılımla tüm hızıyla devam ediyor

Hz. Mevlâna’nın 811. Doğum Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında düzenlenen 15. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, tüm hızıyla devam ediyor.
Mistik Müzik Festivali yoğun katılımla tüm hızıyla devam ediyor

yeni-haber-fotogaleri-015.jpg

Konya Kültür ve Turizm Müdürü  Abdüssettar Yarar konu hakkında yaptığı açıklamada,

"Hz. Mevlâna’nın 811. Doğum Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında düzenlenen 15. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, 20 Eylül 2018 tarihinde TRT1 ile birlikte icra edilen “Ehl-i Beyt Aşkına” Konseri ile başladı. TRT’nin ekranlarında canlı yayınlanan konser, yurt içi ve yurt dışından büyük beğeni aldı. Bu yayın dünyanın dört bir tarafından izlendi. Selçuklu Kongre Merkezinde gerçekleştirilen “Ehl-i Beyt Aşkına” konserine Konya Protokolü, yurt içi ve yurt dışından davetliler ile sanat severler katıldılar.

Festivalin ikinci gününde Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından Tekke Müziği’nin çok özel bir formu olan Halveti Zikir Meclisi icra edilmiştir. Halveti Âyin-i Şerîf’i, Allah’a arınarak ulaşmak isteyen canların, beş yüz yıla yaklaşan geleneklerinin gönülleri nasıl ilmek ilmek dokuduğunu resmetmektedir. Bu Âyin-i Şerîf izleyici tarafından çok beğenilmiştir.

22 Eylül 2018 Cumartesi gecesi Afganistan’dan Sarod üstadı Daud Khan SADOZAI ve ekibi Afganistan mistik müziklerinden örnekler verdi. Almanya’da bulunan Hint Müzik Akademisi’nin başkanlığını da yapan Daud Khan SADOZAI, dünyada ve Avrupa’da sık sık canlı performanslar sergiler, televizyon yayınlarına çıkar, müzik albümleri çıkarır. Konya’daki performansı da sanatseverler tarafından büyük ilgiyle izlenmiştir.

23 Eylül 2018 Pazar gecesi Fas’tan kendi kuşağının en güçlü sanatçılarından birisi olan Redwan EL ASMAR Fas’a özgü Melhoun tarzı müzik icra etti. Melhoun, Fas’ı diğer Arap ülkelerinden ayıran bir müzik türü olup 600 yıldan uzun bir süredir Fas sanatsal belleğinin ana kolu olarak kabul edilmektedir. Melhoun, yerel ağızla veya klasik şiir yoluyla Peygamberi öven sözleri, ağıtları, sevgi ve barış duygularını içeren özel ritimler ve otantik sözlerle renklendirerek icra edilen Fas’a özgü bir müzik türüdür. Redwan EL ASMAR’ın icra ettiği Fas müzikleri seyirciler tarafından beğeniyle izlenmiştir.

24 Eylül 2018 Pazartesi gecesi Klasik Arap ve Sûfi Müziğinde yükselen bir değer olan Lübnan’lı Solist ve Ud Sanatçısı Daline JABBOUR tarafından Mowashhat ve Tarab tarzında klasik Arap müziği icra edilecektir. Daline ve gurubu, yüz yıldan fazla bir süredir ihmal edilen bu müzik türünü yeniden canlandırmayı amaçlamaktadır. Bu konser Mevlâna Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda gerçekleştirilecektir.

25 Eylül 2018 Salı gecesi Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan konsere, İran’dan Şems Topluluğu katılmakta olup bu konser için özel bir repertuar hazırlamışlardır. Şems Topluluğu, Tambur’u Sûfi tekkelerinden alarak dünyaya tanıtan bir müzikolog olan Keyhüsrev Purnazeri tarafından 1980 yılında İran’da kurulmuştur. Purnazeri, Tambur müziğine dayalı besteler yapan ve bunu Mevlâna’nın şiirleriyle ve diğer bir geleneksel Sûfi enstrümanı olan Tef ile birleştiren ilk kişidir. Geleneksel Pers vokallerinin en saygın isimlerinden biri olan Hümayun Şeceriyan, ilk kez bu etkinlikte Şems Topluluğu ile birlikte sahne alacaktır. Bu konser için şehrimize İran’dan turlar düzenlenmiş olup çok sayıda İran’lı sanatseveri şehrimizde ağırlamaktan memnuniyet duyacağız."

ifadelerine yer verdi.

Mistik Müzik Festivali yoğun katılımla tüm hızıyla devam ediyor

Mistik Müzik Festivali yoğun katılımla tüm hızıyla devam ediyor