Mistura: Suriye görüşmelerinin yeni turu için şartlar olgunlaşmadı

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Mistura, askıya alınan Cenevre'deki Suriye görüşmelerine ilişkin, "Görüşmelerinin üçüncü turunun başlaması için şartlar henüz olgunlaşmadı." dedi.
Mistura: Suriye görüşmelerinin yeni turu için şartlar olgunlaşmadı

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, BM insani erişim çalışma grubunun toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Suriye'de rejimin kuşatması altındaki Daraya'nın bombalandığını, ramazan ayında bir caminin hedef alındığını, Halep'teki çocuk hastanelerinin bombalanmasının da endişe verici olduğunu söyledi.

Kuşatma altındaki bölgelerde şimdiye kadar 270 bin 250 kişiye insani yardım ulaştırdıklarını belirten De Mistura, "Hükümet, kuşatma altındaki 19 bölgeye haziran sonuna kadar onay verdi ancak onay sevkiyat anlamına gelmiyor. Son dakikada konvoyların durdurulma, ilaçların konvoylardan çıkartılma, yardımların miktarı konusunda anlaşmazlık çıkacağı ihtimali de var ve yardımların sevkiyatı aşamasına gelinene kadar birçok adım atılması gerek." dedi.

"Şartlar olgunlaşmadı"

Askıya alınan Cenevre'deki Suriye görüşmelerine ilişkin de değerlendirmede bulunan de Mistura, şunları söyledi:

"Suriye görüşmelerinin üçüncü turunun başlaması için şartlar henüz olgunlaşmadı. Görüşmeleri şüphesiz en kısa sürede başlatma konusunda kararlıyız. Üçüncü tur görüşmelerin somut olması gerekiyor ve somut sonuçlara ulaşmak için de görüşmelere maksimum fırsatı vermek istiyoruz. Somut sonuçtan kastımız ise somut bir siyasi geçiş süreci".

Üçüncü tur Suriye görüşmelerine hazırlık amaçlı düşük seviyede teknik görüşmeler yapılacağını belirten de Mistura, 1 Ağustos'un siyasi geçiş süreci için belirlenen hedef tarih olmaya devam ettiğini kaydetti.

Mistura, Türkiye'deki terör saldırılarına ilişkin başsağlığı diledi.