MİT Kanundaki değişikliği içeren 11 madde kabul edildi

MİT Kanundaki değişikliği içeren 11 madde kabul edildi
BDP Grup Başkanvekili Buldan, Hakan Fidan ve ekibini kutlayan Sakık'a katılmadığını söyledi

 

TBMM Genel Kurulu'nda, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Kanunu'nda değişiklik yapan 15 maddelik teklifin 11 maddesi kabul edildi.

Teklifin görüşmeleri sırasında önergesi üzerinde söz alan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, ulusalcı ve milliyetçi cephenin bu teklife neden karşı durduğunu bildiklerini söyledi. Sakık,  Oslo'dan başlayan, bugün İmralı'da devam eden sürece karşı çıkıldığını ifade etti.

Sakık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sürekli şerefsizlikle insanlar itham ediliyor. 'Kim görüştüyse şerefsizdir' diyor. Biz görüşüyoruz, biz şerefli insanlarız. Eğer MİT bu konuda görevlerini üstlenmişse ve ilk kez MİT bu süreci götürüyor ve saldırıya maruz kalıyorsa biz buna seyirci kalmayız. Ben, Hakan Fidan ve ekibini kutluyorum. Bakın, bir yıldır bir çatışmasızlık süreci yaşanıyorsa ve burada MİT'in bir katkısı varsa bundan büyük bir mutluluk da duyarız  Eğer Öcalan, MİT bu görüşmelerde, bir yıldır bu topraklarda kanın akmasını engellemişse, ölümü durdurmuşsa, eğer bu noktada barışımıza katkı sunulmuşsa, bu parlamentonun üstlenemediği görevi bunlar üstlenmişse bizim, bunlara teşekkür etmemiz lazım."

Başka bir madde üzerinde ise BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan söz aldı.

Yasa teklifiyle çözüm sürecinin garanti altına alınmadığını belirten Buldan, sürecin devam etmesi için bunu sağlayacak yasaların çıkarılması gerektiğini savundu. MİT'in sürecin başından beri şaibe altında olduğunu savunan Buldan, Paris cinayetlerinin sorumlularının açığa çıkarılmadığını söyledi.

Buldan, teklifin bugünkü görüşmelerinde "Eğer MİT bu konuda görevlerini üstlenmişse, süreci götürüyor ve saldırıya maruz kalıyorsa biz buna seyirci kalmayız. Hakan Fidan ve ekibini kutluyorum. Bir yıldır çatışmasızlık süreci yaşanıyorsa ve burada MİT'in bir katkısı varsa bundan büyük mutluluk da duyarız" diyen Sırrı Sakık'a katılmadığını ifade etti. 

Sakık'ın yanlış anlamadan dolayı MİT'e teşekkür etmiş olabileceğini öne süren Buldan, şöyle konuştu:

"Roboski, Gever, Lice olayları ortadayken MİT'e teşekkür hakkımız yoktur. Teşekkür edilmesi gereken yerler farklı yerlerdir. Süreci başlatan Sayın Öcalan'a teşekkür ediyorum. Ülkede çatışmasızlık süreci varsa, kan akmıyorsa, anneler ağlamıyorsa Sayın Öcalan'a bir kez daha teşekkür ediyorum." 

15 maddelik teklifin, dün ve bugünkü görüşmelerinde toplam 11 madde kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, birleşimi yarın saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.