Mnogi međunarodni mediji izvijestili o promjeni imena Turkiye

Anadolu Agency je prva objavila da su UN registrovale "Turkiye" kao novi naziv države
Mnogi međunarodni mediji izvijestili o promjeni imena Turkiye

Vijest o potezu Ankare da promijeni službeni naziv države u "Turkiye" u Ujedinjenim nacijama (UN) obišla je medije širom svijeta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Anadolu Agency je prva objavila da je UN registrovao "Turkiye" kao novi naziv države.

Associated Press, NPR, CBS, Al Jazeera, France 24, Canberra Times, WBTV, grčki list "Kathimerini", Greek City Times i mnoge web-stranice objavile su vijesti, pozivajući se na Anadolu Agency.

Ranije, u razgovoru za Anadolu Agency, glasnogovorik UN-a Stephane Dujarric rekao je da su primili pismo turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua upućeno generalnom sekretaru Antoniju Guterresu u kojem se traži korištenje naziva "Turkiye" umjesto "Turkey" u međunarodnoj areni.

Glasnogovornik UN-a je rekao da je promjena imena zemlje stupila na snagu od trenutka kada je pismo primljeno.

Cavusoglu je u utorak najavio službenu predaju pisma UN-u i drugim međunarodnim organizacijama.

"Zajedno s našom Direkcijom za komunikacije uradili smo dobar posao, pripremili smo dobar teren za to. Postigli smo da se u Ujedinjenim nacijama i u drugim međunarodnim organizacijama i državama naziv promijeni u 'Turkiye'", kazao je turski ministar vanjskih poslova gostujući na uredničkom desku AA u Ankari.

Ured za komunikacije predsjednika Republike Turkiye u januaru ove godine pokrenuo je kampanju pod nazivom "Hello Turkiye" kako bi što efikasnije razglasio nacionalnu i internacionalnu upotrebu imena zemlje kao "Turkiye" u međunarodnim medijima.

"Turkiye jača vlastito ja i identitet u jeziku i komunikaciji, kao i na svim poljima", pojasnio je šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun.