Modern pentatlonda madalya eskrime bağlı

Modern pentatlonda madalya eskrime bağlı

Brezilya'nın başkenti Rio'da 5-21 Ağustos'ta düzenlenecek 31. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda modern pentatlon branşında Türkiye'yi ilk kez temsil edecek İlke Özyüksel, madalya kazanmasının eskrimde göstereceği performansa bağlı olacağını söyledi.

İlke Özyüksel, olimpiyatlar için hazırlıklarını sürdürdüğü Eryaman Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi'nde (THOM) AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Modern pentatlonun koşu, yüzme, atıcılık, eskrim ve binicilik branşlarından oluştuğunu belirten İlke, eskrim, yüzme ve biniciliğin toplamında elde edilen handikap süresiyle koşu ve atışa başladıklarını hatırlattı. Koşunun ardından elde edilen sonucun sporcunun derecesini belirlediğini ifade eden İlke, modern pentatlonun zor ama çok eğlenceli, aynı zamanda da kaliteli bir spor olduğunu kaydetti. 

Macaristan'da 10 ay olimpiyatlara hazırlandıktan sonra Türkiye'ye döndüğünü ve Eryaman THOM'a yerleştirildiğini dile getiren İlke, "Gençlik ve Spor Bakanlığı çok güzel bir ekip oluşturdu. Her gün çalışıyorum. Sadece binicilik için tesisin dışına çıkıyorum diğer bütün branşlar için burada çalışıyorum. Bu sayede kendime zaman ayırabiliyorum. Olimpiyatlara kadar bu yoğun tempoda devam edeceğim." diye konuştu. 

 

- "2020'de altın garanti"

 

Rio Olimpiyat Oyunları'na kota alacağı konusunda daha önce iddialı açıklamalar yaptığını aktaran İlke, "Madalya alma konusunda o kadar olmasam da kotayı alma konusunda iddialıydım, aldım." ifadelerini kullandı. 

Japonya'nın başkenti Tokyo'da 2020'de yapılacak 32. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda madalyayı garanti gördüklerini dile getiren İlke, şunları söyledi:

"Rio'da da neden olmasın. Modern pentatlon 5 branştan oluştuğu için her an her şey olabiliyor, sürpriz isimler çıkabiliyor. Ben de o sürpriz isimlerden biri olmayı hedefliyorum. İnşallah sorun çıkmazsa hedefimiz 2020'de gümüş ya da bronz değil altın madalya. Rio'da madalya için de elimizden geleni yapacağız. İmkansız değil. Madalya eskrim sonucuma bağlı olacak. İyi çıkarsak Rio'da da madalya bekliyoruz."

 

- "Yaş büyüdükçe madalya şansımız yükseliyor"

 

Londra'daki olimpiyatlarda şampiyonun 31, üçüncünün ise 32 yaşında olduğuna dikkati çeken 19 yaşındaki İlke, Rio'daki en genç sporculardan biri olacağına vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Şu an için en az 3 olimpiyatlara daha katılacağımı düşünüyoruz. Umarım sonra devamı gelecek, dört, beş, belki altı olimpiyat da olabilir. Bu branşta yaş yükseldikçe tecrübe de arttığı için daha kolay oluyor. Yaşın ilerlemesi bir nevi avantaj oluyor. Önceki olimpiyatta şampiyon 31, üçüncü de 32 yaşındaydı yani yaş büyüdükçe madalya şansımız yükseliyor. İşin içinde performans da var koşu ve yüzme gibi ama onları belli bir seviyede tuttuktan sonra eskrim, atıcılık ve binicilik teknik sporlar daha etkili oluyor. Çünkü bunların puanı daha yüksek."

Gençlerin yanı sıra büyükler kategorisinde de yarıştığını anlatan İlke, bunun olumlu katkısının olduğunu söyledi.

Bazen insanların "gençsin, yapamazsan moralin bozulur" gibi olumsuz baktığını dile getiren İlke, "Ben ise 'öyle bir şey olmayacak çünkü yapacağım' dedim neyse ki yaptım da." diyerek sözlerini tamamladı