Modern ve şeffaf MİT

Meclis'te kabul edilen MİT kanunuyla teşkilatın görev alanları netleştirildi. Çağın gereklerine uygun, gelişmiş bir istihbarat teşkilatına dönüşen MİT, ilk kez Meclis denetimine açıldı. Teşkilatın dış istihbarata yönelmesinin altyapısı da oluşturuldu
Modern ve şeffaf MİT

Meclis'te önceki gün kabul edilen kanunla Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT), çağın gereklerine uygun, teknik kabiliyeti gelişmiş bir teşkilata dönüşmesi amaçlanıyor. Kanunla, yeni güvenlik tehditleri karşısında MİT'in dış güvenlik, milli savunma, terörle mücadele, istihbarata karşı koyma ve siber suçlarla mücadelede faaliyetleri artırılıyor.

BAKANLAR KURULU YETKİLİ

MİT Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemelerle daha önce sadece Başbakan ve MGK tarafından görevlendirilen MİT'e bundan sonra Bakanlar Kurulu da görev verecek. Yeni yasayla MİT'in görev alanı tanımlandı, mevcut görevlerine, 'Dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında bilgi, belge, haber ve veri toplamak, kaydetmek, analiz etmek ve üretilen istihbaratı gerekli kuruluşlara ulaştırmak' eklendi.

KRİZ YAŞANMAYACAK

Oslo görüşmeleri nedeniyle MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılması, Adana'daki TIR baskını türü olayların tekrarlanması da önleniyor. MİT, yerli, yabancı her kurum, örgüt veya oluşumlar ile doğrudan ilişki kurabilecek. MİT mensupları tutuklularla önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilecek, görüşme yaptırabilecek, milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilecek.

Cumhurbaşkanı izin verecek

Kanun, MİT Müsteşarı'nın nasıl soruşturulacağı ve yargılanacağı ile ilgili de yeni düzenlemeler getirdi. Kanunda, Başbakan'ın iznine ilave olarak bu konuda Cumhurbaşkanı'na itirazda bulunma ve son kararı Cumhurbaşkanı'nın vermesi hükmü getirildi. Yargılama kararı çıkarsa, MİT Müsteşarı Yargıtay'da yargılanacak. MİT belgesi çalana 10 yıl hapis cezası getiren düzenlemede, medyaya da kısıtlama getirildi.