Moloko, kahvenin hatrını 40 yılın ötesine taşıyor

Konya’nın en güzel caddelerinden biri olan Kerkük Caddesi üzerinde 2016 yılından bu yana hizmet veren Moloko Coffee, birbirinden güzel yiyecek ve içecekleri, muhteşem sunumları ile özel insanların damak tadına hitap ediyor.
Moloko, kahvenin hatrını 40 yılın ötesine taşıyor

Moloko Coffee’de Türk kahvesi ile buluşan müşterilerinin hatrında 40 yılın ötesinde bir değere erişmek için çabaladıklarını söyleyen Moloko Coffee İşletme Sahibi Sami Atıcı, Türk kahvesinin tarihini anlattı. Kahveyi dünyaya tanıtan medeniyetin Osmanlı Devleti olduğunu söyleyen Atıcı, “Dünyanın büyük bir kısmı, hatta tamamı kahve tüketiyor. Çoğu ülkede insanlar güne kahve ile başlıyor, gece ise kapanışı kahve ile yapıyor. Yani anlayacağınız insan yaşamında kahve çok önemli bir yer tutuyor. Kahveyi dünyaya tanıtan ise aslında biziz, Osmanlı Medeniyeti, kahvenin tarihinde çok önemli bir yer tutar. Osmanlı Ordusu, Venedik Savaşı’nda, askerleri dinç tutmak için cepheye kahve çuvalları götürmüştür. Osmanlı Devleti, kuşatmadan dönerken de o kahve çuvallarını Venedik’te bırakmıştır. Savaştan kalan eşyalar arasında kahve çuvallarını bulan Venedikliler, İtalya’da kahve ile ilgili çalışmalar yürütmüş ve kahve bugünkü modern halini almıştır. Ama bugün dünyada hala kendimize özgü pişirme, kavurma ve değirmene vurma yöntemleri ile kahvenin en güzel hali bize ait. Türk kahvesi, yüzyıllardır özelliğini hiç kaybetmemiş bir kahve türüdür” dedi.

sami-atici.jpg

“KAHVENİN POPÜLERLİĞİ ARTIYOR”

Özellikle gençler arasında kahvenin tüketiminin ve farkındalığının giderek arttığını ifade eden Atıcı, “Gençlerimiz gün içinde çok fazla kahve tüketmeye başladılar. Kahve bir zamanlar sadece belli ritüellerde kullanılan bir içecekken, şimdi günlük hayatımızda sıkça yer edinmeye başladı. Örneğin kız isteme ritüeli çok önemlidir bizim tarihimizde. Ya da bir misafiri en iyi şekilde ağırlamak bizim şanımızdandır. Tüm bu ortamlarda kahve ikramı bizim geleneğimizde büyük öneme sahiptir. Kahve artık bir ritüel olmaktan çıktı, bizim için günlük bir ihtiyaç haline geldi. İnsanlar kahvaltıda, öğle yemeklerinde ve akşam yemeklerinde kahve içmeyi rutin hale getirdi” diye konuştu.

moloko-cafe-(4).jpg

“TÜRK KAHVESİ DÜNYA MARKASI OLACAK”

Kahvenin çok hızlı endüstrileştiğini söyleyen Atıcı, “Kahve tüketiminin artması, insanların tekrar Türk kahvesine yönelmesi, bazı teknoloji firmalarının gözünden kaçmadı. Birçok büyük ev aleti üreten firma, artık kahve makinesi üretmeye başladı. Bunun da yaygınlaşmasıyla birlikte, kahve biraz daha endüstrileşmiş bir ürün olmaya başladı. Biz de bugün kafe, restoran gibi işletmelerimizde inanılmaz derecede Türk kahvesi satışı yapıyoruz. İnsanlar Türk kahvesini içip sevdiği zaman; arkadaşlarına, ailesine, sevdiklerine ikram etmek için paket olarak da satın alma işlemi yapıyorlar. Ben inanıyorum ki önümüzdeki günlerde yapılacak hamlelerle, Türk kahvesi dünya markası olma yolunda önemli başarılar elde edecek. Çünkü Türk kahvesi, birçok insanın damak tadına da uygun bir içecek türüdür. Türk kahvesinin tüketimi dünya çapında artacak” şeklinde konuştu.

moloko-cafe-(2).jpg

“TÜRK KAHVESİ ZİHİN AÇAR”

Türk kahvesinin zihinsel fonksiyonları destekleyerek konsantrasyon kabiliyetini ve ezber gücünü artırdığını söyleyen Atıcı, “Yapılan araştırmalar kahvenin, dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen Alzheimer hastalığının önüne geçtiğini ortaya koyuyor. Tüm dünyada 20 milyon kişi, Alzheimer hastalığı nedeniyle kronik bir unutkanlık yaşıyor. Düzenli olarak alınan kafein, bilişsel faaliyetlerdeki azalmayı geciktiriyor. Kahvenin hafıza fonksiyonları üzerinde olumlu etkiler gösterdiği bilim dünyası tarafından söyleniyor.  Türk kahvesinin sağlığa yaptığı katkılar ve insanları dinç tutma özelliğinin yanı sıra, insanlara kendini özel hissettirme özelliğinden kaynaklı olarak, Türk kahvesi dün olduğu gibi yarın da çok büyük bir öneme ve değere sahip olacaktır” dedi.

moloko-cafe-(3).jpg

“MOLOKO COFFEE’DE KENDİNİZİ ÖZEL HİSSEDİN”

Konya’da büyük bir boşluğu kapattıklarını söyleyen Atıcı, “Konya’nın gelişimine ve halkımızın iyi hizmet almasına katkıda bulunmak adına açtığımız Moloko Coffee’nin konukları, burada kendilerini çok özel hissediyor. Günün yoğunluğuna ve yorgunluğuna huzurlu bir mola vermek isteyen herkesi mutlu etmek için çalışıyoruz. Yorgunluklarını alıyor, zihinlerini tazeliyoruz. En önemlisi de, konuklarımıza kendilerini çok özel hissettiriyoruz.  Moloko Coffee’de kahve içen herkes, kendini çok özel hissediyor” dedi.

moloko-cafe-(1).jpg

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GURME DERGİSİ