Morgan Stanley'nin Türkiye raporu

Merkezi ABD'de bulunan uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye'nin 2016 için Tüketici Fiyat Endeksi öngörüsünü revize ettiğini bildirdi.
Morgan Stanley'nin Türkiye raporu

Merkezi ABD'de bulunan uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley,Türkiye'nin 2016 için Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) öngörüsünü revize ettiğini bildirdi.

Morgan Stanley Ekonomisti Ercan Ergüzel tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'nin 2016 sonu TÜFE öngörüsünün yüzde 6,8'e revize edildiği belirtilirken TÜFE'ye ilişkin ortak beklentinin yüzde 7,0 ila 7,5 seviyesinde olduğu kaydedildi.

Asgari ücrete getirilen yüzde 30'luk zam ve iç tüketimdeki güçlü büyümeye rağmen TÜFE'nin ocaktaki yüzde 9,6'lık seviyesinden mayısta yüzde 6,6'ya gerilediğine dikkati çekilen raporda, TÜFE'deki son 4 aydaki düşüş ele alındı.

Ergüzel, TÜFE'deki düşüşün yüzde 73'ünün gıda, yüzde 53'ünün sebze ve yüzde 27'sinin domates, soğan ve patates fiyatlarından kaynaklandığı ifade ederek olumlu hava koşullarından çok Rusya'nın yaptırımlarının gıda fiyatlarındaki düşüşe neden olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Rusya'ya meyve ve sebze ihracının, bu yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74 azalarak 74 milyon dolara gerilediğini belirten Ergüzel, bu miktarın Ocak-Nisan 2015 döneminde 291 milyon dolar olduğunu anımsattı.

Ergüzel, Rusya'nın yaptırımlarının ve hava koşullarının değişmemesi varsayımıyla gıda fiyatlarındaki enflasyonun mayısta yüzde 2,5'ten bu yılın sonunda yüzde 6,3'e yükselmesinin öngörüldüğünü dile getirerek TÜFE'nin Haziran 2017'de yüzde 8,4'e yükselmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.