MOSFED Başkanı Güleç:

MOSFED Başkanı Güleç:

 Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, "Mobilya sektör ihracatı 2014 sonunda 2,4 milyar dolar oldu. 2015 sonunda 2,7 milyar dolara gelebilir" dedi.

MOSFED tarafından düzenlenen basın toplantısında, mobilya sektörünün 2014 yılı performansı değerlendirilerek 2015 yılı rakamları hakkında öngörülerde bulunuldu.

Son yıllara ait ihracat rakamlarını, 2015'in ilk yarısı ile karşılaştıran Başkan Güleç, Türkiye'nin ihracatının yoğun olduğu pazarlardaki etkinliklerinin devam ettiğini söyledi.

Güleç, Türkiye'nin son on yılda dünya mobilya ihracat sıralamasında 11 basamak yükselerek 12'inci sıraya ulaştığını belirterek, "Bu süreçte İspanya, Portekiz, Belçika, Hollanda, Endonezya, Avusturya, Danimarka ve İsveç'i bile geride bıraktık. Bugün, Irak, Suudi Arabistan,  Türkmenistan, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihracatımız artarak devam ediyor" diye konuştu.

Mobilya sektörünün 2014 yılında 177 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Güleç, şunları kaydetti:

"Türkiye mobilya sektör ihracatı 2014 sonunda 2,4 milyar dolar oldu. 2015 sonunda 2,7 milyar dolara gelebilir. Dış ticarette fazla veren bir sektör olan mobilya sektörü, 2014'te komşu bölgelerdeki tüm menfi olaylara rağmen büyümesine devam etti. Mobilya sektörünün bu performansını bu yıl da koruyacağı kanaatindeyim. Dış açılımlarda yeni ilerleyen, hedef alanlara odaklanılacak. Bunların başında da ABD geliyor. O bölgedeki insanların hem mobilya değişim periyodu çok daha hızlı, hem de iyi tasarıma ilgi büyük."

Güleç, sektörde son 10 yılda Çin'den sonra en fazla büyüyen ülkenin Türkiye olduğunun altını çizerek, 2023'te 25 milyar dolarlık üretim hedefini bu potansiyele inanarak belirlediklerini aktardı.

Türkiye'nin her yerinde, hemen hemen 61 vilayette üretilen, katma değerli, istihdam ve üretim dostu ve bölgesel kalkınmaya önemli derecede katkı sağlayan bir sektör olduklarının altını çizen Güleç, "Gelişmiş ülkelerin tekelinde olan bu sektörde Türkiye mobilyacılarının da bulunduğunu ve Türkiye'nin bir mobilya ülkesi imajına sahip olduğunu herkese duyurmak gibi bir hedefimiz var" ifadelerini kullandı.

"Türkiye mobilya sektörü girişimcilik başarısına büyük bir örnektir" diyen Güleç, büyük potansiyeli olan bu sektöre desteklerin artması gerektiğine dikkati çekti. 

Güleç sektörün bünyesinde barındırdığı istihdam rakamlarına değinerek, şunları söyledi:

"Mobilya sektörünün yoğun olduğu yerlerde işsizlik sorunu yoktur. 500 bin kişiye istihdam sağlayan Türkiye mobilya sektörü, dünyadaki her ülkeye mobilya satma potansiyeli taşıyor. Bunun için mobilyacılarımızın motivasyonlarını yüksek tutmaları, pazara dönük olmaları gerekiyor. Katma değeri yüksek bir sektör olarak Türkiye mobilyasını dünyada kalite, tasarım ve işlevsellik olarak bilinen bir noktaya taşımak hepimizin en büyük arzusu ve öncelikli görevi. İddia ediyorum ki 2023 yılında Türkiye dünyadaki ilk 5 ihracatçı ülke arasında olacaktır."

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güleç, İran'a ambargonun kalkmasının sektöre getirileri hakkında, "İran'a ihracatımız çok zayıf. Ambargonun ortadan kalkması ile birlikte Türk mobilyası İran'da fikir lideridir. Biz onların Milano'suyuz. Oradan çok iyi istifade edeceğiz. Dünya girmeden İran pazarına biz girelim diye arkadaşlarımızı yönlendiriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.