Mücadele ve dayanıklılık sporu: Ragbi

Dünyada popüler bir spor olan ragbide mücadele ve dayanıklılık ön plana çıkıyor.
Mücadele ve dayanıklılık sporu: Ragbi

Dünyada popüler bir spor olan ragbide mücadele ve dayanıklılık ön plana çıkıyor.

Ragbi, 1823'te İngiltere'de Rugby Kenti'nin aynı isimli okulunda doğdu. Okulda öğrenci olan William Webb Ellis'in futbol oynarken topu eline alıp sayı yapması ve diğer oyuncuların da bu oyun şeklini benimsemesiyle, ortaya çıktı.

Ragbi sporu, ulusal federasyonların bağlı olduğu, eski ismiyle Uluslararası Ragbi Birliği (IRB), 2014'te değişen adıyla Dünya Ragbisi (WR) tarafından yönetiliyor.

Sporun en çok ilgi çeken organizasyonu Ragbi Dünya Kupası'nda, son olarak geçen yıl İngiltere'de düzenlenen turnuvanın tüm maçlarında statların ortalama doluluk oranı yüzde 95'i buldu.

Dört yılda bir düzenlenen Dünya Kupası'nda geçen yılki finalin biletleri 650 lira ile 3 bin lira (150-715 sterlin) arasında satıldı. Turnuvadaki 48 maçı, İngiltere'de 2,4 milyon taraftar yerinden izledi. Dünya Kupası'nı televizyondan takip eden kişi sayısı ise 4 milyarı aştı.

Son iki turnuvada üst üste olmak üzere Dünya Kupası'nı 3 kez kazanan Yeni Zelanda, milli takımlar düzeyinde en başarılı takım olarak dikkati çekti.

Türkiye'de ilk ligi Fenerbahçe kazandı

Türkiye'de ragbide 1945-1947 yıllarında oynanan ligi Fenerebahçe kazandı.

Federasyonun internet sitesine yer alan bilgilere göre, Türkiye Cumhuriyeti'nde ragbi ilk olarak 1945 yılında Fenerbahçe Kulübü'nün girişimleri ile oynanmaya başlandı ve ilk şube açıldı. Daha sonra Fenerbahçe'yi Galatasaray ve Haydarpaşa Lisesi ragbi takımları izledi. 1945-1947 yılları arasında oynanan ragbi ligini Fenerbahçe kazandı. Ancak daha sonraları maddi zorluklar yüzünden branşlar kapatıldı. 1999 yılında, Marc Mercier, Denis Ponds de Vier ve Chris Skirrow isimli Türkiye'de yaşayan üç yabancı kurdukları İstanbul Ottomans RFC ile Türkiye'yi yine ragbi ile buluşturdu.

Türkiye Beyzbol, Softbol, Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonu Başkanı Şahin Kömürcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fenerbahçe ve Galatasaray gibi kulüplerin yeniden ragbi takımı kurmasının sporun gelişimine katkı sağlayacağını belirterek, "Bizler ve sporcu arkadaşlarımız elinden geleni yapar ve insanlarımız bu sporu tanıyıp severse daha çok gelişecek ve daha fazla başarılara imza atacağız diye düşünüyorum." dedi.

Ragbide şu anda erkeklerde 1. Lig ve Bölgesel Lig'de takımlar mücadele ediyor. Normalde 8 takımla oynanması gereken Erkekler 1. Lig, bu sezon 4 takımla oynanırken İzmir'de yapılan finalde İstanbul Ottomans'ı 20-0 yenen ODTÜ, şampiyonluğa ulaştı.

Takımlar 15 kişiden oluşuyor

Ragbide amaç, iki takım arasındaki top mücadelesi ile topu rakibin geçiş çizgisinden geçirip sayı yapmaktır.

Ragbi 15'er kişilik 2 takımla 40'ar dakikadan 2 devre halinde oynanan, 3 hakemin idare ettiği, yüksek oranda güç ve kondisyona dayalı bir açık hava sporudur. Devre arası 10 dakikadır. Ragbi topu rahat kavranabilmesi için oval biçimdedir. Dikişli ya da yapıştırma olabilir.

Ragbi 100x66-70 metre dikdörtgen bir sahada oynanır. Sahanın boyu 100 metreden, eni 70 metreden fazla olamaz. Sahada taç, orta saha, on metre geçiş, oyun dışı alan, beş metre girilmez ve yirmi iki metre çizgisi bulunur. Her iki takım oyun esnasında geçiş çizgisi, oyun dışı alan çizgisi ve taç çizgisinin belirlediği gol bölgesini korumaya çalışır.