Müftülükten izcilik eğitimi

Türkiye İzcilik Federasyonu ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın işbirliği ile çeşitli yaş gruplarındaki öğrencilere ve müftülük personellerine izcilik eğitimi veriliyor.
Müftülükten izcilik eğitimi

Türkiye İzcilik Federasyonu ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın işbirliği ile çeşitli yaş gruplarındaki öğrencilere ve müftülük personellerine izcilik eğitimi veriliyor. Türkiye genelinde yapılan işbirliğinde, ilk eğitimler Konya İl Müftülüğü bünyesinde başlatıldı.

Değişen ve gelişen dünya ile beraber televizyon, bilgisayar oyunları, sinema, dergi, internet, oyuncaklar ve reklamlar aracılığıyla bütün dünyanın çocukların sosyal çevresi olduğunu belirten Konya İl Müftü Yardımcısı Betül Şimşek Öztürk, “Hızlı ve baş döndürücü şekilde değişim içinde olan değerler, bunlarla baş etmek zorunda kalan ve değer karmaşası yaşayan çocuklar için değer aktarımı çok daha önemli bir hâle gelmiştir. Gönüllü, uluslararası, üniformalı bir gençlik faaliyeti olarak tanımlanan izcilik, çeşitli yaş gruplarındaki çocukların ve gençlerin zihinsel, bedensel, sosyal ve ruhsal gelişmelerine katkıda bulunmaktadır. Bu durumu gören İl Müftülüğümüz, izciliğin dinamik yapısından istifade ederek değerlerimizi çocuk ve gençlerimize aktarmayı hedefledi” diye konuştu.

muftulukten-izcilik-egitimi-muftu-yardimcisi-betul-simsek-ozturk.jpg

“İZCİLİK İMKÂNLARI İLE GERÇEKLEŞECEK”

Bir kimsenin izci olabilmesi ve izci fularını takabilmesi için ilk önce uluslararası izci yemini etmesi gerektiğine dikkat çeken Öztürk, “Bu yemini yapmayan bir kimse izci olamaz. Bu yemin de şu şekildedir:  ‘Allah’a ve vatanıma karşı vazifelerimi yerine getireceğime, izcilik töresine uyacağıma, başkalarına karşı yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlakça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine ant içerim.’ Bu yeminden de anlaşılacağı üzere izciliğin en önemli kaidesi Yüce Allah’a karşı vazifelerimizi yerine getirmektir. İzcilik yemininde yer alan kendini yaratana karşı bilinç ve sorumluluk oluşturma, bizim kurumumuzla ortak çalışma alanına işaret ediyor. Bunu da izciliğin imkânlarıyla beraber gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

“İNSANIN YETİŞMESİNDE KİLİT ROL”

İslam kültür ve medeniyetinin insanı tabiattan koparmadan tefekkür mekanizmasını işleterek tekamülünü sağlamak istediğini aktaran Öztürk, “İzcilik de tabiatı insanın yetişmesinde kilit rol olarak görür. Mesela ona gece yarısı yıldızlara bakarak yönünü ve kıblesini bulmayı öğretir. Yıldızlara ve gök kubbeye gözlerini çeviren bir genç, dünyayı ve kendini anlamlandırmayı, kâinattaki yerini tespiti çok daha iyi başaracaktır. İzcilik insanı yaşadığı tabii çevre ile birlikte algıladığı için tabiatı korumak, hayvanları sevmek, natürel beslenmek gibi prensipleri de bir ilke olarak ortaya koyar. Bütün bu sayılanlar Dini Mübin-i İslam’ın insanlarda yerleştirmeye çalıştığı erdemli davranışlardandır” dedi.

muftulukten-izcilik-egitimi-(4).jpg

“BİREYLERE REHBERLİK EDİYOR”

İzci Andı ve Türesi’nin iyi bir insan olabilmek için bireylere rehberlik ettiğinin altını çizen Şimşek, “İzci Andı ve Türesi bireye, izciden beklenenleri anlatır, izcinin görevlerini belirtir; izciden dürüst, tutumlu, ahlaklı, hoşgörülü, toplumun kurallarına uyan ve topluma yararlı bir vatandaş olmasını ister. İzci parolası, Daima Hazır’dır. İzciliğin sloganı ise Her Gün En Az Bir İyilik yapmaktır. Parola ve slogan ikisi birlikte izcinin yardım etme arzusunu ve yeteneğini gösterir. İki günü eşit olan ziyandadır, hedefini gösteren Kutlu Nebinin gösterdiği ufku izcilik de destekler.  Bizler Tif Diyanet’in vizyonu; Genç ve çocuklarımızın,  bedensel ve zihinsel spor anlayışını ve ahlakını geliştirici çalışmalarla, sağlıklı, güzel ahlaklı ve yetenekli şahsiyetler yetiştirmek; bilgi ve beceri yönünden çağımızın gereklerine göre donatılmış, milli, ahlaki ve evrensel değerlere bağlı, çevreye duyarlı, üstün vasıflı, eğitimli, kültürlü, karakterli ve görgülü bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunmaktır” ifadelerini kullandı.

muftulukten-izcilik-egitimi-(7).jpg

“CAMİLERDE İZCİLİK EĞİTİMİ VERİLECEK”

Bir taraftan öğrencilere eğitim verilirken diğer taraftan da personel eğitimlerine ağırlık verileceğini belirten Öztürk, “İlk personel gurubumuz 24 kişiydi. Daha sonra ikinci grubumuzu liderlik eğitimi almaları için teşvik edeceğiz. Bunu sadece liderlik eğitimi olarak da düşünmemek gerekir. İzcilik eğitimi alındıktan sonra görevlilerimiz kendi camilerinde de öğrencilerine izcilik programlarını uygulayacaklar.  İzcilikte ‘izci başkasına yardım eder’ diyor.  Bizim kültürümüz içerisinde Diğergam ve İsâr dediğimiz kendinden fedakârlık ederek karşısındaki insanı ve kardeşini düşünmek gibi bir erdemi hem izcilik vermek istiyor hem de biz kendi medeniyetimiz ve kültürümüz içerisinde vermek istiyoruz. Bunu da personelimiz camilerimizde yapacaklar” diyerek sözlerine son verdi.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ