Mülteci Koordinasyon Birimi kurulmalı

Mülteci Koordinasyon Birimi kurulmalı

MERVE ATEŞ / YENİ HABER

Suriye’de dördüncü yılına giren iç savaş, dünyanın en büyük insani ve güvenlik krizlerinden birini oluşturuyor. Konya’da ise 40 bin kayıtlı  Suriyeli mülteci var. Mültecilere ensarlık yapan El-Bir Derneği Yönetim Kurulu Başkanı  Abdullah Ağralı “Konya’da daha planlı ve verimli çalışmalar için Mülteci Koordinasyon Merkezine  ihtiyaç var. Bu mülteci sorunu büyün boyutlarıyla ele alınmalı burada faaliyetler o yönde yürütülmeli. ”ifadelerini kullandı.

 

EV SORUNU KAPIDA BEKLİYOR

El-Bir Derneği’nin  faaliyetleri hakkında bilgi veren Derneğin  Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Ağralı “El-Bir’in kuruluş gayesi ve amacı Suriye’de gerçekleşen savaş sonucu Suriyeli misafirlerimize yardım eli uzatmaktır. Bu ihtiyaçları karşılamak için kendiliğinden ortaya çıkmış bir dernektir. Konya’da ki mülteci ve sorunlarına cevap vermek amaçlı kuruldu. Dernek olarak yaklaşık sekiz yüz  tona yakın kömür dağıttık. Binin üzerinde battaniye temin ettik yakacak ihtiyaçlarının büyük çoğunluğu çözüldü. Konya’dan Suriye meselesine baktığımız zaman sorun çözülmüş gibi görünüyor ama , bu insanlar kentsel dönüşümün gerçekleştiği evlerde yerleşmiş durumdalar, ileriki zamanlarda buralar yıkılacak ve sorun olarak ortaya çıkacak. ”dedi.

MÜLTECİ KOORDİNASYON MERKEZİNE  İHTİYAÇ VAR

“Eğitim konusunda Milli Eğitim üzerine düşeni yapıyor” ifadelerini kullanan Ağralı “ Dernek ve vakıfların koordine ettiği Suriyeli öğretmenlerin hizmet verdiği dört yüze yakın öğrenci eğitim almakta. Konya’da çalışmalar yapılıyor, ama daha planlı ve verimli çalışmalar için Mülteci Koordinasyon Merkezine  ihtiyaç var. Bu mülteci sorunu büyün boyutlarıyla ele alınmalı burada faaliyetler o yönde yürütülmeli. Bizim görevimiz desteklemek. Eğitim ve sağlıkla ilgili projeler hazırladık amacımız hayata geçirmek. ”ifadelerini kullandı

SURİYE MESELESİ KISA VADELİ DEĞİL

Mültecilere Türkiye kucak açtı diyen Ağralı “Sorunlardan biri de iş sahibi olmalarını sağlamak. Bir evde on kişi yaşıyor. Çalışmak isteyen insanlara zemin hazırlamak gerek. Ciddi bir iş gücü katkısı olacaktır. Hem insan kaynağını kullanacağız hem insanlar iş sahibi olacak. Arkadaşlarımız aracımızla günlük 30 aileyi dolaşıyorlar. İhtiyaçları hayırseverler yardımı ile mağdurlara ulaştırıyorlar. Konya’da 50 bin, Türkiye genelinde ise  2 milyon misafirimiz var. Başka ülkelerde olsa çok ciddi problemler çıkar bizim milletimiz kucak açtı. Suriye meselesi kısa vadeli değil 10 yıldan bahsedebiliriz. Bu nedenle bütün boyutlarıyla kalıcı çözümler üretilmesi gerekli.”dedi.

ENSAR KARDEŞLİĞİ ÖRNEĞİ SERGİLİYORUZ

Avrupa’nın mültecilere yardım konusunda iki yüzlü davrandığını aktaran Başkan Ağralı “Suriye meselesinde Avrupa sınıfta kaldı. Türkiye yalnız bırakıldı. Demokrasiden bahseden batı görmezden geldi, sadece güzel işler yapıyorsunuz denildi. Alsalar bile nitelikli insanları, mesleği olanları alıyorlar. Batı olaya insanı bakmıyor ikiyüzlülük burada da ortaya çıkıyor. Millet olarak ensar kardeşliği örneği sergiliyoruz. Suriyeli kardeşlerimizi dışlamayı politika edinen bir grup var. Empati kurmamız gerekli savaştan çıkıp gelmişler. Hoşgörülü olmakta fayda var. Konya’da mültecilerimizle sorun yok fazlası ile duyarlıyız.  Derneğimiz bünyesinde Türkçe bilen Suriyeli arkadaşlarımız var. Yardımlarımızda iletişimi arkadaşlarımızın desteği ile kolay kuruyoruz.” şeklinde konuştu.

ACİL İHTİYACIMIZ GIDA

Derneğin yönetim kurulu üyesi Hüseyin Saraç ise Konya’da iki bine yakın Suriyeli evine mutlaka uğradıklarını söyledi.Saraç, “Diğer derneklerle organize bir şekilde çalışıyoruz.Kurum ve kuruluşlardan alıp yardım ihtiyacı olanlara ulaştırıyoruz. Şu an da acil ihtiyacımız gıda ve çocuk elbisesi. Kış mevsimi nedeni ile aileler geçici işlerde çalışıyor” şeklinde konuştu.

ÇOCUĞU HASTALANIYOR , AMBULANS ÇAĞIRAMIYOR

Evlere ziyaret gerçekleştirdiklerini Sinan Cırık da  mültecilerin ev bulma sorununa vurgu yaptı.Cırık “Müslüman olarak sorumluluklarımız var. Elimizde ne varsa fazlası eksiği , bu insanlara ulaştırmamız gerek. Konya özverili bir şehir. Eğer böyle olmasaydı soğuk ve açlıktan bir çok insan ölebilirdi. Çok şükür bunlar yaşanmıyor .Diğer sıkıntılar ise Türkçe bilmiyorlar çocuğu hastalanıyor ambulans çağıramıyor.70 bin nüfus demek koca bir ilçe demektir. Bu insanlar için böyle bir kurum oluşturulmalı. Hastanelerde dertlerini anlatamıyorlar.” ifadelerini kullandı.