Mültecilere Yardım Toplulukları Derneği kuruldu

Mülteci alanında faaliyet gösteren bazı STK'ların bir araya gelmesiyle Mültecilere Yardım Toplulukları Derneği Birinci Kuruluş Kongresi ve Töreni Ankara'da gerçekleştirildi.
Mültecilere Yardım Toplulukları Derneği kuruldu

Türkiye'de faaliyet gösteren toplam 12 sivil toplum kuruluşunun (STK) bir araya gelmesiyle kurulan Mültecilere Yardım Toplulukları Derneği (MYTD) Birinci Kuruluş Kongresi ve Töreni Ankara'da yapıldı.

Ankara'da bir otelde gerçekleştirilen kongrenin açılışında konuşan İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır, MYTD'nin kuruluş felsefesinde 'kapsayıcılık' fikrinin yattığını söyledi.

Derneğin tüzel bir kişilik olarak mülteci konusunda çalışan bütün STK'ları kapsadığını belirten Çorabatır, "Toplam 12 STK'nın girişimiyle MYTD'yi kurduk. Kurucular arasında da değişik mülteci ve düşünce gruplarının temsilcileri var. Tamamen politika dışı ve insani bir yapıyız. Uluslararası kuruluşlarla irtibat edeceğiz. Türkiye’de bir boşluğu dolduracak bir faaliyetin ilk adımın atmış oluyoruz." dedi.

MYTD'nin kurulmasını heyacanla karşıladığını dile getiren Elkatmış, derneğin hayırlı olması dileğinde bulundu.

 "Tüm mültecilerin haklarını savunacak bir üst oluşum"

Acılış konuşmalarının ardından, ODTÜ Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezi Başkanı Başak Kale de derneğin deklarasyonunu okudu.

Türkiye'nin, şu anda 3 milyon mülteciyle dünyanın en çok mülteci barındıran ülkesi konumunda olduğuna dikkati çekerek Kale, şöyle devam etti:

"Sığınmacı ve mültecilere destek alanında çalışmakta olan birçok sivil toplum kuruluşu olmasına rağmen ihtiyaç duyulan iletişim ve koordinasyon çalışmaları eksik kalmaktadır. Bu nedenle, 'Mültecilere Yardım Toplulukları Derneği' çatısı altında bu alanda faaliyet gösteren birçok STKnın çalışmaları desteklenerek, sığınma ve göç alanlarında hak savunuculuğun yapılması, somut politikaların üretilmesi ve hayata geçirilmesine katkı sağlayacak, bu alanda araştırmalar yaparak kamuoyunun bilinçlendirilmesine katkı sağlayacak bir oluşumun gerçekleşmesi hedeflenmektedir."

Kale, mültecilere onurlu bir yaşam sağlanması, mültecilerin dışlanmaların önlenmesi, ayrıca mültecilerin eğitim ve istihdamlarının, MYTD'nin öncelikli çalışma alanlarından olacağını bildirdi. Kale, "Bu şekilde, Türkiye’de ırk, milliyet, din, mezhep, cinsiyet gözetmeksizin tüm mültecilerin haklarını savunacak bir üst oluşumun mülteci haklarını yerleştirmesi mümkün olacaktır." ifadesini kullandı.

MYTD'nin kurucuları arasında "Afgan Mültecileri ve Yardımlaşma Derneği", "Hatay Yardımlaşma Derneği (HAYAD)", "Suriye Sosyal Topluluğu Mersin", "ŞevkatDer" ile Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC)" gibi sivil toplum kuruluşları da yer aldı.