Mursi'nin nihai karar duruşması ertelendi

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mursi'nin, Hamas adına casusluk yapmak suçlamasıyla yargılandığı davada hakkında çıkan müebbet hapis cezasına yaptığı itiraza ilişkin duruşmanın ve nihai kararın 22 Kasım'da açıklanacağı belirtildi.
Mursi'nin nihai karar duruşması ertelendi

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan, ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Hamas adına casusluk yapmak suçlamasıyla yargılandığı davada hakkında çıkan müebbet hapis cezasına yaptığı itiraza ilişkin duruşmanın ve nihai kararın 22 Kasım'da açıklanacağı belirtildi.

AA muhabirine konuşan Mursi'nin ve İhvan liderlerinin avukatı Abdulmunim Abdulmaksud, duruşmada mahkeme heyetinin savcılığın itiraz başvurusunun kabulüne dair tavsiyesini dinledikten sonra nihai kararın açıklanmasının 22 Kasım'a ertelendiğini söyledi.

Abdulmaksud, "Duruşmada itiraz sebeplerimize ilişkin savunmalar sunuldu. İtiraz sebepleri arasında, kanunun uygulanmasındaki hata, oturumların kapalı yapılması ve mahkemenin Cumhurbaşkanlığı görevinde olan Mursi'yi yargılama yetkisi olmaması ki cumhurbaşkanlarının yargılanması için özel bir mahkeme tahsis edilmesini öngören bir yasa bulunuyor." dedi.

Hamas adına casusluk yapmak davasında 16 Haziran 2015'te Mursi, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve diğer 15 İhvan yetkilisi hakkında müebbet (25) hapis, aralarında Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır'ın da olduğu 16 sanık hakkında idam, 2 sanık hakkında da 7 yıl hapis cezası verilmişti.

Mursi, hakkında yargılandığı 5 davadan yalnızca İttihadiyye olaylarında 20 yıl hapis cezası olarak verilen nihai karar bulunuyor. Mursi, itiraz süreçleri devam eden Hamas adına casusluk davasında müebbet, Katar adına casusluk davasında 40 yıl hapis ve "Vadi'n-Natrun Hapishanesi Olayı" olarak da bilinen "hapishaneler baskını" davasında ise idam cezasına çarptırılmıştı. Mursi'nin yargıya hakaret suçlamasıyla yargılandığı dava ise sürüyor.

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alındığı 3 Temmuz 2013'ten bu yana Mısır yönetimi İhvan'ı ve üyelerini "şiddet ve terör provokasyonu" yapmakla suçluyor. İhvan ise askeri darbeye karşı barışçıl gösteriler düzenlediklerini belirterek, güvenlik güçlerini göstericileri öldürmekle itham ediyor.