Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

MÜSİAD Konya ‘MEKİK’ dokuyor

MÜSİAD Konya ‘MEKİK’ dokuyor

Türkiye gelişmeye ve değişmeye devam ediyor. Tabi Konya da bu değişimden kendine düşen payı hak ettiği şekilde alıyor.

Bu değişim ve gelişimlerin bir çırpıda en net şekilde görüldüğü yerlerden biri de fuarlar oluyor.

Ülke sanayimizin ve iş dünyamızın geldiği noktaya bugün 17. MÜSİAD EXPO fuarında hep birlikte şahit oluyoruz.

Özellikle; savunma sanayisi, enerji, otomotiv ve dijitalleşmede geldiğimiz nokta, ayağımızın yere daha sağlam basmasına zemin hazırlıyor.

Konyalı iş adamları da bu alanlarda çok önemli yatırımlara imza atıyor. Konya’nın ihracatta ve gayri safi yerel hasıla da geldiği nokta, bu başarılara şahitlik ediyor.

Konya; özellikle Afrika, Ortadoğu, Kafkasya ve Avrupa ile yürütülen ticarette önemli bir kavşak noktası olma yolunda hızla ilerliyor.

Tabi burada Afrika kıtasıyla geliştirilen ticari ve sosyal bağlarda MÜSİAD Konya Şubesi’nin hakkını teslim etmek gerekiyor.

Zaten bu yıl içerisinde Konya’da düzenlenen ‘Türkiye-Afrika Ekonomik Forumu’ bu bağların ne kadar güçlü olduğunun en büyük göstergesi.

Afrika ile ilgili her zaman önemli bir parantez açan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk iş adamlarının Afrika ile sıcak bağlar kurmasını vurgulamıştı.

Türkiye, Afrika konusunda epey bir mesafe katetti.

TİKA, AFAD, KIZILAY gibi kurumlar Afrika konusunda önemli çalışmalar yürüttüler. Tabi kurumların isimleri ve görevlerinden de anlaşılacağı üzere, bu ilişkilerin boyutu genel anlamıyla insani çalışmalar oldu.

Batılılar; yeraltı altın ve zümrütlerle, yerüstü ise açlık ve yoklukla bezenmiş kara kıtayı yüz yıldır sömüredursun, Türkiye bu düzene çomak sokarak oyunu bir nebze olsun bozmayı başardı.

Tabi bu süreçte yürütülen faaliyetlerin ağırlıkla insani yardım noktasında olması, Afrika’daki sömürü düzenini alaşağı edecek güce ulaşamadı.

Olayın ekonomi boyutunda ise MÜSİAD gibi kapitalden ziyade gönül ticareti hassasiyetini merkeze alan kurumlara büyük işler düşüyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işte bu hassasiyetle MÜSİAD’a Afrika kıtasını işaret etmişti.

Bu işareti Türkiye’de en iyi algılayanlar ise şüphesiz ki MÜSİAD Konya Şubesi üyeleri oldu.

MÜSİAD Konya’nın çalışmaları neticesinde, bugün Türkiye’ye gelen Afrikalı iş adamlarının İstanbul ve Ankara’dan sonra ziyaret ettikleri bir yer daha var. Konya….

Artık Afrika’dan Türkiye’ye yolu düşen herkes Konya’yı da ziyaret ediyor.

Başkan Ömer Faruk Okka’nın bu konuda teşvik edici tavrını ve işbirliği çabalarını unutmamak, takdir etmek gerek diye düşünüyorum.

Bir parantezi de tabi ki ‘MEKİK’e açmamız lazım.

MÜSİAD Konya Şubesi çatısı altında kurulan ve dış ilişkilerle alakalı olan MEKİK Komisyonu Türkiye’de ilk ve tek.

Komisyon, Hilmi Kağnıcı başkanlığında 30-35 tane iş adamından oluşuyor.

MÜSİAD Konya üyeleri, bu komisyon çatısı altında birbirlerine yol gösteriyor ve tavsiye kararları alarak, iş birliği yapıyorlar.

DEİK’le de irtibatlı çalışan ‘MEKİK’, başta Afrika ülkeleri olmak üzere farklı noktalara sık sık iş seyahatleri düzenliyor.

Türkiye’ye yatırım yapmayı planlayan yabancı iş adamlarını Konya’da misafir ederek ülkemizin yatırım kazanmasında da kilit rol oynayan ‘MEKİK’, özellikle Afrika ülkelerinin neredeyse hepsi ile iyi ilişkiler kurmuş durumda.

‘MEKİK’, Afrika’daki bütün büyükelçilerle birebir samimiyet kurarak, ağırlığını hissettiriyor.

Anlayacağınız, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika tavsiyesine, Konya MÜSİAD Şubesi bütün dikkatini vermiş durumda.

Kara kıtayı Konya aydınlatacak inşallah…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR