Müsiad Konya Şubesi’nden Mâzi’den Âti’ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından tarihi mirasa sahip çıkmak ve geçmişten geleceğe ticaretin gelişimini canlandırmak amacıyla, temsili olarak “5. Geleneksel MÜSİAD Mâzi’den Âti’ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü" MÜSİAD Konya Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı’nda gerçekleştirildi.
Müsiad Konya Şubesi’nden Mâzi’den Âti’ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü

5 yıldır MÜSİAD Konya Şubesi tarafından gerçekleştirilen ‘MÜSİAD Mazi’den Ati’ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü’ bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirildi. Programa Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, KSO Odası Başkanvekili Veli Tekelioğlu, Konya MÜSİAD ve Genç MÜSİAD üyeleri ile çok sayıda misafir katıldı.

1-20190918163933.jpg

‘ATALARIMIZ TİCARET İÇİN

ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTI’

Ticaretin tarih içerisindeki seyrini temsili olarak yaşatmak amacıyla MÜSİAD Konya’nın himayesinde bulunan 800 yıllık geçmişe sahip kervansarayda böyle bir program gerçekleştirdiklerini dile getiren MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, “Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran, Selçuklu Sultanı 2.Gıyaseddin Keykavus’a sunduğu Siyasetnamesi’nde hükümdarlara şöyle seslenmişti; ‘Allah insanları medeni tabiatta yaratmıştır. Yani yemek, içmek, giyinmek, evlenmek, mesken edinmek gibi çok şeylere muhtaç olarak yaratmıştır. Hiç kimse bu ihtiyaçları kendi başına karşılayamaz. Bu yüzden demircilik, marangozluk gibi çeşitli meslekleri yürütmek, insanlık için önemli olduğu gibi, sonradan doğacak ihtiyaçlar için de yeni meslek dallarının meydana getirilmesini gerektirmektedir. Anadolu coğrafyasında hüküm süren Selçuklu ve Osmanlı devletleri, ticareti geliştirmek ve canlı hale getirmek için o günün şartlarında önemli çalışmalar yapmışlardır. İçerisinde bulunduğumuz bu tarihi kervansaray da 1207 yılında kervanların konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları için inşa edilmiş, zaman zaman ileri harekatlar için askeri olarak da kullanılmıştır” ifadelerini kullandı.

omer-faruk-okka-007.jpg

‘ECDADIMIZ HAYIRSEVERLİĞİNİ GÖRMEKTEYİZ’

Han ve kervansarayların işletilmesi noktasında önemli noktalar olduğunu belirten Ömer Faruk Okka, “İşlek ticaret noktaları üzerinde yapılan bu kervansaraylarda yolcuların hayvanlarıyla birlikte 3 gün ücretsiz yemek yeme ve konaklama hakları vardır. Selçuklu Türkiye’si geleneğine uygun olarak, kervansaraylara gelen Müslüman, Hristiyan, zengin, fakir, hür ve köle ayrımı yapılmaksızın bütün konuklara aynı yemek ve eşit konaklama hakkı verilirdi. Bu İslam’ın misafirperverliğe, ticarete ve hayırseverliğe verdiği önemi ve ecdadımızın bu ülkeleri nasıl yönettiğini ortaya koyan çok önemli bir gelenektir. Ahilik işte böyle bir medeniyet içerisinde doğan ve yaşayan Türk esnafının ve birçok meslek grubu zanaatkarının Ahi Evran önderliğinde bir araya gelerek 13. y.y. başında teşekkür ettirdiği esnaf teşkilatının adıdır. Ahilik teşkilatı, akıl, ahlak, bilim ve çalışma olarak dört temel esas üzerine kurulmuştur. Bugün temel ilkelerini batıdan almaya çalıştığımız tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, meslek odaları gibi birçok kavramın temeli ahilikte mevcuttur. Belki de kaybettiğimiz huzuru bulmak için özümüze dönmek yeterli olacaktır.  MÜSİAD Konya olarak geleneklerimizde var olanları günümüz iş dünyasında yaşatmak için çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

musiad-konya-kervansaray-2.jpg

‘ÖNEMLİ DEĞERLER BİZE MİRAS BIRAKILMIŞTIR’

Türk milletinin büyük bir birikime sahip olduğunu ve ecdat tarafından önemli değerlerin miras bırakıldığını söyleyen Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak: “Burada tarihi olayları hatırlıyoruz. Bu coğrafyalarda atalarımızın nelere tanıklık ettiklerini, neler yaşayıp hissettiklerini, burada canlandırma yoluyla da olsa fark etmek için bu faaliyeti düzenlemiş bulunuyoruz. Bu sene 5.’si yapılıyor. İnşallah uzun yıllar devam eder. Ecdadımızdan dolayı ne kadar şanslı olduğumuzu, ne kadar büyük bir birikimin, şuanda evrensel değerler olarak sık sık gündeme getirilen fakat samimiyetinden şüphe duyduğumuz olguların atalarımız tarafından nasıl yaşandığına ve bizlere miras bırakıldığına hep beraber şahit oluyoruz. Hanlar, kervansaraylar atalarımızın ince ruhunu, zevkini, estetiğini, kullanış şekli itibarıyla da ticaret yapana, yolda kalana, yoldan geçene ne kadar yakınlık gösterileceğine, yardım edileceğine dair bizlere kanıtlar sunuyor. 3 gün boyunca buralarda kalabiliyor ve yiyip içebiliyorlar. O zamandan verme, dayanışma, yardımlaşma üzerine böyle bir sistemi kurmuş atalarımız vardır. O yüzden biz bu işe önde başlamışız. Hem dinimizin, hem milletimizin bize öğretmiş olduğu değerler, şuanda bütün dünyanın samimi olan ülkelerinin peşinde koştuğu değerler bize atalarımızdan kalmıştır” dedi.

vali-cuneyit-orhan-toprak.jpg

‘KONYA’DAN 180 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ’

Geçmişten gelen ticaret ahlakıyla bugün Konya’dan 180 ülkeye ihracat yapıldığını dile getiren Vali Toprak, “Bu asaletin, inceliğin de çok güzel bir örneğinin içinde bulunuyoruz. En güvenli şekilde konaklayabilecekleri kervanlarımız vardır. 1207 yılında yapılmış, aradan 800’den fazla sene geçmiş, küçük bir restorasyonla şuanda hala kullanılabiliyor. Ecdadımız işte işini böyle sağlam yaparlarmış. Yüzyıllar sonra torunlarının torunları gelip burada program yapabiliyor. Ahilik haftasıyla ilgili faaliyetlerimiz olmaktadır. Bu işin özüne baktığımızda ahilik yalnızca esnaflarla ilgili değildir. Ahiliğin ana ilkelerine baktığımızda, iş ahlakıyla başladığını görürüz. İşe çıraklığından başlayarak ustalaşıldığını biliyoruz. Biz de Konya olarak 212 sene Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış, bu kültürü içine sindirmiş ataların torunları olarak, bugün bu ticaret kervanını canlandırdık. O zamanlar develerle giden ticaret kervanı bugün Konya’dan, tırlarla, uçaklarla, gemilerle dünyanın 180 ülkesine ulaştırıyoruz. Şuanda şehrimizin ihracatı 1,8 milyar dolar seviyelerinde olsa da inanıyoruz ki, çok yakın gelecekte bu rakamlar katlanacaktır. Bu geleneklerin bu şekilde yaşatılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çağdaşlaşma adına adetlerimizin yok olmasını istemiyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

musiad-konya-kervansaray-3.jpg

‘KÖKLÜ MEDENİYETİN BUGÜNKÜ TEMSİLCİLERİYİZ’

Türk milletinin köklü bir medeniyeti temsil ettiğini dile getiren AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “Köklü medeniyetin bugünkü temsilcileriyiz. Binlerce yıllık insanlık tarihine ev sahipliği yapmış bu şehrin, kutlu devletlerdeki başkentlik dönemlerinde dünyaya mal olacak büyük organizasyonları gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu topraklarda emek vermiş, bizlere emanet bırakmış ecdadı hayırla yad ediyoruz. Bir medeniyet kolay kurulmamaktadır. Tüm kurumlarıyla, kurallarıyla insanlığa hizmet edecek ve dünya barışını sağlayacak gayretler göstermişlerdir. Bugün de bizler aynı azimle çalışmalarımızı sürdürüp bu gelenekleri de devam ettirmekteyiz” şeklinde konuştu.

hasan-angi-009.jpg

Konya Sanayi Odası Başkanvekili Veli Tekelioğlu ve Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak da kervan yürüyüşünün hayırlar getirmesini dileyerek, gelecek yıllarda da devam etmesi temennisinde bulundu.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ

muharrem-karabacak-004.jpg

veli-tekelioglu-002.jpg

musiad-konya-kervansaray-4.jpg

5-403.jpg

musiad-konya-kervansaray-6.jpg

musiad-konya-kervansaray-7.jpg

musiad-konya-kervansaray-8.jpg

musiad-konya-kervansaray-9.jpg

10-065.jpg

musiad-konya-kervansaray-11.jpg

musiad-konya-kervansaray-12.jpg

13-039.jpg