MÜSİAD Konya'dan Erdoğan'ın çağrısına destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yastığının altında döviz olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL’ye dönüştürsün. Türk Lirası, altın değer kazansın” çağrısına MÜSİAD Konya Şubesi’nden de destek geldi.
MÜSİAD Konya'dan Erdoğan'ın çağrısına destek

Hükümet TL’deki değer kaybını durdurmak için çeşitli önlemler alırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yastığının altında döviz olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL’ye dönüştürsün. Türk Lirası, altın değer kazansın” çağrısına MÜSİAD Konya Şubesi’nden de destek geldi.

Türkiye’nin yurt içinde ve yurt dışında en yaygın sivil toplum örgütlerinden biri olan MÜSİAD, tüm üyelerini TL kampanyasına destek olmaya çağırdı. Genel Merkez’in bu kampanyasına MÜSİAD Konya Şubesi’ninde destek vererek Dövize “Hayır”, TL’ye “Evet” dediğini kaydeden Başkan Dr. Lütfi Şimşek, dövizin bugünkü durumuna küresel dalgalanmaların yanı sıra belirgin bir manipülatif hareketin de sebep olduğunu ve bu durumdan TL’nin değer kazanarak çıkacağını vurguladı.

Şimşek, alınması gereken ekonomik tedbirlerle ilgili de önerilerde bulundu. “Kısa ve orta vadede atılacak adımların iyi bir şekilde planlanması ve gerekenlerin hızlı bir şekilde yapılması ve kamuoyuna iyi anlatılması gerekmektedir. Dövizde yaşadığımız dalgalanmaların sadece küresel kaynaklı olmadığı, ancak ülkemizin mali altyapısından da kaynaklanmadığı açıkça ortadadır. Manipülatif bir hareketle karşı karşıyayız. Bu manipülasyona neden olanlara yaptırım uygulanması ve yurt içinde TL’ye değer kaybettirmeyi hedefleyenlerin ellerinden de bu fırsatın alınması gerekiyor.

“TASARRUFLARIMIZI TL İLE YAPALIM”

Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği, Sayın Başbakanımızın gerekli tedbirleri almak için çalışmalar yürüttüğü ve halkımızın da destek verdiği “Dövizini Bozdur, Tasarrufunu TL ile yap” çağrısı özellikle bu dönemde sahip çıkmamız gereken bir davranıştır. MÜSİAD Konya Şubesi olarak bu çağrıyı destekliyor, üyelerimiz ve vatandaşlarımızı da destek olmaya çağırıyoruz. Bunu öncelikle yapması gerekenlerin başında kamu kurum ve kuruluşları gelmektedir.

-Firmalara her zamanki tavsiyemiz olan "Hangi para biriminden gelirin varsa, o para biriminden borçlan” çağrımızı yineliyoruz.

“YURTİÇİNDEKİ DÖVİZ MANİPÜLASYONUNA ENGEL OLALIM”

-Yurt içinde Döviz manipülasyonu yapanlar varsa, BDDK, Merkez Bankası ve yetkili kurumlar bunu tespit edebilecek ve gerekeni yapabilecek altyapı ve yetkiye sahiptir. Gereken yapılmalıdır.

-Döviz/TL parite değişiminin bir ayağı da TL'dir. O halde, manipülasyona fırsat sağlayabilecek bir TL imkânı oluşturulmamalıdır.

“DÖVİZ/FAİZ KISKACINDA KAMU TARAFINDA YAPILABİLECEKLER”

-Kamu kurumları, özellikle bu dönemde, önceliği kamu bankalarına vererek mevduatlarına yüksek faiz elde etme yarışını bırakmalıdır. Bu mevduata, enflasyonu geçmeyecek, hatta bir miktar altında kalacak bir faiz kısıtı getirilebilir.

-Bu mevduatın vadeleri, en az 6 ay olacak şekilde hızla yenilenmelidir.

-Mevduat karşılığı promosyon alımları derhal durdurulmalıdır.

-Kamu, özel sektör ve bireysel ayrımı yapılmadan, 6 ay ve daha uzun vadeli TL mevduata %10'luk gelir vergisi stopajı bu dönemde sınırlanmalıdır.

-Bunların yapıldığı bir süreçte, Merkez Bankası da faiz artırımı konusunda daha dikkatli olmalıdır.

“TEMİNAT AÇIĞI SORUNU ÇÖZÜLMEZSE ÖZEL SEKTÖR TIKANIR”

-Bu süreçte önemli bir başka konuda kredilerle ilgili teminat açığıdır. Daha önce düşük kur değerinden kullanılan kredilerde teminat açığına düşülmesi iş dünyası için kritik önemdedir. Özel sektör, döviz kredisi borcunu ödeme zamanı gelince, ödeyebilecek olsa bile, bugünkü teminat açığı sorunu çözülmezse tıkanır.

-Bunu çözmenin yolu, en azından bu geçiş süresince döviz borcu teminatlarının döviz kredisinin alındığı kur üzerinden değerlendirilmesi olmalıdır.