MÜSİAD'ta gündem ahilik ve İslam ekonomisi

MÜSİAD'ta gündem ahilik ve İslam ekonomisi

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından İslam İktisat Modeli konusunda bir toplantı düzenledi. İslami Ekonomi Modelleri ve Ahilik konularının tartışıldığı toplantıya Araştırmacı Yazar Nurhan Keleş konuk oldu.

Toplantının açılışında konuşan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Av. Mehmet Ali Özbuğday, “Toplum olarak her alanda çok derin bir kültüre ve tarihe sahibiz. Ekonomi ve ticaret dünyamızda da bu kültürün izlerini görmek mümkündür. İş dünyasının temsilcileri olarak bu toplantıyı düzenlemekteki amacımız, hem günümüz ticaretinin gelişmesinde çok büyük rolü olan Ahilik sistemi hakkında bilgiler almak hem de kapitalist sistemin hüküm sürdüğü dünya düzeninde İslami Ekonomi Modelleri üzerinde fikir alışverişinde bulunmaktır” dedi.

Toplantıda konuşan Araştırmacı Yazar Nurhan Keleş, “Ahilik sistemi Osmanlı Devleti’nin ekonomisinin temelini oluşturmakla beraber siyasi, askeri ve kültürel alanda da Osmanlı Devleti’ne büyük katkılar sağlamıştır. Tamamen Kur’an’a, sünnete dayanan ve İslami esasların temel alındığı bu sistemi sadece esnaf teşkilatı olarak değerlendirmek son derece yanlış olur. Ahi olabilmek önemli aşamalardan geçmeyi gerektiriyordu. Çalışma kavramı dinimizin emrettiği ölçülerde ibadet ve Allah rızası için yapılan bir değer olarak görülüyordu. Sistem hem tüketicinin hem de sisteme dahil olanın haklarını koruyacak şekilde düzenlenmişti. İşçinin emeğinin kutsal görüldüğü ve işçinin de çalıştığı yere sadakatle bağlı olduğu bir anlayış söz konusuydu. Geçmişte atalarımızın uyguladığı bu sistemi günümüz dünyasının ekonomik düzeninde uygulayabilmek bir hayli zor ancak biz Müslümanlar olarak günlük hayatımızda nasıl ki dinimizin emrettiği ölçülerde yaşamakla mükellefsek, iş hayatımızda da İslami esaslara uymak zorundayız. Dünya düzeninde hüküm süren kapitalist sistem toplumları her geçen gün daha fazla tüketmeye, rekabete ve bununla birlikte strese sevk ediyor. İnsanlar bu sistemde daha fazla para kazanma ve lüks yaşama hırsı içine girdiler. Yoğun iş temposu toplumların sosyal hayatlarına da olumsuz etki etmekte ve geçmişte var olan birçok değer günümüzde yok olmaya yüz tutmaktadır. Kapitalist sistemin iliklerimize kadar işlediği bir dünya düzeninde İslam’ın ekonomik yaşantımızda her alanda uygulanamadığını ve yine günümüzde İslami ekonomi modellerini uygulamanın da bir o kadar zor olduğunu üzülerek söylemek istiyorum. Bu konuda gerek ülkemizde ve gerekse de diğer İslam ülkelerinde önemli çalışmalar mevcut; ancak bu konu üzerinde çalışan akademisyen ve kaynak sayısının yetersizliğinden dolayı çok ilerleme kaydedilememiş durumda. Özellikle yatırım bankacılığı konusunda önemli çalışmalar yapılıyor, fakat sistemi kullananların sayısı yok denecek kadar az. Müslüman tüccarlar olarak, alternatif bir ekonomik modelin geliştirilmesine olan ihtiyacımız her geçen gün artmaktadır. Bu sistem içinde faizin kesinlikle yer almadığı ve ticaretin İslami esaslara göre yapıldığı bir sitem olmak zorundadır. Ancak bu şekilde toplumlar gerçek huzuru bulabilirler. Bu noktada İslami değerlere önem veren ve bu doğrultuda ticaret yapmaya özen gösteren iş adamlarımıza ve sivil toplum kuruluşlarımıza büyük sorumluluklar düşmektedir” ifadelerine yer verdi.

Toplantının ardından MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek ve MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Av. Mehmet Ali Özbuğday günün anısına Nurhan Keleş’e hediye takdim etti.

musiadta-gundem-ahilik-ve-islam-ekonomisi-1.jpg

musiadta-gundem-ahilik-ve-islam-ekonomisi-2.jpg

musiadta-gundem-ahilik-ve-islam-ekonomisi-3.jpg

musiadta-gundem-ahilik-ve-islam-ekonomisi-4.jpg