Mustafa Aksu: Anadolu toprakları tarımın ana vatanıdır

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilen kuraklığa dayanıklı ve yüksek verimli yerli buğday çeşitlerinin tanıtımında konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, "Anadolu toprakları tarımın ana vatanıdır" dedi.
Mustafa Aksu: Anadolu toprakları tarımın ana vatanıdır

"Tarla Günü" etkinliğinde kuraklığa dayanıklı buğday çeşitleri, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünde düzenlenen programla tanıtıldı. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Anadolu topraklarının tarımın ana vatanı olduğunu söyledi. Bu coğrafyanın tarımsal üretimin doğduğu yer olarak kabul edildiğine dikkati çeken Aksu, "Bu kadim topraklar, 12 bin adet biyoçeşitliliğe ev sahipliği yapmakta olup, bunun 4 bini endemiktir. Bu endemik zenginlik, kıtalarla yarışacak düzeyde olup, Avrupa kıtasında bulunan biyoçeşitliliğin toplamından daha fazladır. Türkiye, tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 7'nci ve ekilebilen tarım arazisi noktasında da 17'nci sırada. Başarılı bir noktada olduğumuzu ifade etmek istiyorum." diye konuştu. Aksu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı kuruluşların yoğun Ar-Ge faaliyetinde bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'nin en büyük Ar-Ge organizasyonuna sahiptir. Bakanlığımız 45 ilde TAGEM'e bağlı 48 araştırma enstitüsü ile Ar-Ge yapmaktadır. Bugün Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitümüz tarafından geliştirilen kuraklığa dayanıklı, suyu etkin kullanan, yüksek verimli ve kaliteli çeşitlerimizi, yerel buğdaylarımızı tanıtıyoruz."

toplufoto.JPG

DOLUDAN MEYDANA GELEN ZARAR KARŞILANACAK

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Konya'da meydana gelen dolu yağışı nedeniyle ürünleri hasar gören çiftçilerle ilgili de açıklamalarda bulundu. Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Aksu, dolu yağışı nedeniyle mağdur olan çiftçilerden tarım sigortası bulunanların zararının öncelikli olarak karşılanacağını belirtti. Aksu yaptığı açıklamada, "Sayın Valimiz ve Sayın Tarım İl Müdürümüz tarafından yapılan incelemenin sonucunda ortaya çıkan rapor Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edilecek. Cumhurbaşkanımızın takdirleri doğrultusunda zararın hepsi ödenecektir. Diğer illerde de ortaya çıkan bazı hasarlar var. Daha önce olduğu gibi şimdi de mağduriyetler büyük oranda giderilecektir" dedi.

mustafaaksu.jpg

"KONYA'MIZ TARIMIN KALBİDİR"

Türkiye'de tarımın merkezinin Konya olduğunu dile getiren Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, "Konya'mız tarımın kalbidir. Türkiye genelindeki buğday, mısır ve arpanın yüzde 20'sini Konya bölgemiz üretmektedir. 18 milyar TL tarımsal hasılamız var. Bu gelirlerden bitkisel gelirlerimiz 9,5 milyar TL, hayvansal gelirlerimiz de 8,5 milyar TL civarındadır. Bu bölgemizde nasıl tarımsal üretimde Türkiye liderliği yapıyorsak hayvansal üretimde de Türkiye'de büyükbaşta birinci, küçükbaşta da ikinciyiz. Tarımda güzel verim alabilmek için hammadenin kaliteli olması gerekir. Hammaddenin kalitesi de tohumda başlar. Bugün tarlaya, toprağa emek veren çiftçilerimize devletimiz destekler vermektedir. Burada en önemli emek üreticimizin, çiftçimizindir. Konya bölgemizdeki çiftçilerimiz de tarımsal üretimde devletimizin vermiş olduğu makanizasyon, gübre ve tohum desteğiyle beraber emeklerini, hoşgörülerini toprağa yansıtıyorlar ve gelir elde ediyorlar. Biz de borsa olarak pazar derinliği sağlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

cevik.JPG

TANER, ŞEHZADE, YAVUZ VE TUĞRA TANITILDI

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir de kuraklığa dayanıklılık özelliğinin yanında un sanayisinin istediği kalite ve yüksek enerji değerlerine sahip "Taner" ve "Şehzade" ile sulu alanlarda ekilen "Yavuz" ve "Tuğra" isimli buğday çeşitleri hakkında bilgi verdi. Programa, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Konya Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ

ozdemir.JPG


ek-2-002.jpg

 

tanitim-1.jpg

hediye-1.jpg

hediye-2.jpg

tanitim-2-001.jpg