Mustafa Kemal Atatürk’ün Konya’ya gelişinin 103. yıldönümü

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Konya'ya gelişinin 103. yıldönümünü münasebetiyle Anıt Meydanında program düzenlendi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Konya’ya gelişinin 103. yıldönümü

Program, Vali Vahdettin Özkan ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Mustafa Uzbaş tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

mustafa-kemal-ataturkun-konyaya-gelisinin-103-yildonumu-003.jpg

Katılımcılar daha sonra, Zafer Alanı'ndaki, Mustafa Kemal Atatürk'ün Konya'yı ziyaretleri sırasında kaldığı Atatürk Evi Müzesi'ne doğru, Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı eşliğinde yürüdü.

mustafa-kemal-ataturkun-konyaya-gelisinin-103-yildonumu-001.jpg

Protokol üyelerinin Atatürk Evi Müzesi'ni gezerek müzede bulunan eşyalar hakkında yetkililerden bilgi alması ile devam eden program, Atatürk ve Konya konulu fotoğraf sergisinin gezilmesi ile son buldu.

mustafa-kemal-ataturkun-konyaya-gelisinin-103-yildonumu-002.jpg

Atatürk’ün Konya’ya gelişi

Büyük Önder Atatürk İstanbul ve İzmir'den sonra en çok uğradığı ve günlerce kaldığı şehirlerden birincisi Konya’dır. Konya'ya 12 defa gelen Atatürk burada 33 gün geçirdi.

Atatürk Konya'ya 3 Ağustos 1920 gelmişti. Kuva-i Milliye'ye karşı bazı olumsuz hareketlerin meydana gelmekte olduğunu öğrenen Ata, Konyalılarla ve Konya'daki zevatla görüşmek, halkı aydınlatmak üzere sabah saat 6 sıralarında trenle Konya'ya geldi. Atatürk'ün yanında milli savunma bakanı Fevzi Çakmak, Genel Kurmay Başkanı Şemsettin, 12. Kolordu Komutanı Fahrettin Altay Paşa bulunuyordu. Atatürk çeşitli temaslarda bulunduktan sonra Konya'daki duruma ilişkin, TBMM ikinci başkanı ve Adliye Bakanı Celaleddin Arif beye bir telgraf gönderdi.

“Konya'nın durumunu memnuniyet verici buldum. Halk aydınlatılmış, kötü niyetli kişilerin sözlerine aldananlar, şimdi hatalarını anlamış, doğru yola gelmişlerdir.” diye konuştu.

4 Ağustos 1920 günü sabahı hastaneyi ve liseyi ziyaret eden Büyük Önder, öğleden sonra da Hükümet meydanında Konyalı'lara seslendi. Atatürk'ün hükümet meydanındaki konuşması Konyalıların coşkun alkışları ile zaman zaman kesildi. Atatürk iç ve dış düşmanların milletin çelik iradesi karşısında eriyeceğini, milli kuvvetlere güvenilmesini ve yardım edilmesini istedi.

“Milli amaçlara ihanet eden bedhbahtlar yine milletin iradesiyle cezalarını bulacak, hatalarını anlayacaklardır. Millet, Kuva-i Milliye ile hemfikirdir.” diye ifade etti.

Atatürk'ün konuşmasından sonra Antalya Milletvekili Rasih Kaplan memleketin kurtuluşu üzerine dua etti. 5 Ağustos 1920 sabahı da Atatürk Çukurovalıların düzenlediği Pozantı mitingine katılmak üzere trenle Konya'dan ayrıldı.

Konya Atatürk Köşkü

Köşk, 1912 yılında yaptırıldı. 1916 yılından sonra Vali Konağı olarak kullanıldı. 20 Mart 1923 günü Atatürk eşi Latife Hanımla birlikte Konya'ya geldiği zaman bu köşkte 4 gün, 3 Ocak 1925 te de 11 gün konuk olmuşlardır. 1927 yılında Konya Belediyesi, aldığı bir kararla Köşkü Atatürk'e armağan etti. Atatürk bundan sonraki Konya'ya gelişlerinde bu köşkte oturdu. Atatürk'ün ölümünden sonra tekrar vali konağı olarak kullanılan köşk, 1963 yılında Konya Valiliğinden Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğüne devredildi. Bir yıl sonra da (Atatürk Evi ve Müzesi) adıyla ziyarete açıldı. Atatürk Evi ve Müzesi'nin alt ve üst salonlarında, Atatürk'ün Konya'ya gelişleri ve yatına ait fotoğraflar, kullandığı eşyalar, elbise, pardesü, pabuç gibi giyimleri, sofra takımları, salonları, dinlendiği şezlong oyun masaları sergileniyor. Ayrıca müzede Atatürk pulları koleksiyonu da bir vitrinde yer alıyor. Atatürk'ün sözlerinden bazıları panolara yazılarak duvarlara asılmıştır. Konya Atatürk Evi, Atatürk'ün bu evde kaldığı günlerde kullanıldığı gibi, Atatürk 'ün yatak odası, çalışma odası, Yaverler Odası, yemek salonu olarak da belirlenmiştir.

konya-ataturk-aniti.jpg

Konya Atatürk Anıtı

Atatürk’ün ilk defa İstanbul Sarayburnunda Gülhane Parkına yerleştirilen heykelinden sonra ikincisi Konya'da yapılmıştı. Mimar Merhum Muzaffer Bey Konya'nın bir ziraat memleketi olması nedeniyle bunu sembolize eden kağnı, buğday, başak demetleri ve birkaç köylü bulunan abide kompozisyonu hazırlayıp istasyon yolu üzerine inşa ettirmeyi planlamıştı. Planını devrin resmi makamlarına sundu. Plan ve teklif beğenildi, derhal inşasına geçildi. Bir hayli de inşası ilerledi. Fakat birinci cihan savaşı patlak verince bazı maddi ve manevi nedenlerle inşası durduruldu. Üzeri kalın saçlarla örtülerek muhafazası sağlandı. Yıl 1924 Belediye Meclisi yarım kalan abidenin tamamlanması ve üzerine de Atanın heykelinin dikilmesine karar verildi. 16 bin liraya anlaşma yapıldı. 17 metre abide 3 metre heykel inşasına hız verildi. 29 Ekim 1926 da Cuma günü üzeri beyaz atlas ve bayrak sarılı olarak açılışa hazırlandı ve bu suretle büyük merasimle açılışı yapıldı. Atatürk mareşal üniformasıyla ayakta, sol eliyle kılıcının kabzasını tutar, hafifçe öne uzanmış sağ eliyle ayaklarının dibinden yükselmekte olan bir demet buğday başağına dokunur biçimde betimlendi. Anıtın kitabesi yoktur.

baskan-ugur-ibrahim-altaydan-ataturk-mesaji.jpg

Başkan Altay'dan mesaj

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay sosyal medya hesabından Atatürk’ün gelişinin 103. Yıldönümünü andı.

Başkan Altay mesajında “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Konya’ya gelişlerinin 103. Yılında saygıyla anıyorum.” ifadelerine yer verdi.

Etiketler :