Musul için katkı veririz

Başbakan Davutoğlu, Musul’un IŞİD’den kurtarılması için düzenlenecek bir operasyona destek sinyali verdi: Ortada beyan edilmiş bir operasyon yok.
Musul için katkı veririz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Musul’da IŞİD’e yönelik bir operasyona ilişkin bir çalışmanın gündeme gelmesi halinde Türkiye’nin yapacağı katkılar konusunu ele alınabileceğini söyledi.
Başbakan Davutoğlu ve Portekizli meslektaşı Passos Coelho ile başbaşa görüşmenin ardından, Türkiye-Portekiz Hükümetlerarası Zirvesi'nin ilk toplantısına başkanlık ettiler. Zirvenin ardından düzenleyen ortak basın toplantısında Davutoğlu, kısa bir ziyaret olduğunu ancak çok verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi.
Başbakan Davutoğlu, bir gazetecinin, “Avrupa Birliğine ilişkin Türkiye’nin bundan sonra tavrı ne olacak?” sorusu üzerine, şunları söyledi: “Ne zaman Avrupa Birliği hazırsa biz o anda 27 müzakere faslını hemen açmaya 14’ünü de hemen kapamaya hazırız. Biz elimizden geleni yaparız. Avrupa’nın kaderi Türkiye’nin kaderinden ayrı düşünülemez ama Türkiye kendi kaderini, Avrupa’da Türkiye karşıtlarının eline bırakmaz. Kendi yolunda kararlı şekilde yürür.”
ANLAŞMALARIMIZ VAR
“Türkiye, IŞİD’in Musul’dan çıkarılması operasyonunun neresinde olur? Bugün de Ankara’dan askeri malzeme taşıyan iki kargo uçağı Bağdat’a gönderildi” şeklindeki soru üzerine Davutoğlu, sözkonusu uçağın, Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin Türkiye ziyareti sırasında beyan edilen ihtiyaçlar vesilesiyle Bağdat’a gönderilen malzemelerden oluştuğunu söyledi. Türkiye’nin Irak merkezi ve Bölgesel Yönetim ile güvenlik işbirliğinin bulunduğunu vurgulayan Davutoğlu, Irak ve Suriye’nin istikrarının Türkiye için hayati derecede önemli olduğunu vurguladı. "Musul’un istikrara kavuşulması, bizim için tarihi ve stratejik bir misyondur” diyen Davutoğlu, şöyle devam etti: “Ancak ortada beyan edilmiş bir operasyon ya da yapılacak, şu ana kadar sürdürülen çalışmalar dışında bir çalışma gündeme gelmiş değil. Gelmesi halinde Türkiye’nin yapacağı katkılar konusunu da tabii ki ele alırız” değerlendirmesinde bulundu.

Portekiz’e cami teşekkürü

Görüşmelerde Suriye ve Irak’ta terörün getirdiği problemler ve teröre karşı verilecek mücadeleyi de kapsamlı şekilde ele aldıklarını aktaran Davutoğlu, şunları kaydetti: “AB içinde de bir taraftan bu tür aşırı akımlara diğer taraftan da yabancı düşmanlığına yönelik eğilimlere karşı da Türkiye ve Portekiz birlikte davranacaktır. Bugün Lizbon’da ziyaret ettiğim cami dolayısıyla da Portekiz hükümetini ve toplumunu tebrik etmek istiyorum. Çok kültürlü bir hayatın nasıl olması gerektiği konusunda çok güzel bir örnek sergiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Şehitlere dua

Başbakan Ahmet Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere gittiği Portekiz’de, 1982’de Ermeni terör örgütünce şehit edilen Türk diplomatlar anısına 2013’te yapılan anıtı ziyaret etti. Şehit diplomatların evlerinin karşısında yer alan anıta çelenk bırakan Davutoğlu, dua etti. Şehit edilen Lizbon Büyükelçiliği İdari Ataşesi Erkut Akbay ve eşi Nadide Akbay’ın unutulmadığını belirter Davutoğlu “Acı hatıralar bizde herhangi bir intikam hissi uyandırmasa da milletimizdeki derin hafıza sebebiyle milli bilincimizi ve bu şehitlerimizin tarihimizde bıraktığı derin izi hatırlamak bakımından önemlidir. Ümit ederiz ki bu acılardan birlikte yeni bir barış dünyası kurarız” dedi. Davutoğlu, eski Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio ile görüşmesinin ardından Lizbon Merkez Camii’nde incelemelerde bulundu.