Musul'dan kaçanların sayısı 3 binden 14 bine yükseldi

Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul'dan kaçmayı başaran sivillerin yerleştirildiği Dibege Çadır Kampı'ndaki iç göçmenlerin sayısının son üç günde 3 binden 14 bine yükseldiği belirtildi.
Musul'dan kaçanların sayısı 3 binden 14 bine yükseldi

Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul'dan kaçmayı başaran sivillerin yerleştirildiği Dibege Çadır Kampı'ndaki iç göçmenlerin sayısının son üç günde 3 binden 14 bine yükseldiği belirtildi.

Kamp Sorumlusu Rızgar Ubeydullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Musul'u kurtarma operasyonu sürecinin hız kazanmasıyla kamptaki iç göçmen sayısının büyük artış gösterdiğini söyledi.

Erbil kent merkezinden yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan kampın geçen yıl geçici olarak kurulduğunu belirten Ubeydullah, şu bilgileri verdi:

"Dibege Çadır Kampı bir yıl önce geçici süreliğine 5 bin iç göçmen için hazırlandı. Musul'u kurtarma operasyonu süreci başlamadan önce yaklaşık 700 aile kalıyordu, ancak bu süreç hız kazandıktan sonra iç göçmen sayısında büyük artış oldu. Kampta kalanların sayısı son üç gün içerisinde 3 binden 14 bine yükseldi."

İki yıl boyunca ağır şartlar altında yaşayan iç göçmenlerin psikolojilerin çok kötü olduğunu vurgulayan Ubeydullah, "Bazen kendilerini kontrol etmekte zorluk çekiyoruz, çünkü ağır bir depresyon içindeler. Bu insanlar iki yıl boyunca dünyanın en vahşi örgütünün kontrolünde yaşadı." diye konuştu.

Ölüm korkusu içinde iki yıl

DAEŞ'in elinden kurtulmayı başaran kamp sakinleri de iki yıl boyunca ölüm korkusu içerisinde açlık ve hastalıkla mücadele ettiklerini belirtti.

Kamptaki sivillerin çoğu artık DAEŞ'ten uzak, güvenli bir bölgede olsa da açık bir şekilde kameralara konuşmaktan kaçınıyor. Çünkü akraba ve yakınlarından birçoğu hala örgütün kontrol ettiği bölgelerde bulunuyor.

Can güvenliği gerekçesiyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı kamp sakinleri, örgütün, halkın dünyayla irtibatını kesmek ve tam kontrol sağlamak için cep telefonu kullanımını yasakladığını aktardı. Anlatılanlara göre, buna aykırı davranıp üzerinde telefon tespit edilen kişi ise "muhbirlikle" suçlanıp idam ediliyor.