'Musul'u kurtarma operasyonunu erkene alma talimatı verdim'

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'u terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonunu erkene aldıklarını belirtti.
'Musul'u kurtarma operasyonunu erkene alma talimatı verdim'

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'u terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonunu erkene aldıklarını belirtti.

İbadi, Musul Valisi ve meclis üyeleriyle Bağdat'taki görüşmesi sırasında devlet televizyonu aracılığıyla yaptığı konuşmada, "DAEŞ'e karşı elde ettiğimiz büyük zaferlerden sonra Musul'u kurtarma operasyonunun başlama takvimini erkene alma talimatı verdim. Güvenlik güçlerimiz Musul'un güneyi ile Salahaddin kenti arasındaki yolun güvenliği sağlandıktan sonra buna (operasyon) hazırdır ve manevra gücüne de sahiptir." dedi.

DAEŞ'e karşı uluslararası koalisyon güçlerinin de örgüt militanlarının Suriye'den Irak'a geçişini engellemede aktif rolü olduğunu dile getiren İbadi, Musul'u kurtarma operasyonu için oluşturulan planın "Iraklı plan" olduğunu belirtti.

İbadi, "Musul'da DAEŞ'e karşı kısa sürede zaferin sağlanması için bölge halkı, hükümet ve Kürt Yönetimi (IKBY) arasında birleştirici tutumun olması önemli. İttifaksızlık ve tutumlardaki çelişki kurtarma operasyonunu geciktirir ve çok sayıda kurban vermemize yol açar." ifadelerini kullandı.

"Lojistik hazırlığa bağlı"

Konuyla ilgili AA muhabirine konuşan Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi Muvaffak er-Rabii, "Musul operasyonunun başlaması lojistik hazırlıkların bitmesi ve siyasi tutumun birleşmesi için Kürt yönetimiyle yapılacak koordinasyona bağlı." dedi.

Rabii, askeri operasyon başlamadan önce ayrıca Musul içerisinde terör örgütü DAEŞ'e karşı ayaklanma hareketinin başlaması gerektiğine işaret etti.

Irak hükümeti, geçtiğimiz Mayıs ayından itibaren kurtarma operasyonu kapsamında Musul yakınlarına çok sayıda asker ve askeri araç sevkiyatı yapıyor.