Mutluluk için masrafa ”evet”

Mutluluk için masrafa ”evet”

Yılda ortalama 600 bin çiftin dünya evine girdiği Türkiye’de evlilik büyük bir sektöre dönüştü. Mutluluğa evet demek isteyen çiftlerin altın ve beyaz eşya harcamaları başta olmak üzere ortalama 50 ile 60 bin lira arasında bir meblağı gözden çıkarmaları gerekiyor.

Havaların ısınmasıyla bir çok sektörün önemli gelir kaynaklarından olan düğün sezonu açıldı. Yılda ortalama 600 bin çiftin dünya evine girdiği Türkiye´de evlilik sektörünün büyüklüğü de 30 milyar liraya ulaştı. Mobiya, çeyiz, gelinlik, takı ve düğün masrafları ile birlikte Türkiye´de bir çift ortalama 50 bin liraya dünya evine giriyor. Bu rakamda aslan payını ise mobilya ve düğün salonları kapıyor. Düğün mekanlarının fiyatları konseptlere göre değişiyor.  Düğün öncesi aileleri zorlu bir süreç bekliyor. Çiftler düğün hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyorlar.  Çiftler ve aileler altından çeyize, davetiyeden gelinlik ve damatlığa alışveriş telaşında. Bir düğün ise tekstilden kuyumcuya, mobilyadan düğün salonuna birçok sektöre katkı sağlıyor. Bu da esnafın yüzünü güldürecek. Peki, ortalama bir düğün ne kadara mal oluyor. Bir düğünde ortalama ne kadar para harcadığını araştırdık. Ortalama Nişan, kına 3500 TL, Beyaz eşya 6000 TL, Mobilya 12.500 TL, Takılar 13 Bin TL (100 gram altın ve set), Halı perde 2000 TL, Düğün salonu 15 bin TL, davetiye, çeyiz gibi diğer giderleri de kattığınızda evlilik yapmayı düşünen çiftlerin 50 bin TL parayı gözden çıkarması gerekiyor.

ahmet-buber.jpgALTIN FİYATLARI DÜŞECEK

Düğün denilince ilk akla gelen kuyumcular oluyor.  Altın fiyatlarının düşüşte olduğunu ifade eden Poçan Kuyumculuk mağaza sorumlusu Ahmet Büber, Haziran 15 ve devam eden süreçte altının daha uygun fiyatlara gelmesini bekliyoruz. Müşterilerimiz uygun fiyata alacaklar. Düğün sezonunun başlangıcındayız. Bir hareketlilik var. Şu anda fiyatlardan ve satışlardan memnunuz. Fiyatlar düştükçe yoğunluğun daha da artacağını düşünüyorum. Bileziğin gram fiyatı 114 TL civarında ama 110 TL’ye kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. Yüzde 10’luk bir düşüş tahmin ediyoruz. Bu da müşteri için örneğin 15 bin TL alışveriş yaptıysa 2 bin TL civarında yansıyacağını düşünüyoruz. Ortalama 100 gram bilezik setiyle beraber 13 bin TL’yi buluyor” dedi.

idris-cetin.jpg

BEYAZ EŞYADA ÇEYİZ PAKETİ 3200 TL

Evlenecek çiftlerin ciddi harcama yaptığı beyaz eşya mağazalarında da çeyiz paketleri ilgi görüyor. Fiyatlar ise ortalama 6000 TL. Düğün sezonunu açılmasına rağmen beyaz eşyada indirimli kampanyalar olmasına rağmen iş yoğunluğunun olmadığını ifade eden Kolat Pazarlama mağaza sorumlusu İdris Çetin, “Fiyatlarımız 2013’ün fiyatlarıdır. Ekonomik çeyiz paketimiz buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın olarak 3200 TL’ye temin edebilirler” diye konuştu.

sami-yasar.jpg

DÜĞÜN SALONUNDA ACELE EDİN

Düğün salonu bulmak için ise erkenden davranmak gerekiyor. Sizin tercihinize göre salon fiyatı yükseliyor veya azalıyor. Ama yemekli bir düğün salonu fiyatı ise 15 bin TL civarında. Evlenecek çiftlerin düğün salonu konusunda acele etmeleri gerektiğini ifade eden Orkide Düğün Salonu müdürü Sami Yaşar, özellikle yazın düğün yapacakların aylar öncesinden salonu tutması gerektiğini söyledi. Şu anda Temmuz ve Ağustos günlerinin dolu olduğunu vurgulayan Yaşar, “Düğün salonlarında yılın ilk beş ayı hesaplı oluyor. Salon fiyatlarımız ayına, gününe ve müşterini isteklerine göre değişiklik gösteriyor. Biz orta kesime hizmet ediyoruz.  Konya’da 10 bin TL’ye yemekli olarak düğününü gerçekleştiriyor” dedi.

hasib-kucukkilic.jpg

MOBİLYA’DA 3’LÜ PAKETLER İLGİ ÇEKİYOR

Mobilya alışverişinde ise daha çok 3’lü paketler ilgi çekiyor.  Mobilya alışverişinde genellikle ürünleri tek parça halinde değil de bir bütün olarak alındığını ifade eden Elvin Mobilya Satış Sorumlusu Hasip Küçükkılıç, fiyat böyle daha avantajlı olduğunu söyledi.  Düğün paketlerinde fiyatların 4900 TL’den 50 bin TL’ye kadar değiştiğinin altını çizen Küçükkılıç, Oturma grubu, yatak odası ve yemek takımı 7500 TL’ye kampanyalı sattıklarını söyledi.
İSMAİL POÇAN

Kaynak:YENİ HABER