'Müzakereler kaldığı yerden devam edecek'

'Müzakereler kaldığı yerden devam edecek'
'Müzakereler kaldığı yerden devam edecek'

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs sorununun çözümü için müzakerelerin kaldığı yerden devam edeceğini belirterek müzakerelerde en hızlı şekilde ilerlenebilecek yöntemin hangisi olduğuna ise liderlerin karar vereceğini söyledi. 

Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, Rum Kathimerini gazetesine verdiği röportajda, Kıbrıs’taki liderlerden, en kısa sürede çözüme ulaşılabilmesi için hızlı ve sonuç getirici çalışma beklediğini kaydetti. 

Kıbrıs sorununun çözümü için müzakerelerin kaldığı yerden devam edeceğini belirten Eide, müzakerelerde en hızlı şekilde ilerlenebilecek yöntemin hangisi olduğuna ise liderlerin karar vereceğini vurguladı.

Eide, adada taraflarla görüştüğünü ve liderlerin müzakerelere dönme arzularının olduğuna inandığını ifade ederek "Müzakerelerde yaşanan çıkmazın, taraflara düşünme ve durumu değerlendirme imkanı verdiğini söyleyebilirim. Taraflar artık zor konularda da ilerleme sağlanabilecek, yapılandırılmış müzakerelere kendilerini adayabilirler" dedi. 

Kendilerinden istendiği zaman ve uzlaşıya varılmasına yardımcı olacağı durumlarda fikirler ve önerilerde bulunmaya hazır olduklarına işaret eden Eide, ancak asıl işi yapması gerekenlerin Kıbrıslılar olduğunu, güvenlik konusu da dahil tüm konularda ana hedefin uzlaşı noktalarına ulaşmak olması gerektiğini belirtti.

Akdeniz'de çıkan doğalgaz konusunun müzakere masasına gelip gelmeyeceği ve bunun ne zaman olacağının liderleri ilgilendiren bir konu olduğunu söyleyen Eide, Rum lideri Nikos Anastasiadis’in müzakerelerin başlamasını kolaylaştırmak amacıyla ocak ayında yapıcı bir öneride bulunduğunu sözlerine ekledi.