MVP Turkiye: Ubijanje nevinih civila u Buči i Irpinu "zastrašujuće"

Turkiye će nastaviti raditi na okončanju ovakvih sramotnih scena za čovječanstvo i osiguravanju mira što je prije moguće, istaknuto je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turkiye
MVP Turkiye: Ubijanje nevinih civila u Buči i Irpinu "zastrašujuće"

Slike ubijenih civila u regijama Buča i Irpin, u blizini Kijeva, glavnog grada Ukrajine, su "zastrašujuće" i "tužne za čovječanstvo", poručeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Turkiye, javlja Anadolu Agency (AA).

"Gađanje nedužnih civila je neprihvatljivo. Naše je osnovno očekivanje da se ovaj čin podvrgne nezavisnoj istrazi, da se odgovorni identificiraju i za to odgovaraju", istaknuto je u saopćenju, te naglašeno kako Turkiye dijeli bol ukrajinskog naroda.

Dodano je da će Turkiye nastaviti raditi na okončanju ovakvih sramotnih scena za čovječanstvo i osiguravanju mira što je prije moguće.

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je u nedjelju da se u ukrajinskom gradu Buča dogodila "nova Srebrenica".

"Nova Srebrenica. Ukrajinski grad Buča je nekoliko sedmica bio u rukama ruskih životinja. Lokalni civili su nasumično ubijani, neki s vezanim rukama na leđima, a njihova tijela razbacana po ulicama grada", navedeno je u objavi Ministarstva na Twitteru.