Doç. Dr. Ömer Akdağ

Doç. Dr. Ömer Akdağ

Namaz

Namaz

Kültür eski bakanlarından Namık Kemal Zeybek bir televizyon programında “Kur’an’da namaz diye bir kelime yok” demiş.

Ne büyük bir buluş ve tespit olmuş değil mi?

Sayın Zeybek’i Türk ve Müslüman olarak tanırız.  İslamî hassasiyeti var zannederdik. Kültür bakanlığı sırasında ülkemize faydalı faaliyetleri olduğu kanaatindeydik. Bir müddet de Yesevi Üniversitesi mütevelli heyet başkanlığı yapmıştı. Şaşırdık ve hayret ettik.

Zeybek’in ifadesine göre; Kur’an’da “salat” kavramı varmış ve bu da “dua” demekmiş.

Biz Türklere “namaz” kavramı Zerdüştlükten intikal etmiş. Bir televizyon programında bir ilahiyat profesörü tarafından sarf edilen “Namaz kılmak insana mahsustur” ifadesi üzerine koparılan fırtınanın tezahürleri bunlar.

İlahiyat hocası “hayvanlar namaz kılmaz” demiş.

Alınan alınana…

Zeybek, imam hatiplerde bilmem ne kadarı namaz kılmıyor “tespitinde” bulunarak milletvekillerin bir çoğunun da “namazla alakası” olmadığını ifade etmiş.

Daha sonra şöyle yorumlamış Zeybek; “öyleyse onlar hayvan”….

Kusura bakmayın beyler;

Mefhumu muhalif diye bir kavram vardır. Her kavramın mefhumu muhalifi alınmaz. İlahiyat hocası “yanlış” anlaşıldığını ifade ederek özür diledi ama bir kısım insanlar meseleyi köpürtüyorlar. Başbakan Binali Yıldırım da “halt etmiş” şeklinde öfkelenmiş. Bu kadar öfkelenmeye ne gerek vardı sayın başbakan? “Maksadını aşan bir cümle kullanmış” diyebilirdiniz?

Bu kadar celallenmeyi nasıl anlamak lazım?

Hepimizin eksiği kusuru olabilir. Namazlarımızı her zaman eda etmekte kusurumuz olabilir. Bu, başka bir şeydir. Namazın olmadığını iddia etmek başka bir şeydir. Sizin namaza karşı bir itirarımız mı var? Yani namaz diye bir şey yok mu demek istiyorsunuz?

Yaşar Nuri Öztürk’ün dediği gibi namaz “ bir Emevi uydurması mıdır?

İslam’da Namaz Vardır Ve Peygamberimizin Tatbikatıyla Bu Sabittir. Namaz kavramı Kur’an-ı kerimde yoktur fakat “salat” kavramı vardır. “Salat” kavramı “dua” anlamına da gelir. “Salat” kavramının “dua” anlamına gelmesi demek beş vakit namazın olmadığı anlamına gelmez.

Beyler,

Biz ehl-i sünnet Müslümanları olarak inanıyoruz ki, Namaz vardır ve beş vakittir.

Namaz dinin direğidir. Namaz kılmak kişinin borcudur. (beş vakit) Normal insanlar borçlarını yerine getirirler. Namazlarını kılamayanlar vardır ve bunlar da herhalde bunun mahcubiyeti içindedirler. 1930’lu yıllarda “Türkçe ibadet” saçmalığı ülkemizde dehşet saçmıştı. Şimdi “namaz Kur’anda’da yok” hezeyanı dolaşıyor.

Türk Milleti Tarih Boyunca Nice Saçmalıkları Göğüsledi.

daha nice hezeyanları da bertaraf edecek kudrettedir.

Zira Peygamber Sevgisiyle Hemhaldir Milletimiz.

TECRÜBE

"Yukarı" demek "önceki" demektir.

Yani kıdemdir. "Kıdem", ayak demek olan "kadem" kavramından gelir.Biz buna tecrübe diyoruz. Tecrübe iyi kullanılırsa hayatta çok işe yarar. "İki günü müsavi olan aldanmıştır" ilkesini tatbik eden her fert tecrübede zirvedir. Mantar gibi yaşamak tecrübe değildir. 30'unda neyse 70'inde aynısı kalmak "otlandığı" yerde durmaktır ve asla tecrübe değildir. 20-30 yıldır tecrübe kavramının yerine uyduruk bir laf üretmişler; "deneyim"....

Sanki "dene" de "yiyim" seni gibi saçma bir şey...

DAİMÎ DUSTURUMUZDUR Kİ, ORİJİNALLİK TEMEL PRENSİP OLMALIDIR.

"Dene" ve "ye" yerine yaşayan ve yaşatan Türkçemizin güzel kelimelerinden "tecrübe" tabirini kullanmak daha şıktır.

TAKLİTLERDEN KENDİNİ KORUYUNUZ.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Doç. Dr. Ömer Akdağ Arşivi

YAZI

02 Ocak 2017 Pazartesi 09:01

DUA

19 Aralık 2016 Pazartesi 09:04
SON YAZILAR