Nar hasadında tercih 'narin eller'

Türkiye'de nar üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştirildiği Antalya'da üreticiler, daha dikkatli davranarak ağaç filizlerine zarar vermedikleri için hasatta kadın işçileri tercih ediyor.
Nar hasadında tercih 'narin eller'

Türkiye'de nar üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştirildiği Antalya'da üreticiler, daha dikkatli davranarak ağaç filizlerine zarar vermedikleri için hasatta kadın işçileri tercih ediyor.

Bölgedeki en kaliteli narların üretildiği Döşemealtı ilçesinde nar hasadına başlanırken, nar toplamada genelde kadınlar çalıştırılıyor. Kadın işçiler, meyvenin kesimi sırasında narin elleriyle daha hassas davrandıkları için üreticiler tarafından tercih ediliyor.

İşçilerin "çavuş"u Ramazan Katar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işçilere bir gün önceden haber verdiğini ve saat 07.00 sıralarında işçileri evlerinden almaya başladığını söyledi.

En geçen saat 08.00'de işbaşı yaptıklarını belirten Katar, "Saat 10.00'da ve 15.00'de 15 dakika istirahatimiz var. Öğlen bir saat yemek molası veriyoruz. 17.00 gibi de işi bırakırız ve herkesi toparlayıp evlerine dağıtırım." dedi.

Nar hasadında genelde kadınların çalıştığını kaydeden Katar, erkeklerin ise kasaları taşıdığını ifade etti.

Kesim işlemini kadınların daha iyi yaptığını vurgulayan Katar, "Kadınlar nar toplamada daha iyiler ve ağaçlara hassas davranıyorlar. Narın nasıl kesileceği ve iyi ile kötü nar arasındaki ayrımda daha iyi dikkatliler. Bu nedenle yıllardır kadın işçileri tercih ediyoruz. Bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadık." diye konuştu. 

Gün sabah ezanıyla başlıyor

Nar hasadında 5 yıldır çalıştığını belirten 56 yaşındaki Nazife Aktan, hasat için sabah ezanı okunmadan uyandıklarını söyledi. Sabah namazını kıldıktan sonra yola çıktıklarını anlatan Aktan, "Nar toplamak zor. Ne biz ne de üretici emeğinin karşılığını alıyor. Günlük yevmiye olarak 50 lira kazanıyorum." dedi.

Kadın işçilerden Emine Aktepe de 5-6 yıldır nar hasadında çalıştığını, dikenli olduğu için narı eldiven takarak topladıklarını kaydetti.

Zor olsa da ekmek parası için çalışmak zorunda olduklarını dile getiren Aktepe, "Küçükleri, yarık ve çürük olanları ayırıyoruz. Sağlamları kasada biriktiriyoruz." diye konuştu.

Eve gidince de ev işlerinin başladığını anlatan Aktepe, yemek ve temizlik yapıp, hayvanlara baktıktan sonra ertesi gün yine erkenden yola düştüklerini anlattı.