Nasreddin Hoca mayayı çaya çaldı

57. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği resmi açılış töreni, Nasreddin Hoca Türbesi önündeki meydanda yapıldı.
Nasreddin Hoca mayayı çaya çaldı

Şenliklerin başlangıcı temsili Nasreddin Hoca’nın, adını taşıyan müzeye gidilerek etkinliklere davet edilmesiyle başladı. Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde başlayan etkinlikler kapsamında müze önüne gelen protokol üyeleri, temsili Nasreddin Hoca Hüseyin Goncagül’ü etkinliklere davet etti.

Çömezleri ile birlikte müzeden çıkan temsili Nasreddin Hoca yaptığı konuşmada, “Bir müjdem var. Bu müjde nedir biliyor musunuz? Yeryüzünün en kutsal günlerini Ramazan-ı Şerif’i yaşadık ve Bayrama erdik Elhamdülillah. Buda şunu gösteriyor ki, bugün eğer buradaysak bir bayram yaşıyoruz. Bu da artık günümüzde insanların günlerinin bayram gibi geçeceğinin, daha çok sevgi, muhabbet ve barış içerisinde yaşayacağımızın alametifarikasıdır” dedi.

nasreddin-hoca-mayayi-caya-caldi-2.jpg
Maya Akşehir çayına çalındı
Konuşmanın ardından temsili Nasreddin Hoca kapının önünde kendisini bekleyen eşeğine ters binerek maya çalmak üzere Nasreddin Hoca Meydanı’na hareket etti. Temsili Nasreddin Hoca ve beraberindekiler, bu yıl Akşehir Gölünde su seviyesi azalınca Akşehir Çayı üzerinde oluşturulan platformda maya çalma seremonisini gerçekleştirdi. Temsili Nasreddin Hoca maya çalarken yaptığı konuşmada, “Cenab- ı Mevla en güzel toprakları bu insanlara ihsan etmiş. Her şeyin en güzeli ve en iyisine sahibiz. Cenab-ı Hak bu sene özel bir işaret bizlere nüksetti. Bakınız bugün bayramın birinci günü. Bu güzel işaretle inşallah dünyanın gözbebeği memleketimizde güzel günler, bayram gibi günler gelsin inşallah diye dua ediyoruz. Bu maya tutacak, sadece ülkemizin değil, yeryüzünün kurtuluşuna, selametine vesile olacak bu maya inşallah” dedi.
Nasreddin Hoca ve törene katılan protokolün yoğurt mayalamasının ardından resmi açılış törenine geçildi. Törene Konya Valisi Yakup Canbolat, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Garnizon Komutanı Albay Erdal Canol’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
nasreddin-hoca-mayayi-caya-caldi-1.jpg
“Nasreddin Hoca Akşehirlidir”
Tören'de açılış konuşmasını yapan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Nasreddin Hocayı Akşehirli olmaktan çıkaran, mesnetsiz iddialarıyla suni bir gündem oluşturmaya çalışan kişileri, şehirleri ve bilimsel hiçbir kanıtı olmayan bilim adamlarını dikkate almadıklarını söyledi. Akkaya konuşmasında şunları dile getirdi:
“Tarihimizde Hacı Bektaşi Veli, Mevlana, Yunus Emre ve Nasreddin Hoca gibi değerlerimiz topluma ışık tutmuş; bu topraklara kültürü yayan, bu topraklarda kültürün gelişmesini sağlayan değerlerdir. Bu değerlerimiz sayesinde bu topraklarda insanımızın hamuru yoğrulmuştur. Nasreddin Hoca bu ülkeye zekâyı, nükteyi ve eleştirmeyi, Mevlana hoşgörüyü ve insanın içindeki cevheri, Yunus Emre aşkın insanı Allaha götüren bir duygu olduğunu dile getirmiştir. Bu değerler sayesindedir ki; Anadolu bugün, hoşgörünün, sevginin ve merhametin merkezi haline gelmiştir. Nasreddin Hoca’mız dünyanın gülen yüzü ve güler yüzüdür. Gülen yüz ve güler yüz, iyimser bir ruh halinin yanı sıra, keskin zekâ ve nüktedanlığın işaretidir. Toplumda beğenilmeyen, yanlış olan, düzeni bozan herşey Hoca’mızın fıkralarında, altında derin anlamların gizlendiği mesajlar olarak verilir. Aynı zamanda Nasreddin Hoca’mız, Türk zekasını, Türk Mizahı’nı ve dünya görüşünü yansıtan bir halk filozofudur. Nasreddin Hoca’mız gerek hocalığı, kadılığı, gerekse Anadolu halkının zor günlerinde insanlara aşıladığı umut ve yaşama sevinciyle; kanaat önderi olmuştur. Şöhreti tüm dünyaya yayılmış Nasreddin Hoca’mıza sahip çıkan da çok olacaktır. Sadece Anadolu’daki şehirler değil; Balkanlar, Araplar, Çinliler, Orta Asyadaki Türk Toplulukları da Nasreddin Hoca’ya sahip çıkma gayreti içerisindedir. Mesajları evrenselleşmiş her bir gönül insanında durum hep böyle olagelmiştir. Ancak Nasreddin Hoca’mız Anadolu’da Akşehir’de yaşamış, o dillerden dillere aktarılan fıkraları Akşehir’de söylemiş, Akşehir’de vefat etmiş ve türbesi de Akşehir’dedir. Bilinen bir gerçek var ki; Nasreddin Hoca Türbesi’nin yılda 100 binleri bulan ziyaretçisi olmaktadır. Nasreddin Hoca’mızı Akşehirli olmaktan çıkaran, mesnetsiz iddialarıyla suni bir gündem oluşturmaya çalışan kişileri, şehirleri ve bilimsel hiçbir kanıtı olmayan bilim adamlarını dikkate almıyoruz. Çünkü, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde, Sarı Saltuk'un Saltukname'sinde, İbrahim Hakkı Konyalı'nın Akşehir Tarihi kitabında, Tarihçi Fuat Köprülü'nün yayınlarında Nasreddin Hoca'mızın mezarının, Akşehir'de olduğu ile ilgili kesin ve net bilgiler bulunmaktadır. Bizler Nasreddin Hoca’mıza sahip çıktığımız gibi, adına yıllardır uluslararası etkinlikler düzenliyoruz. Bu hususta yaptıklarımızla ve yapacaklarımızla gündemde yer almak istiyoruz. Yalan yanlış haberlerle değil! 57 yıldır düzenlediğimiz Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği bu etkinliklerden sadece biri ve ülkemizin en eski şenliklerindendir.”
nasreddin-hoca-mayayi-caya-caldi-3.jpg
“Nasreddin Hoca’dan alınacak çok ders var”
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek konuşmasında, Nasreddin Hoca’nın Akşehir’in tanıtımında önemli bir yeri olduğunu belirtti. Başkan Akyürek, “Nasreddin Hoca Akşehir’in tanıtımı, maddi ve manevi gelişimi, turizm ve kültür açısından bize büyük bir fırsat vermiş oluyor, büyük bir imkan hazırlamış oluyor” dedi.
Konya Valisi Yakup Canbolat ise Nasreddin Hoca’dan alınacak çok ders olduğunu anlatarak, “Takdir edersiniz ki, ismi ve eserleri çağların, coğrafyaların üstünde olan ilim ve hikmeti tebessümle buluşturmuş büyük alim Nasreddin Hoca’dan alacağımız daha çok ders, öğreneceğimiz çok şey vardır. O yaşadığı dönemde karşılaştığı olayları adalet ve hakikat süzgecinden geçirerek münhasır yaşayışına ve ifadeleri ile yorumlamış büyük bir bilgedir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından temsili Nasreddin Hoca Hüseyin Goncagül’e Konya Valisi Yakup Canbolat tarafından ‘Onur Ödülü’ verildi. Karikatürcüler Derneği tarafından düzenlenen 35. Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması’nda Akşehir Belediyesi Özel Ödülünü kazanan İranlı Farzane Vaziritabar’a Altın Eşek Ödülü verilirken Akşehir Fotoğraf Amatörleri Derneği’nce düzenlenen Fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere de ödülleri törene katılan protokol tarafından verildi. Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, törene katılan protokole Nasreddin Hoca'nın eşeğe ters binmesinden esinlenerek hazırlanan tersine çalışan saat hediye etti.