NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den Türkiye'ye teşekkür

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'ye, Afganistan'daki NATO güçlerine yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den Türkiye'ye teşekkür

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'ye, NATO'nun Afganistan'daki birliklerine verdiği katkılardan dolayı teşekkür etti.

NATO üyesi 28 ülke ve ortak ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren, Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen zirvenin ikinci gününde Afganistan'a yönelik "Kararlı Destek Operasyonu" toplantısı yapıldı.

Stoltenberg, daha sonra düzenlediği basın toplantısında, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah ile ülkedeki güvenlik durumu, reformlar ve NATO'nun Afganistan ile devam eden ortaklığını ele aldıklarını söyledi.

Afganistan'ın insan hakları, yolsuzlukla mücadele ve seçim alanındaki reformlarına devam etmesi çağrısında bulunan Stoltenberg, Afgan güvenlik güçlerinin artık ülke genelinde güvenliğin tamamından sorumlu olduğunu ancak NATO'nun Afgan güçlerine danışmanlık yapmaya ve onları eğitmeye devam edeceğini belirtti.

Toplantıda Afganistan ile ilgili alınan kararlara ilişkin Stoltenberg, "Yaklaşık 12 bin NATO askeri 2017'de de Afganistan'da kalmaya devam edecek ve bunun büyük bir kısmını ABD ve diğer üye ülkelerden askerler oluşturacak." dedi.

"Afgan güçlerine 2020 yılına kadar maddi destek sağlamaya devam edeceğiz ve bunun yıllık maliyeti yaklaşık 5 milyar dolar. ABD dışındaki üye ülkeler ise 2020'ye kadar her yıl 1 milyar dolar yardım taahhüdünde bulundu." diyen Stoltenberg, Türkiye, Almanya ve İtalya'ya NATO'nun Afganistan'daki birliğine verdiği katkılardan dolayı teşekkür etti.