NATO: "Türkiye'nin yanındayız"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "NATO'nun Türkiye ile bu zorlu zamanlarda tam anlamıyla dayanışması mevcuttur." dedi.
NATO: "Türkiye'nin yanındayız"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bir haber kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Türkiye'ye yaptığı ziyarette edindiği izlenimi aktaran Stoltenberg, "Bu darbe girişimi, Türkiye demokrasisi için bir travma olmuştur. Sadece yönetime dair değil, aynı şekilde demokratik kuruluşlar, NATO ve birçok kuruluşun çekirdeğinde yatan unsurlara karşı saldırıdır." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile darbenin ilk saatlerinde görüştüğünü ve darbe girişimini kınadıklarını ve NATO'nun Türkiye'yle dayanışmasının altını çizdiğini belirten Stoltenberg, "Türk halkının bunun karşısında durmasını, teşebbüsçülere karşı çıkmasını, sokaklara dökülmesini ve demokrasiyi savunmasını da ciddi anlamda etkilenerek karşıladım. NATO'nun Türkiye ile bu zorlu zamanlarda tam anlamıyla dayanışması mevcuttur." şeklinde konuştu.

"Türkiye NATO'nun çok önemli müttefiklerinden biridir"

Stoltenberg, "Darbe girişiminden sonra Batı medyasında Türkiye'nin NATO üyeliğine ilişkin belli şüpheler uyandı, siz bu şüphelere katılıyor musunuz" şeklindeki soruya, "Hayır hiçbir şekilde katılmıyorum. Türkiye NATO'nun çok önemli müttefiklerinden biridir, özellikle doğu bölgelerinde ve bu müttefikliğin önemi ciddi anlamda devam etmektedir. Türkiye tüm NATO müttefikleri arasında ciddi bir önem arz etmektedir ve Türkiye'nin NATO'ya adanmışlığını da takdirle karşılıyoruz." yanıtını verdi.

"Türkiye'nin yanındayız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la çok verimli bir görüşme yaptıklarını aktaranStoltenberg, NATO'nun Türkiye'deki mevcudiyetini hava desteği açısından, gözlem uçuşları açısından da artırdığını ve tüm müttefikleri de bu konuda teşvik etmeye devam ettiklerini anlattı.

Suriye'den gelebilecek tehditlere karşı Türkiye'yi koruyabilmek için NATO'nun savunma füze sistemlerini de konuşlandırdığını anımsatan Stoltenberg, "NATO, mevcut durumda Türkiye'de bulunuyor ve Türkiye'nin yanındayız. Bu derece değerli bir müttefikimizi korumak için elimizden geleni yapıyoruz." diye konuştu.

"Ege'de iş birliğinin ölçeğini artırdık"

Jens Stoltenberg, Ege Denizi'nde son altı aydır NATO'nun mültecilerin yasa dışı hareketlerini engellemek için yürüttüğü operasyonlara ilişkinse şunları söyledi:

"Yasa dışı yöntemlerle mültecilerin kaçırılması ya da insan kaçakçılığının kontrol edilmesi çok önemliydi. Bunun kontrol altına alınabilmesi için Yunanistan ve Türkiye, birlikte çaba gösterdiler. Böylelikle NATO müttefiki Türkiye, Avrupa Birliği (AB) üyesi Yunanistan'la işbirliği ve eşgüdüm gerçekleştirmiş oldu. Böyle olunca Ege Denizi'ndeki işbirliğinin ölçeğini artırdık. Hem Yunanistan hem Türkiye hem de Avrupa için çok büyük yararlar getirilmiş oldu."​