Nazarbayev: Türkiye'ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Kazakistan'daki FETÖ okullarıyla ilgili olarak, "Biz Türkiye'ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz. Bu durum bizim çıkarlarımıza uygun değildir. Biz bunu istemiyoruz." dedi.
Nazarbayev: Türkiye'ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, baş başa ve heyetler arası görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Nazarbayev, kendileri için en önemli stratejik ortağın Türkiye olduğunu söyledi.

“Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin bütünlüğünü ve hukuk devleti olarak kendi haklarını savunan bir yer olmasını diliyoruz” diyen Nazarbayev, ziyaretlerinde gördükleri ilgiden dolayı teşekkürlerini iletti. 

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler

Nazarbayev, iki ülkenin hem ticaret hem de ekonomi yönünden çok ciddi mesafeler kat ettiğini belirtti.

Kazakistan’daki Türk sermayesinin seviyesinin çok iyi olduğunu anlatan Nazarbayev, bugüne kadar inşaat ve mimari alanlarında 20 milyar dolar civarında yatırımlar yaptıklarının altını çizdi.

Tüm dünyada kriz varken bile iki ülke ilişkilerinin son derece iyi geliştiğini söyleyen Nazarbayev, şunları kaydetti:

“Daha önce Erdoğan ile birlikte stratejik belgeleri kabul ettik ve yaptığımız anlaşmalarla bu kriz karşısındaki dayanıklılığımızı artırdık. İki ülke arasındaki yatırımların genel tutarı 800 milyon dolar tutarında. Eski İpekyolu güzergahı üzerindeki iki büyük devletiz. Türkiye’nin, Erdoğan’ın, Şanghay İşbirliği Örgütünün bünyesinde olmasını sonuna kadar destekliyorum. Bizler Türkiye’nin alt yapısının nasıl geliştiğini ve teşkilata bulunacağı katkıyı çok iyi biliyoruz. Ayrıca Çin’in başlattığı ve İpekyolu güzergahında yapılan etkinlikler bizim için çok önemli ve bunların birçoğu Türkiye olmadan gerçekleştirilemez. Hazar Denizi boyunca bin 500 kilometrelik bir ulaşım alanı tamamlandı. Bakü limanı genişletilmekte ve bunun üzerinden yapılan birtakım ulaşım projelerimiz aksamadan ilerlemekte.”

Kazakistan'daki FETÖ okulları

Nazarbayev, Kazakistan'daki okulların hepsinin devlet kontrölündeki okullar olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu okullarda, Kazakça, Rusça, İngilizce, Türk dillerinde olmak üzere 4 dilde eğitim veriliyor. Öğretmenlerin yüzde 90'ı Kazakistan vatandaşı. Bir kısmı Türkiye'den gelen öğretmenlerden oluşuyor. Finansmanını yerel yönetimler sağlıyor. Biz Türkiye'ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz. Bu durum bizim çıkarlarımıza uygun değildir. Biz bunu istemiyoruz. Bu konuda anlaştık. İki tarafın eğitim bakanlıkları bir çalışma grubu oluşturarak okulları kontrolden geçirecek. Gerçekten ilişkileri olanlar tespit edilirse biz o öğretmenleri geri göndereceğiz ve Türkiye devletinden başka öğretmenler isteyeceğiz."

Turgut Özal'la, iki ülkenin gençlerinin birbirlerinin dillerini öğrenmesi ve ilişkilerin daha da gelişmesi için anlaşma imzaladıklarını aktaran Nazarbayev, o zaman bu okulların arkasında kimin bulunduğunun farkında olmadığını belirtti.

Nazarbayev, söz konusu özel okullarda 9 bin kadar öğrenci okuduğunu ve okulların eğitim kalitesinin yüksek olduğunu ifade etti.

"Onların arasında Türkiye'ye karşı hareket eden insanlar varsa biz Türkiye'nin bütün taleplerine karşılık vereceğiz" diyen Nazarbayev, görüşmede bu konuları da geniş bir şekilde ele aldıklarını söyledi.