Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Ne kadar teknoloji, o kadar köfte…

Ne kadar teknoloji, o kadar köfte…

Teknoloji ekonomiye ne katar?

Sorusunun yanıtını vererek başlamak istiyorum bugünkü yazıma;

          Yanıt veriyorum; “Çok şey”

Bu yanıt tam karşılamadı bugünkü durumu.

Yeniden yanıt veriyorum; “Her şey”

***

            Yavaşlayan büyüme ve sürekli oynaklık dönemlerinde, büyümeyi teşvik edecek ve yeni iş alanları oluşturacak politikalar aranır.  

Bilgi iletişim teknolojisini sadece kuru kuruya, en hızlı büyüyen sektörlerden sadece biri olarak nitelemek yetersiz. Başlı başına doğrudan milyonlarca iş oluşturur, ama aynı zamanda yenilikçilik ve kalkınmanın önemli bir sağlayıcısıdır.

Yani gerçekten “Çok şeydir…”

            7 Milyarlık dünyada mobil abonelik sayısı 6,8 milyar…

Dünya nüfusunun % 40'ı çevrimiçi…

Bu yeni ortamda, ekonomilerin rekabet gücü, yeni teknolojilerden faydalanma yeteneklerine bağlıdır. 

***

Yani kısaca özetlemek gerekirse;

Zaman artık ‘Ne kadar ekmek o kadar köfte zamanı değil’

Zaman;

Ne kadar bilgi/birikim o kadar zenginlik…

Ne kadar teknoloji o kadar refah…

Ne kadar iletişim o kadar açılım…

Zamanı…

***

Gelelim işin kitabi tarafına; Yani bilgi iletişim teknolojilerinin 5 ortak ekonomik etkisine..

1. Doğrudan iş yaratma

            Bilgi iletişim teknolojileri sektörünün en büyük işverenlerden biri olduğu ve öylede kalması bekleniyor. ABD'de, bilgi teknolojisi işlerinin, % 22 artış göstererek 758.800 yeni iş yaratması bekleniyor. Avustralya'da, yeni süper hızlı ulusal geniş bant ağının kurulması ve işletilmesi yılda 25.000 işi destekleyecektir. Doğal olarak, farklı sektörlerdeki büyüme düzensizdir. Yüksek teknoloji endüstrisindeki her iş için, diğer sektörlerde ortalama olarak beş ek iş yaratılmaktadır. Küresel teknoloji pazar önümüzdeki yıl % 8 büyüyerek iş olanakları, maaşlar ve genişleyen hizmet ve ürün yelpazesi yaratacak.

  2. Büyümeye katkı

            Çeşitli ülkelerden elde edilen bulgular, Bilgi iletişim teknolojilerin büyüme üzerindeki olumlu etkisini doğrulamaktadır. Örneğin, % 10'luk bir artış , gelişmekte olan piyasalarda % 1,4'lük bir artışla ilişkilidir. Çin'de bu sayı% 2,5'e ulaşabilir. 3G bağlantılarındaki artışın neden olduğu mobil veri kullanımının iki katına çıkması, kişi başına artış hızını küresel olarak % 0,5 artırıyor. İnternet bazı ekonomilerde toplam ekonominin % 3,4'ünü oluşturmaktadır. Bu etkinin çoğu e-ticaret tarafından yönetiliyor çevrimiçi mal reklamı ve satışı artıyor.

  3. Yeni hizmetler ve endüstrilerin ortaya çıkması

            Çok sayıda kamu hizmeti online olarak ve cep telefonları aracılığıyla kullanıma sunuldu. Bulut bilişime geçiş, modernleşme için önemli trendlerden biridir. Bilgi teknolojileri altyapısını buluta taşımak ve vatandaşlar ve işletmeler için mobil ve e-hizmetler sunmak zaman tasarrufudur. Bilgi iletişim teknolojileri, tamamen yeni bir sektörün ortaya çıkmasını sağlamıştır: uygulama endüstrisi. Araştırmalar , sosyal medya uygulamalarının iş yarattığını ve sosyal medya uygulama ekonomisinin toplam değerinin de 18 milyar doları aştığını gösteriyor.

  4. İşgücü dönüşümü

            Firmalar tarafından geliştirilen küçük iş platformları, işleri daha sonra taşeron işçilere verebilecek küçük parçalara ayırmaya yardımcı oluyor. Yükleniciler genellikle gelişmekte olan ekonomilere dayanmaktadır. Mikrodalga platformları, girişimcilerin maliyetleri önemli ölçüde azaltmasına ve kalifiye elemanlara erişim sağlamasına olanak tanır. Bu eğilim, çevrimiçi ödeme sistemleri gibi diğer sektörlerde yayıcı etkiler yarattı. Bilgi iletişim teknolojileri ayrıca, girişimciliğin yükselmesine de katkıda bulunarak, kendi kendine yeni başlayanların en iyi uygulamalara, yasal ve düzenleyici bilgilere, pazarlama ve yatırım kaynaklarına ulaşmasını çok daha kolay hale getirmiştir.

  5. İş Yenilikçiliği

            İşletmelerin% 95'inden fazlası çevrimiçi bir varlığa sahiptir.İnternet, onlara müşterilere ulaşmak ve pazar payı için rekabet etmek için yeni yollar sunar. Geçtiğimiz yıllarda sosyal medya kendini güçlü bir pazarlama aracı haline getirdi. Şirketler içinde kullanılan bilgi iletişim teknolojileri araçları, iş süreçlerini kolaylaştırmaya ve verimliliği artırmaya yardımcı olur. Dünya genelinde eşi görülmemiş bir şekilde bağlanan cihazların patlaması, işletmelerin müşterilerine hizmet vermesi için yeni yollar yaratmıştır.

            Sonuç olarak;

            Teknoloji yabancı bir bilim dalı değildir.

Amerika merkezi zannedilmektedir fakat beyin göçünü reklamlarla devlet desteği ile sağlamaktadır.

 Tarihimizde yüzlerce örnek vardır. Cabir Bin Hayyan, 'Kimyasal maddeleri, uçucu maddeler, uçucu olmayan maddeler, yanmayan maddeler ve madenler' olarak 4 grupta toplar. Cabir Bin Hayyan'ın bu çalışması, modern kimyanın kurucusu olarak bilinen Lavoisier'e öncülük eder. El-Kindi, Einstein'dan 1100 yıl önce 800 yılında, izafiyet teorisi ile uğraşır. El-Kindi,'Zaman cismin var olma süresidir, zamanla bilinebilen ve ölçülebilen hız ve yavaşlık da hareketin sonucudur. Zaman, mekan ve hareket birbirinden bağımsız değildir, göğe doğru çıkan bir insan ağacı küçük görür, inen insan ise büyük görür' der. Tıp ve eczacılıkta İbn-i Sina ve Razi gibi alimler, anatomi ve tedavi alanına pek çok yeni bilgi eklerken; tarih ve coğrafya bilimlerinde Idrisi, Hamevi ve Taberi ve adını bu satırlara sığdıramayacağımız pek çok İslam âlimi, bilimsel teorilerde önemli ilerlemeler kaydetmişlerdir.

Yani esasen bilim, bilgi, iletişim ve teknoloji bizim işimiz…

Keşke gerçek anlamda farkına varabilsek…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR