Erol Çimen

Erol Çimen

Ne Olacak Bu Gençlerin Hali

Ne Olacak Bu Gençlerin Hali

Kıymetli okurlarım bu gün sizinle gençler üzerinden bir hasbıhal edeceğim.
 
Geçen gün gazetemize tarih bölümünü bitirmiş bir genç geldi. İş arıyor. Nasıl bir iş arıyorsun diye sordum. Gazete dağıtabilirim dedi. Petrolleri gezdim pompacı lazım mı diye hepsinin adamı varmış diyor. Bende bizim dağıtım firmasını aradım. Sana üniversite mezunu bir dağıtıcı gönderiyorum dedim. İçim acıdı. Oğlan üniversiteyi bitirdi pompacı olacak veya gazete dağıtacak. Yahu bu memleket te pompacı olmak veya gazete dağıtmak için üniversiteyi bitirmeye gerek yok ki. Bu işleri küçümsediğim için söylemiyorum. İşin hepsi kutsaldır. Emek değerlidir. Ama bu gençlere ve ailelerine yazık değil mi ? Bir insan üniversiteyi bitirebilmek için kaç sene okuyor.
 
Bu bize Milli Eğitim politikalarının duvara tosladığını gösteriyor. Eskiden ilköğretim mecburi idi. Şimdi lise mecburi. Bir genç liseyi bitirinceye kadar 8 yıl ilköğretim, 4 yıl lise 12 yıl okuyor.6 yaşında ilköğretime  başlıyor 18 yaşında liseyi bitiriyor.Bu genç 18 yaşından sonra nasıl meslek öğrenir? Nasıl sanat öğrenir ? Nasıl sanayide çalışır ?  Genç 18 yaşından sonra ustaya eğilir mi? Üniversiteye girdi diyelim.4-5 sene daha okuyor. Yaşı 22-23 oluyor.23 yaşında diplomayı aldı. Ailesi bu çocuğa 23 yaşına kadar para harcıyor. Peki soruyorum size bu çocuk işi olmadan nasıl evlenecek ?  Nasıl yuva kuracak ?  Ondan sonra Tarih bölümünü bitirir pompacı olmaya bile razıdır ama o da yok. Niye yok biliyor musunuz ? Patronlar şöyle düşünür: bu üniversiteyi bitirmiş zora gelemez. Onun için iş yok derler kapı dışarı ederler.
 
Yüksek Öğretim Kurumu her sene şu kadar genç üniversiteye yerleşti diye öğünüyor. Öğünmeyin kardeşim siz kaçına iş verebiliyorsunuz siz ona bakın. Etraf birkaç üniversite bitirmiş işsiz gençler den geçilmiyor. Tarih öğretmeni almıyorsanız , tarih bölümlerini kapatın. Bu gençleri bari kandırmayın. Genci 15 sene okutup, ailesine para harcatıp sonun da bir HİÇ  yapmayın. Hayatta planlama diye bir şey vardır.
 
Siz bence herkese umut dağıtıyorsunuz. Umut fukaranın ekmeği bandırsın bandırsın yesin. Gençlerimize ve ailelerine yazık ediyorsunuz. Bu gençleri okutmuş olmak için okutuyorsunuz. Neticesi koskoca bir HİÇ.
 
Genç nüfusla öğünmek iş değil, bu gençleri ,iş , güç, eş  sahibi yapmak, ev bark yapmak sahibi yapmak iştir.
 
ALLAH tüm gençlerin akibetlerini hayr eylesin. Amin Selam Ve Dua İle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR