Hakan Bahçeci

Hakan Bahçeci

Neden İslam Ticaret Hukuku Kongresi?

Neden İslam Ticaret Hukuku Kongresi?

Yazımın başlığında kullandığım soruya evvel emirden cevap vereyim; çünkü Müslümanız. Müslüman olarak İslam’ın gerektirdiği şekilde yaşamak, zaman ve mekânı Müslüman hayatının ilke ve prensiplerine uygun olarak intizama çalışmak zorundayız.

            Fakülte yıllarım; bir yandan okumaya diğer yandan ek işler yaparak harçlığımı çıkardığım öğrencilik zamanı… 1. Uluslararası İslâm Ticaret Hukukunun Günümüzdeki Meseleleri Kongresi düzenleniyor. Yıl 1996 Konya. Hayatıma değer katan üç beş insandan biri Lokman Koyuncuoğlu’nun vesilesi ile kongrede görev aldım.

Mehmet Bayyiğit Hocamı da o sıra yakinen tanıdım, Bayyiğit Hoca; ufku geniş, düşünmekten ve düşündüğünü hayata geçirmekten vazgeçmeyen, çalışkan ve mütebessim bir gönül adamı. Aynı zamanda okumayı da okuyanı da seven başarılı bir akademisyen.

Uluslararası İslâm Ticaret Hukukunun Günümüzdeki Meseleleri Kongresi düzenleneli on yılı aşkın süre olmuş. O yıllar özellikle Türkiye için bir kalkınma ve iktisadi arayışın yoğunlaştığı yıllardı. Ekonomi ve ticaret küresel ölçekte devasa ve karmaşık bir mekanizma şeklinde süratle kapitalist işleyişi büyütüyordu.

Müslüman olarak bizler hem bu dünyada yaşamaya devam edecek hem de helal ve haram sınırlarımızı koruyacaktık. Mesele de burada odak buldu; kendimizin inşa etmediği ve bize ait olmayan bir ticaret sistemi içinde kendimize ait çözümler bulabilmek…

Dünya ticaret sisteminin, ekonomisinin, alış veriş sisteminin kendine göre bir dili, kavram haritası ve işleyiş şekli var. Bu işleyişin temelinde, her halde ve her kertede her yolu mubah sayarak, paraya para katmak yaklaşımı bulunmaktadır. Oysa bu durum, Müslüman bir hayatın peşinen kabul edeceği durum değildir elbet.

            Müslüman olarak takınacağımız tavır ne olmalıdır? Mümkünse tüm sistemi işleyişi ile birlikte İslam’ın öngördüğü şekilde intizam etmek yollardan biri. Buna imkan ve güç yetiremiyorsak fıkıh ilminin, İslam Hukukunun mevcut duruma ne dediğini bulmaya çalışmak diğer yol.

            Ticaretin, Müslümanlar için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Sorumluluğumuzu unutmadan helal ve haram sınırları içinde kalarak ticaretin doğru olanını yani “caiz” olanını yapmakla mükellefiz. Bu kongrenin caiz olanı, mubah olanı bulma çabası olarak düşünüyorum.

            Oldukça mühim bu konuların görüşüleceği II. Uluslararası İslâm Ticaret Hukukunun Günümüzdeki Meseleleri Kongresi 15-18 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilecek. Kongreye yurt içi ve dışından 100’ün üzerinde âlim, bilim adamı, akademisyen ve konusunda uzman kişiler katılacağı belirtiliyor.

            Konusunda ender ve değerli çalışmalardan biri olacağı kesin. Şimdiden emeği geçenlere teşekkür etmek gerekir. Hayırlarla sonuçlanır umarım.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hakan Bahçeci Arşivi
SON YAZILAR