Esra Akyol

Esra Akyol

NEREDE HAREKET ORADA BEREKET

NEREDE HAREKET ORADA BEREKET

Kentleşmenin artmasıyla, beden gücüyle yapılan işlerin azalması sonucu, üretimin değil tüketimin amaç haline geldiği günümüzde fast-food yeme alışkanlığı, internet-televizyon ve akıllı telefon bağımlılığı sporun insan hayatındaki öneminin anlaşılamamasına yol açıyor. Bu da beraberinde obeziteyi, diyabet ve kalp hastalıklarını beraberinde getiriyor. Genç yaşlarda bu hastalıklara yakalananların yaşam kalitesi düşüyor. Yaşam kalitesini artırmak için kişinin çocukluktan itibaren fiziksel aktiviteleri alışkanlık haline getirmiş olması gerekir.

Fiziksel aktivite demek düzenli olarak ağır sporlar yapmak demek değildir. Günlük hayata biraz hareket katarak da fiziksel aktiviteyi sağlamış olursunuz. Okula yürüyerek gitmek, otobüsten iki durak önce inip yürümek, asansör yerine merdivenleri kullanmak, çocuğumuz parkta oynarken oturmak yerine yürüyüş yapmak gibi. Tabi bunlar spor yapmaya vaktim ya da imkânım yok diyenler için.

Spor yapmak isteyenlere çok güzel imkânlar da sunuluyor şehrimizde. Spor salonlarının genelde pahalı olduğu algısı vardır çoğu insanın üzerinde. Özel salonlar için bu doğru olabilir ama KOMEK’in spor salonları çok cüzi miktarlara bu hizmeti vatandaşa sunuyor. Herkes gidebilsin diye… Siz de size en yakın KOMEK’e gidip kayıt yaptırabilirsiniz. Haftada en azından 3 saatinizi zayıflayıp incecik olmak için değil sağlıklı yaşam için spora ayırabilirsiniz.

Şehrin hareketsiz hayatı, hazır gıda tüketimi, ofiste çalışma ortamı, internet televizyon derken şişman bir toplum olduk. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de beslenme ve sağlık araştırmasına göre ülkemizin % 72’si hareketsiz yaşıyor. Bu rakam çok yüksek ama durumu bizden daha vahim olan ülkeler var. Amerika dünya obezite sıralamasında birinci sıra yer alıyor. Böyle giderse biz de Amerika’ya yetişiriz. Sağlık Bakanlığı tehlikenin farkında. Toplumu spora yönlendirmek için 1 milyon ücretsiz bisiklet dağıttı.

Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam sonucu aşırı kilo alan insanlar kilolarıyla baş edemiyor ve çareyi mide küçültme ameliyatlarında buluyor. Oldukça riskli olan bu ameliyatlar kişiye hızlı kilo verdirmeyi amaçlıyor. Hızlı kilo vermek ve verdiği kiloları geri almamak için ömür boyu diyet yapmak zorunda kalan bu insanların yaşam kalitesi düşüyor ve psikolojileri bozuluyor.

İş bu noktalara gelmeden bir şeyler yapmak lazım.

Özellikle ev hanımları obezite yönünden ciddi risk altında. Sabahtan akşama kadar evin içinde ev işleriyle uğraşan, kalan zamanlarını da günlerde oturup pasta-börek yiyerek geçiren ve bunun üstüne hiç yürüyüş ya da sportif bir aktivite yapmayan ev hanımları kilolarıyla yaşamak zorunda kalıyor.

Ev hanımlarına buradan tavsiyemiz, günlerde saatlerce oturup yağlı hamur işlerini, tatlıları yemek yerine, arkadaşlarınız ile toplanıp yürüyüşe gidin, parklardaki spor aletlerinde spor yapın, KOMEK’in salonlarına kaydolun.

Unutmayın biz sağlığımıza dikkat edersek, ailemize çocuklarımıza da bunu aşılayabiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Esra Akyol Arşivi
SON YAZILAR