Sedat Dönmez

Sedat Dönmez

NEREDE O ESKİ İLETİŞİMLİ BAYRAMLAR

NEREDE O ESKİ İLETİŞİMLİ BAYRAMLAR

Bayramın gelmesiyle birçok sektör hareketlendi. Mecralarda bol bol reklamlarla karşılaşıyoruz. Nitelikli, hedef kitleye dokunan, kitlelerin dilinden anlayan reklamlar görmek en büyük arzumuz. Özellikle perakende, tekstil sektörü daha güzel ve yoğun iletişim kurmalı bu dönemde. Tabi tatilin uzun olmasından dolayı da turizm sektörü bu bayramı iyi değerlendirmesi gereken sektörler arasında. Bu dönemde reklamı yoğun tutup bol bol konuşmalılar, hedef kitlelerini ikna etmeliler. Çünkü hedef kitlenin zihni bu dönemlerde alışverişe kodlanıyor. Satın almaya meyilli, satış mesajlarına daha hazır bir kitle sizi bekliyor. Tek yapmanız gereken doğru yerde doğru şekilde ve doğru zamanda konuşmanız. Bu dönemde rakiplerden öne geçebilen, iyi reklam yapan kazanır. Reklam yatırımının meyvesini toplar. Reklamlar satışa dönüşür, hem ürün satın alanın hem ürün satanın yüzü güler.

Kurban Bayramı’nda ciddi satış hacmi elde edeceklerden birisi de kurbanlık satıcıları. Bol iletişim kurmaları gerekirken en çok onlar sessiz kalıyor. Hayvan pazarlarında çığırtkanlık ve baskıcı satış stratejileriyle ilerliyorlar. Aslında kitle mecrasına yönelmeleri onları bir adım daha öne çıkartacak bir hamle olur. Herhangi bir iletişim göremedik bunla ilgili. Artık seneye kısmet diyelim.

Bayramlar iletişimi güçlendirir, özellikle kişisel iletişimi. Kültürümüzün özünde bayramlarda iletişim kurmak vardır. Bayram da küsler barışır, dostluklar, akrabalıklar pekişir. Uzun süredir birbirlerini görmeyenler bir araya gelir. Yani bayramın genetiğinde iletişim vardır. Özellikle Kurban Bayramı iletişimin daha yoğun yaşandığı, yardımlaşmayla birlikte insanların birbirleriyle daha yakın iletişim kurduğu bayramdır.

Hep deriz nerede o eski bayramlar diye? Teknoloji gelişti, iletişim kolaylaştı fakat artık sanal iletişim gün yüzüne çıktı. Hepimizin birbiriyle sıcak iletişimi yerini soğuk iletişime bıraktı. Yüzyüze iletişim kurmaktansa toplu SMS’ler daha çok kullanılır oldu. Çünkü iletişimde de kolaylığa kaçmayı öğrendik. Herkese aynı mesajı vererek aynı etkiyi oluşturamayacağımızı unutmayalım. Kişisellik önemli hedef kitleniz için. Telefon rehberinizdeki her ayrı kişi de sizin ayrı bir hedef kitleniz. Hepsinin kişisel özelliği, beklentileri farklı sizden. Toplu mesajlar artık algılanmıyor hatta çok da yapmacık duruyor diyebiliriz. Aslında artık eskiye dönüş istiyor toplumumuz, bu samimi olmayan iletişimden kaçma yolları arıyoruz. Aslında “Nerede o eski iletişimli bayramlar?” diyoruz.

Gelin bu bayramda iletişimi değiştirin. Önce en yakınlarınızdan başlayarak uzun zamandır görmediklerinizi birebir ziyaret edin. Emin olun toplu SMS’lerden çok daha mutlu edecek hem sizi hem onları. Yakın iletişim kurun. Konuşun, anlatın, dinleyin. Hiç gidemediklerinizi telefonla arayın seslerini duyurun, sesinizi duyurun. Bu bayram küslerin barıştığı, sevenlerin kavuştuğu, dargınlıkların sona erdiği, bol iletişimli bir bayram olsun. Herkese mutlu, huzurlu bayramlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sedat Dönmez Arşivi
SON YAZILAR