"Neşemizi Kaybedersek Her Şeyimizi Kaybederiz"

"Peygamberimizi Güldüren Şakalar" isimli kitabının, Hz. Muhammed'in (s.a.s.) de neşeli bir insan olmasına dikkat çektiğini anlatan Eğitimci Yazar Musa Mert, "Neşemizi kaybettiğimiz an her şeyimizi kaybederiz!" dedi
"Neşemizi Kaybedersek Her Şeyimizi Kaybederiz"
 
"Peygamberimizi Güldüren Şakalar" isimli kitabının, Hz. Muhammed'in (s.a.s.) de neşeli bir insan olmasına dikkat çektiğini anlatan Eğitimci Yazar Musa Mert, "Neşemizi kaybettiğimiz an her şeyimizi kaybederiz!" dedi
musa.jpg
 
Peygamberimiz ve çocuklar konusundaki yazılarıyla ön plana çıkan Eğitimci Yazar Musa Mert, “Yeni nesil sanat alanından daha çok besleniyor. Filmlerden, dizilerden, müzik gruplarından, sosyal medyadan … besleniyor. Bu sebeple bizim de sanat dünyasında var olmamız gerekiyor. Rol model arayışı içindeki bu nesle Peygamberimizin evrensel örnekliğini her alanda en güzel şekilde sunmamız gerekiyor. Bunu yaparken de kronolojik malumat vermekten daha çok Peygamberimizin güzel ahlakı, kimliği, kişiliği, insan fıtratına uygun yaşanabilir örnekliği anlatılmalı.” dedi.
 
“5 KİTAPLIK SERİNİN İLK 2 KİTABI”
Bu amaçla yaklaşık yedi yıldır Diyanet Çocuk Dergisi’nde yazılar yazdığını belirten Musa Mert, “Peygamberimizin Çocuklarla Oynadığı Oyunlar” ve “Peygamberimizi Güldüren Şakalar” isimli iki kitap kaleme alıp yayımladığını hatırlattı. Kayalıpark Yayınları arasından çıkan kitapların Peygamberimizin imajına hizmet ettiğine inandığını söyleyen Mert, bu çalışmaların 5 kitaplık bir serinin ilk iki kitabı olduğunu açıkladı. Musa Mert,  “Peygamberimizin Çocuklarla Oynadığı Oyunlar” kitabında Peygamberimizin çocuklara ne denli yakın ve dost oluğunun ve onlara verdiği değerin anlatıldığını söyledi. “Oyun, çocuğun hayatı, onun en ciddi uğraşıdır.” diyen Mert, bu kitapta Peygamberimizin, çocuklarla iletişimde oyunu nasıl ustaca kullandığının örneklerle anlatıldığını söyledi. Gülmenin, gülümsemenin insana özgü olduğunu, insanın doğal davranışları arasında yer aldığını anlatan Musa Mert, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) de hayatında, sadaka olarak nitelendirdiği tebessümün, çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Mert, “İslam mütebessim bir dindir. En güzel örneği de Peygamberimizdir. ‘Peygamberimizi Güldüren şakalar’ kitabı, özelde çocuklara genelde herkese gülen, gülümseyen bir Peygamberi anlatıyor.” ifadelerini kullandı.
 
“KİTAPLAR ÇOK SEVİLDİ”
Yazar Musa Mert, tamamı hikâyeleştirilen hadislerden oluşan kitaplarda Hz. Peygamber’in (s.a.s.), hayatın içinden bir Peygamber, rol model bir insan olarak anlatıldığını söyledi.  Kitapların, özellikle çocuklar ve öğretmenler tarafından ilgiyle, sevgiyle karşılandığını dile getirdi. Mert, “Kitapların çocuklarda Peygamberimize duyulan sevginin ve saygının artmasına hizmet ettiğini, çocukların okudukları her örnekle Peygamberimizi kendine daha yakın hissettiğini gözlemledik.” dedi. İslam inancına ve kültürüne mesafeli olan okuyuculardan aldığı dönütlerden de bahseden Musa Mert,  “Çok hoşuma gitti. Zannettiğimden, bildiklerimden çok farklı. Bu kitaplarda, cana yakın, sıcak, insani, insanları ve çocukları çok seven, anlayışlı, ilkeli, ufku çok geniş bir insan modeli çıkıyor karşımıza. Hz. Muhammed gerçekten çok farklı, çok özgün bir insan.” şeklinde yorumlar aldıklarını söyledi.
 
“GÜLÜMSEMEYİ ELDEN BIRAKMAMALIYIZ”
Yazar Mert, ayrıca şunları söyledi: “Ashab-ı Kiram’dan Abdullah bin Haris, Peygamber Efendimizi (s.a.s.) anlatırken, ‘Allah Resulü'nden daha mütebessim birini görmedim.’ demiştir. Peygamberlik vazifesiyle birlikte Efendimiz (s.a.s.) çok şen, neşeli ve latif bir insandı. Ciddi ve zor bir işle görevli olmasına rağmen, alışılmış liderlerin aksine, arkadaşlığı ne sıkıcı, ne kasvetli ne de monotondu. Bilakis tatlı, sevinçli ve neşe doluydu. Ashabıyla şakalaşır ve gülerdi. Ashab-ı Kiram da Peygamberimize şakalar yapardı. “Peygamberimizi Güldüren Şakalar” kitabında bu şakalardan 20 tane örnek yer alıyor. Efendimizin şakaları yalandan uzak, yerinde, tadında, seviyeli şakalardı. Kimi zaman sözlü, kimi zaman da fiili olarak çocuk, genç, kadın, erkek, ihtiyar herkese latife eder, takılırdı. En sıkıntılı anlarında bile, çevresindekileri üzmemek için üzüntüsünü belli etmemeye çalışırdı. Özellikle de çok sevdiği ve değer verdiği kimselerle karşılaştığında tebessümü artardı. Gözyaşı secdeye, tebessüm dosta yaraşır. Peygamber Efendimizi secdede gözü yaşlı, insanlara karşı ışıl ışıl ay gibi gülümseyen yüzüyle tanıyoruz. Gülümsemesi yüreğinin derinliği kadar... Hangi buz dağları erimez ki karşısında!” Dindarlık kisvesi altında sergilenen kasıntılı, zorlama, sert, kaba bir duruşun ve tutumun Peygamberimizin sünnetine aykırı olduğunu söyleyen Mert, “Gülümsemenin sadaka olduğunu söyleyen bir Peygamberin abus çehreli ümmeti olamaz.” değerlendirmesinde bulundu.
Allah Resulü’nün Ashab-ı Kiram ile en zor zamanlarda dahi birbirleriyle şakalaştıklarını, neşeyi elden bırakmadıklarını anlatan Musa Mert, “Toplum için moral çok önemlidir. Moral değeri yüksek bir toplum kolay kolay yıkılmaz. Ne olursa olsun gülümsemeyi, neşeyi, yaşama sevincini elden bırakmamalıyız.” ifadelerini kullandı.
“7’DEN 107’YE HERKES OKUMALI”
Eğitimci Yazar Musa Mert, her ne kadar, Kayalıpark Çocuk Yayınları’ndan çocuk kitabı formatında yayımlanmış olsa da bu kitapları, 7’den 107’ye herkesin okuması gerektiğini söyledi. Mert, “Kitaplarda aynı zamanda bir büyüğün, büyüğümüz Hz. Peygamber’in (s.a.s.) çocuklarla ve insanlarla nasıl iletişim kurduğunu anlatılıyor. Bu nedenle anne babalar, öğretmenler başta olmak üzere herkes kitapları dikkatle okumalı ve aralarında müzakere etmeli.” tavsiyesinde bulundu.
HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU/YENİ HABER GAZETESİ