Sedat Dönmez

Sedat Dönmez

NETNOGRAFİ İLE MÜŞTERİYİ KEŞFEDİN

NETNOGRAFİ İLE MÜŞTERİYİ KEŞFEDİN

Reklam kampanyası üretmek sancılı bir süreçtir. Ajans müşterisini iyi tanımalı, rakipleri iyi tanımalı ve belki de her şeyden önemlisi müşteriyi çok iyi tanımalıdır. İyi reklam kampanyası üretmek için bunlar olmazsa olmazdır. Müşteri iyi analiz edilemeden, onların dilini, kültürünü, yaşam tarzını bilmeden yapılan reklam kampanyası müşteriye dokunmakta eksik kalır. Reklam amacına ulaşamaz. İyi reklam kampanyalarının hedef kitleyi tanımak konusunda birçok efsanesi reklam sektöründe anlatılır. Ünlü reklamcı Ali Taran’ın “Bence BMC” sloganını üretmeden önce haftalarca kamyon sürücüleriyle vakit geçirdiği ve onların kendi aralarındaki kodları çözmeye çalıştığı bu efsanelerin en bilinenlerindendir. Günümüze kadar birçok hedef kitle araştırması bize bu konuda yardımcı oldu. Fokus guruplar, anket araştırmaları, birebir görüşmeler hedef kitleyi tanımak için reklamcılara aracılık etti. Son zamanlarda ise yepyeni bir kavram olan Netnografi bize müşteriyi tanımak için yepyeni bir araç oldu.

Sosyal medya belki de son on yılın en büyük buluşu içerisinde. Özellikle reklam sektöründe yeni bir sayfa açtığını bir gerçek. Yeni iletişim kanallarıyla geleneksel reklamcılığı artık bambaşka bir platforma taşıdı. Sosyal medyanın getirisi sadece etkili bir reklam aracı olarak olmadı. Artık hedef kitle araştırmalarının da temel kaynağı olmaya başladı diyebiliriz. Tüm doğallığı ile orada olan tüketicilerden iç görü elde etmek artık sosyal medya kanallarında mümkün. Çeşitli insan grupları sosyal medya ortamında bir araya geliyor, forumlar açıyor, sorunlarını, memnuniyetlerini konuşuyor. Kendi aralarında bir iletişim dili oluşturuyor. Sosyal medya ortamında oluşturdukları platformları gerçek yaşama taşıyarak dışarıda da bir araya geliyorlar ve birlikte hareket ediyorlar. Sosyal medyada yer alan organik gıda tüketicileri, kahve severler gibi guruplar bunun en iyi örneklerinden. Aslında artık insanları sokakta arayarak tanımaya gerek kalmıyor. Reklamcıların aradığı tün bilgiler internet ortamında mevcut oluyor. Adına “Netnografi” denilen yöntem ile artık tüketicileri sosyal medya ortamlarında tanımak, onlardan iç görü elde etmek mümkün. Netnografi için en kısa şekilde daha önceleri insanların kültürlerini, alışkanlıklarını, davranışlarını öğrenmek için yapılan etnografik araştırmaların internet üzerinde gerçekleştirilen hali diyebiliriz.

Reklamcılara ve tüm iletişim sektörüne bir anlamda kolaylık getiren Netnografi için hedef kitlenizin bulunduğu guruplara dâhil olmanız gerekli. Bu guruplar içerisinde kitlenizin davranışlarını, kültürünü, alışkanlıklarını keşfedebilir, onlarla gerçekleştireceğiniz sohbetlerle reklam kampanyanıza temel oluşturacak bilgiler elde edebilirsiniz. Konuyu derinden araştırmak isteyenler Bilgi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kaan Varnalı hocanın çalışmalarını inceleyebilir. Hatta hocanın “Dijital Kabilelerin İzinde – Sosyal Medyada Netnografik Araştırmalar” adlı kitabını okursanız konuyu gerçekleştirilen araştırma uygulamalarıyla birlikte inceleme imkânınız da olur. Bu konuda çok faydalı bir kaynak olduğunu söyleyebilirim. Zamanın çok önemli olduğu günümüzde tüketiciyi daha iyi ve hızlı tanımak için Netnografi hem ajans tarafına hem de firma tarafına katkı sağlayacak bir yöntem. Takip edersek iyi olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sedat Dönmez Arşivi
SON YAZILAR