NEÜ öğrencileri Konya sanayisinin personel ihtiyacını karşılayacak

NEÜ öğrencileri Konya sanayisinin personel ihtiyacını karşılayacak

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) öğrencilerinin, Sanayi Odasına kayıtlı üye işyerlerinde İŞKUR tarafından, İşbaşı Eğitim Programı kapsamında eğitim ve istihdam edilmesine yönelik hazırlanan protokol NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü ve İŞKUR İl Müdürü Emrah Keleş tarafından imzalandı.

Öğrencilerin hem staj yapması hem de istihdam süreçlerinin bir arada yürütülmesiyle ilgili protokol imzalanmasının bu güne kadar ciddi bir gereklilik olarak durduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker, üç kurumun işbirliği ile bu konuda çok önemli bir adım atıldığını söyledi.

Öğrencilerin hayata daha güvenli bir şekilde bakarak sanayiye adım atmalarının ve bu süreci öğrenimlerinin bir parçası olarak tamamlamalarının mesleki gelişimlerine büyük katkı sağlayacağını belirten Şeker, protokol ile gençlerin kişisel gelişimlerine ciddi artılar kazandırılacağını vurguladı. Şeker “Öğrenciler kendilerini geleceğe, hayata yetiştirmeleri konusunda sunulmuş olan bu fırsattan istifade ederek daha nitelikli mezuniyetle topluma katkı sağlayacak bireyler olarak piyasada iş bulmaları, kendine özgüvenlerinin artması ve ülkeye katma değer üretmeleri söz konusu olacaktır” dedi ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Projenin üç tarafı da kazanacak

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü ise ülkede bir taraftan işgücü açığı olduğunu diğer taraftan da gençlere iş imkânı oluşturmanın ciddi bir gereklilik olarak bulunduğunu vurguladı. Proje ile mezun olacak gençlerin iş hayatına donanımlı bir şekilde atılmalarının sağlanacağını kaydeden Kütükçü “Öğrenciler cep harçlıklarını alıyor olacak. Sanayiye de mali bir yük gelmemiş olacak. Dolayısıyla üç tarafın da ‘kazan kazan kazan’ şeklinde kazançlı çıkacağı bir formülü uygulamış olacağız.” dedi.

Böyle bir projeye İşbaşı Eğitim Programı ile destek vermekten onur duyduklarını kaydeden İŞKUR İl Müdürü Emrah Keleş de “İnşallah üniversite öğrencilerimiz hem çalışacak hem stajını tamamlayacak hem de haftanın belli günlerinde istihdama yönelik deneyim kazanmış olacaklar. Sanayicilerin de önemli bir mali yükü ortadan kalkmış olacak. Bu projenin hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Staj problemi ortadan kalkıyor

NEÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Özdemir, Türkiye’de geçmişten beri stajların hep problem olduğunu, öğrencilerin yeterli teorik bilgiyi aldıklarını ancak bunu pratiğe aktaramadıklarını bu protokolün bu sorunu ortadan kaldırdığını vurguladı.

Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selman Türker ise bu programın özgüven kazandırması ve insan ilişkilerini öğretmesi bakımından öğrencilere büyük katkı sağlayacağını anlattı.

Sanayi kuruluşu denildiğinde teknik ihtiyacın öne çıktığını ancak muhasebe, finansman, ithalat vb. sosyal konularda da yetişmiş eleman ihtiyacının önemli ölçüde olduğunu söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın ise NEÜ’de öğrenci olan herkesi projenin kapsadığını bu açıdan protokolün önemli olduğunu kaydetti.

Proje kapsamında öğrenciler almış olduğu teorik derslerin sanayi kuruluşlarında pratik uygulamalarını yapma imkânına kavuşacak. Öğrencilerin iş hayatına uyum sağlama konusunda da önemli avantajları olacak projeyle Sanayi Odasına bağlı üye kuruluşlar ihtiyaç duyduğu personeli öğrenim aşamasında bulabilecek ve mezun olduktan sonra da kalıcı istihdam sağlanmasının önü açılmış olacak.

Projenin Sanayiye Katkısı Büyük

Sanayi kuruluşlarının ortaya çıkan satın alma, üretim, satış ve pazarlama, kalite, yönetim ve diğer konulardaki sorunlarına da proje bazlı olarak öğrenciler ve danışman öğretim elemanları aracılığı ile çözüm bulunacak. Ayrıca Üniversitede görev yapan öğretim elemanları ile üye kuruluşlar arasında Ar-Ge, İnovasyon kapsamında ortak projeler geliştirilecek.